Mam zbiornik 83,3litra (założony 2 października), temperatura 26, wymiary 68x35x35, parametry: NO3 0ppm, NO2 0,5ppm, total hardness 200ppm, total alkalinity/buffering capacity 180ppm, pH 7-7,5
na razie pływają w nim:
gupiki 2x (samce)
molinezje 3x (2 samiczki + samiec) :-D
kiryski 2x
glonojad syjamski 1x
bystrzyki 4x
:idea: zastanawiam się co mogłabym jeszcze wpuścić. Zastanawiam się nad takimi gatunkami:
miedzik obrzeżony,
kosiarka,
neonki,
mieczyki,
tęczanki,
cierniooczek Kuhla (podobno zwany piskorkiem Kuhla )
prętnik karłowaty albo gurami,
pielęgniczki ramireza albo dwupręgie.
Nie wiem na co się zdecydować żeby nie przerybić akwarium i żeby jednocześnie wyglądało ciekawie i żeby rybki pasowały do siebie charakterem i wymaganiami. Na pewno zdecydowałam się na kosiarki i niedługo dołączy 5 krewetek red cherry :mrgreen: ale nie wiem co dalej. :-/
Poza tym jeszcze jedno pytanie jak zmniejszyć twardość wody ponieważ niestety mam ją bardzo twardą... :?:
I czy reszta parametrów wody jest dobra :?:
83l
Moderator: ModTeam
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
Re: 83l
rośnie dość spory do 15cm, ale jeśli chcesz to go zatrzymaj, otoski są ci potrzebne do glonów. A co do kosiarek to czyszczą akwaria z glonów tylko wtedy gdy są młode jak podrosną to nie interesują się galonikami.
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
- kathien
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 83
- Imię: Kasia
- Kontakt:
Czytałam, że zjadają krasnorosty. W małym akwa miałam parę razy ataki tych glonów i był spory problem z tym :evil: . Poza tym sądzę że ładnie się prezentują z jakimiś kolorowymi rybkami. A co powiesz na resztę rybek :?: I w jakich ilościach :?:
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
kiryski to ryby stadne więc minimum 4 ty masz 2.
ja bym dodał neonków są to fajne przyjazne i kolorowe rybki. Jednak musisz pamiętać żeby nie mieć przerybienia w akwarium bo te jest przyczyna wielu chorób
[ Dodano: 2007-10-20, 21:33 ]
prętniki też są nice
ja bym dodał neonków są to fajne przyjazne i kolorowe rybki. Jednak musisz pamiętać żeby nie mieć przerybienia w akwarium bo te jest przyczyna wielu chorób
[ Dodano: 2007-10-20, 21:33 ]
prętniki też są nice
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
- kathien
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 83
- Imię: Kasia
- Kontakt:
wiem że muszę uważać na przerybienie dlatego postanowiłam się zapytać. Neonki też mi się bardzo podobają (sądzę, że kupię koło 10), ale przeglądając magazyny akwarystyczne znalazłam tez sporo innych ładnych rybek potem przeszukałam internet i wybrałam te który wydawały mi się przyjazne dla innych rybek ale nie umiem się zdecydować. Chciałabym kilka gatunków żeby było trochę różnorodności, ale nie za dużo. Szczególnie podobają mi się prętniki, gurami i pielęgniczki, ale nie wiem czy mogę je łączyć... No i ten piskorek zastanawiam się czy nie będzie przekopywał mi dna i przesadzał roślinek?
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Micha³
- Kontakt:
moja ma około pół roku i zjada glonylolek pisze:rośnie dość spory do 15cm, ale jeśli chcesz to go zatrzymaj, otoski są ci potrzebne do glonów. A co do kosiarek to czyszczą akwaria z glonów tylko wtedy gdy są młode jak podrosną to nie interesują się galonikami.

m iałem problem z takimi gługimi wlosami (glonami) i już go nie mam odkad jest kosiarka
112L
2 glonojady
2 gurami mozaikowe
2 kiryśniki czarnoplame
2 kosiarki
64L
red cherry, babulti, amano
2 glonojady
2 gurami mozaikowe
2 kiryśniki czarnoplame
2 kosiarki
64L