żarówki
Moderator: ModTeam
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 174
- Imię: Micha³
żarówki
Ciągle nęka mnie pytanie dlaczego nie można dawać żarówek do akwarium. W galerii np. Doma ma pokrywę i żarówkę z lampki. Proszę o wypisanie powodów. Mam oświetlenie 40W/ 100l i chciałbym dołożyć 5W na lewe skrzydło akwarium bo jest tam gęsto porośnięta część i limnophilia sessinfolia (czy jakoś tak) wypuszcza trochę suche liście. Ta sama roślinka w środkowej części ma ładne liście ale tam dociera więcej światła.
112l roślinne - HM, HC, rotala rotundifolia, didiplis diandra, blyxa japonica
30l mcharium - erect moss, fontinalis antypyretica, flame moss, spiky moss oraz riccia sp. Dwaft
25l mcharium - taiwan moss, peacock moss, fissidens fontanus oraz subwassertang i riccardia chamedryfolia
7,5l - stringy moss
Pozdrawiam, Michał Danielczyk
30l mcharium - erect moss, fontinalis antypyretica, flame moss, spiky moss oraz riccia sp. Dwaft
25l mcharium - taiwan moss, peacock moss, fissidens fontanus oraz subwassertang i riccardia chamedryfolia
7,5l - stringy moss
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: żarówki
Żarówka ma kilka zasadniczych wad:
1. Jest energożerna w przeliczeniu na strumień świetlny - czyli pomimo pozornie dużej mocy, światła odpowiedniego dla akwarium daje mało...
2. Wydziela mnóstwo ciepła - to cała reszta energii pozostała po wydzieleniu swiatła - w zwykłej żarówce to ok. 97%, które ida "w komin"
3. Ma złe widmo światła ( w rozumieniu akwarystyki).
4. Jest niebezpieczna - duże zagrożenie porażeniem prądem.
Na oświetleniu żarówką korzystają głównie glony - gdyż światło żarówki jest dla nich bardzo odpowiednią pożywką.
Naprawdę, świetlówki w akwarystyce to sprawdzona i udana sprawa. Po co chcesz wyważać otwarte drzwi?
1. Jest energożerna w przeliczeniu na strumień świetlny - czyli pomimo pozornie dużej mocy, światła odpowiedniego dla akwarium daje mało...
2. Wydziela mnóstwo ciepła - to cała reszta energii pozostała po wydzieleniu swiatła - w zwykłej żarówce to ok. 97%, które ida "w komin"
3. Ma złe widmo światła ( w rozumieniu akwarystyki).
4. Jest niebezpieczna - duże zagrożenie porażeniem prądem.
Na oświetleniu żarówką korzystają głównie glony - gdyż światło żarówki jest dla nich bardzo odpowiednią pożywką.
Naprawdę, świetlówki w akwarystyce to sprawdzona i udana sprawa. Po co chcesz wyważać otwarte drzwi?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 174
- Imię: Micha³
w takim razie będę musiał kupić świetlówkę i inny sprzęt za 50zł. A żarówka tylko 10. Trudno.
[ Dodano: 2007-10-19, 20:55 ]
według moich wyliczeń wyjdzie: zapłonnik 2zł, świetlówka 12zł, statecznik zwykły (nie elektryczny) 10zł, oprawki 12zł. Razem: ok. 35zł. Zapomniałem o czymś? Wtedy będę miał 60W/100l. To chyba już dobre oświetlenie.
[ Dodano: 2007-10-19, 20:55 ]
według moich wyliczeń wyjdzie: zapłonnik 2zł, świetlówka 12zł, statecznik zwykły (nie elektryczny) 10zł, oprawki 12zł. Razem: ok. 35zł. Zapomniałem o czymś? Wtedy będę miał 60W/100l. To chyba już dobre oświetlenie.
112l roślinne - HM, HC, rotala rotundifolia, didiplis diandra, blyxa japonica
7,5l - stringy moss
7,5l - stringy moss
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Nie zapomniałeś o niczym. No chyba, że o kablach..Danio12345 pisze:w takim razie będę musiał kupić świetlówkę i inny sprzęt za 50zł. A żarówka tylko 10. Trudno.

60W/100l to dobre oświetlenie.
Polecam świetlówki o temperaturze barwowej 6500k-8000k.
Pozdrawiam.
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.
- Malprix
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 26
- Imię: Maciek
- Kontakt:
A ja oświetliłem moje akwa 26l czternastoma diodami superflux
świeci przyjemnie zobaczymy co z tego będzie ;]

- maol
- Moderator
Diody nadają się tylko i wyłącznie na oświetlenie nocne lub dodatkowe dekoracyjne. Światło z LEDów jako praktycznie czysto monochromatyczne nie jest w żaden sposób przyswajane przez rośliny i nie uczestniczy w jakikolwiek sposób w działaniu ekosystemu zbiornika. Jednym słowem - diody nie mogą być stosowane jako główne oświetlenie akwarium.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Malprix
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 26
- Imię: Maciek
- Kontakt:
Narazie mam tylko z ledów, bo moja pokrywa od akwarium to tak naprawdę półka z kufra na narzędzia bo mam niewymiarowe akwarium (50x30), i zrobienie do tego świetlówek wymagało by troche pracy, ale w najbliższym czasie przewiduje zakup akwarium 50l z pokrywą już ze świetlówkami więc narazie myśle że to m iwystarczy, i tak w akwarium mam sztuczne roślinki bo zawsze miałem z nimi problem więc nie ma obawy ;]
- maol
- Moderator
Taaa... sztucznym LEDy wystarczą. I czekaj na glony :-)
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Sztuczne roślinki są brzydkie 
Wyobraźcie sobie akwaria slantera ze sztucznymi roślinami. Ble

Wyobraźcie sobie akwaria slantera ze sztucznymi roślinami. Ble

Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.
- maol
- Moderator
Sztuczne roślinki są również niebezpieczne - ryby często kaleczą sobie o nie pyszczki.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back