Mam dostęp do materiału zwanego alkobond (chyba dobrze usłyszałem). Chciałbym się dowiedzieć czy nadaje się on do wykonania pokrywy.
Ponadto chciałbym się dowiedzieć jakie świetlówki można do niego włożyć aby uzykać najlepsze widmo dla akwarium holenderskiego. Planuje włożenie tam 4 świetlówek 20W, ponieważ mam również dostęp do takowych stateczników. Najtańszą opcją (w moim przypadku ) byłoby nabycie świetlówek Hagena (Aqua-Glo, Flora-Glo, Life-GloII, Power-Glo). Jaka konfiguracja byłaby najlepsza dla mojego akwarium. Chciałbym uzyskać jak najbadziej naturalne oświetlenie.
Składanie Pokrywy
Moderator: ModTeam
- KrZyWy
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Kuba
- Kontakt:
Re: Składanie Pokrywy
Standardem dla akwarium roślinnego jest jednak to 0,7W/l. Zależy jakie masz akwarium (litraz). np. na akwarium 100l musisz mieć 70W światła żebyś mógł mieć roślinny wymagające czy inaczej światłolubne :-) np. Glossostigma Elatinoides.
Używam TYLKO Pokarmów Firmy
- WOJTEK
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Wojtek
- Kontakt:
co prawda nie znam takiego materiału więc na ten temat się nie wypowiem, ale podaj litraż akwarium, bo już kolega wyżej pisał jak powinno wyglądać oświetlenie w holendrze
Tak. Tak. Wiem, że dla holendra najlepsze jest oświetlenie rzędu 0.7-1W/l. Akwarium ma 112 litrów, więc z mocą świetlówek nie będzie problemu. Chodziło mi jedynie o wybór świetlówek tak aby uzyskać najkorzystniejsze widmo, najbardziej odzwierciedlające prawdziwe światło ponieważ nie za bardzo podoba mi taka różowawa poświata.
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
weź jedną roślinną, a resztę w widmie światła dziennego ok 6500k
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl