Powazny problem ....

Tematy dotyczące wody w naszych akwariach.

Moderator: ModTeam

Snowflake
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 112
Imię: Kuba
Kontakt:

Powazny problem ....

Post autor: Snowflake » 2007-09-23, 22:35

Mam pytanie poniewaz popelnilem blad przy zakladaniu akwa.Po prostu mam za malo podloza a podlozem u mnie jest piasek ...mam pytanie poniewaz chcialbym dokupic piasku zeby bylo go wiecej i tu mam pytanie jak to zrobic zeby nowy piasek znalazl sie w akwa?czytalem ze nie wolno wylewac calej wody z akwa bo flora bakteryjna zniknie i bedzie nie ladny zapach ...a terz nie wiem jak bede piasek wsypywal jak w akwa bedzie woda to nawet jak bedzie dobrze przeplukany to i tak zamuli wode....

co mam zrobic w takim przypadku.?

Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 2007-09-27, 16:43 przez Snowflake, łącznie zmieniany 1 raz.
:D 4 x 18 W + Co2 :D

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Piotr
Kontakt:

Re: Powazny problem ....

Post autor: Morter » 2007-09-24, 08:09

masz już w środku ryby?? Jeśl nie, niema problemu, nawet jak zamuli to przecież opadnie... Jeśli nie, to musisz robić to delikatnie - np dajesz piasek do szklanki, namaczasz go, powoli wkładasz szklankę do akwarium, i lekko wysypujesz piasek ze szklanki nad samym dnem, żeby zaraz mógł opaść i nie wzbijał się za bardzo... Ostatecznym sposobem jest odlanie całej wody z akwarium, przełożenie tam filtra, dosypaniu piasku, i wlanie z powrotem tej samej starej wody. Nie można wymieniać całej wody, ale w skrajnych przypadkach można ją odlać i wlać z powrotem...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

Snowflake
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 112
Imię: Kuba
Kontakt:

Re: Powazny problem ....

Post autor: Snowflake » 2007-09-26, 23:11

Dosypalem piasku :D przeplukalem go kilkukrotnie i wypuscilem 1/3 wody do wiadra i powloli szklanka po szklance wsypywalem do akwa nie zamulilo sie ani troszke :D po wsypaniu piasku wlalem ta ulana 1/3 wody i wszystko gra :D ryby czuja sie dobrze woda w akwa jest przejzysta i wszyscy sa zadowoleni :D

Dzieki za porade zeby wsypywac powoli :D cierpliwosc jeszcze raz cieprliwosc :D

nie ma za co...:) A cierpliwość jest cnotą akwarysty :)
Morter
Ostatnio zmieniony 2007-09-27, 08:00 przez Snowflake, łącznie zmieniany 1 raz.
:D 4 x 18 W + Co2 :D

Zablokowany