Bardzo prosze o pomoc podłoże do akwarium
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Pawe³
Bardzo prosze o pomoc podłoże do akwarium
Witam bardzo proszę o pomoc doświadczonych akwarystów w sprawie podłoża mam akwarium 200L i chce aby podłoże było ciemnego koloru najlepiej brązowy lub czarny i nie wiem jakiego materiału użyć na allegro są sprzedawane różnego rodzaju kruszywa lecz nie wiem czy one do końca są bezpieczne dla ryb czy nie rozpuszczają sie i nie utwardzają wody itp więc proszę doradzcie czego użyć aby nie zaszkodzić przyszłym lokatorom mojego akwarium . Nurtuje mnie następny problem jakiej grubości powinno być podłoże i jakiej granulacji czy grube czy mieszane a może drobne .Mam zamiar posadzić kilka roślinek jakiś pospolitych (nie chcę robić Holendra) i nie wiem czy wystarczy sam żwirek czy lepiej zastosować jakiś bio grunt może macie jakiś sprawdzony i w miarę niedrogi bo na razie nie stać minie na duże wydatki sami wiecie ile to wszystko kosztuje jak sie zaczyna od zera . Wiem ze w tym poście zadałem chyba zbyt wiele pytań ale może znajdzie sie ktoś kto ma chwilkę czasu i pomoże mi w tych moich problemach .
- Alexa_Vega
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Alexa
- Nazwisko: Vega
Re: Bardzo prosze o pomoc podłoże do akwarium
Jeśli chodzi czarne podłoże to polecam bazalt o granulacji 3-4mm. Powinno układać się warstwę około 4-5cm na przodzie i około 8cm na tyle akwarium. Co do podłoża bioaktwynego to korzystam z Biogruntu Aquabotanique. Koszt jednego litra takiego podłoża to około 8zł. Powinno się usypać warstwę około 1,5-2cm i na to wysypać żwir. Dobre podłoże jest bardzo ważne więc warto wydać na to kilka złotych. U mnie taka konfiguracja sprawdza się bardzo dobrze.
-
- Zainteresowany
- Imię: Pawe³
Witam ponownie ile użyć bio gruntu i żwirku (kg) żeby dobrze zbudować podłoże w akwarium podaje wymiary dna 100x40
- Alexa_Vega
- Forumowicz
Jeśli zdecydujesz się na 2cm warstwa podłoża bioaktywnego będzie Ci potrzebne 8-10 litrów.
Co do żwiru przyjmując, że uśredniona warstwa będzie wynosiła 5cm będzie Ci potrzebne 20-25kg żwiru. Zależy to od jego granulacji i ułożenia go w akwarium.
Co do żwiru przyjmując, że uśredniona warstwa będzie wynosiła 5cm będzie Ci potrzebne 20-25kg żwiru. Zależy to od jego granulacji i ułożenia go w akwarium.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Rafa³
Ja nie mam żadnych 8 cm i rośliny rosną aż miło. Panują w kawaystyce pewne stereotypy, które należałoby wywalić. To samo z ośiwetleniem.
Podłoża wystarczy 3-5cm i gra. Mówię, bo wiem ile mam w "starych" akwariach.
Podłoża wystarczy 3-5cm i gra. Mówię, bo wiem ile mam w "starych" akwariach.
- maol
- Moderator
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Jakoś te stereotypy sie sprawdzają... u tysięcy akwarystów. Oczywiście - można to zrobić inaczej - ale po co wyważać otwarte drzwi? Nie lepiej zamiast eksperymentować z własnymi pomysłami, zrobić to tak, jak od dawna wiemy, że działa? A już na pewno - po co doradzać takie rzeczy początkującym - jak się już z akwarystyka otrzaskają, pewnie, można spróbować trochę bardziej skomplikowanych zabaw. Ale nie, jak ktoś ma pierwsze w życiu akwarium - bo tylko się im zaszkodzi i utrudni start, który powinien być gładki i prosty......
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Alexa_Vega
- Forumowicz
Przy rybach dość mocno kopiących 1.5cm warstwa przykrywająca podłoże bioaktywne to raczej kiepski pomysł. Abstrahując od tego lepiej moim zdaniem wygląda bardziej spadziste podłoże niż usypane od linijki.MAXIMO pisze:Podłoża wystarczy 3-5cm i gra.
Jak mniema masz tu na myśli, że nie trzeba mieć małej elektrowni na akwarium? Niektóre rośliny na pewno będą rosły przy mniejszym oświetleniu rzędu 0.3w/l. Jednak przy takimi oświetleniu nie ma szans na asymilacje CO2 i makroelementów. Na pewno warto mieć oświetlenie rzędu 0.5w/l w akwarium roślinnym. Nawet przy takim oświetleniu nie za bardzo będą rosły niektóre Rotale, Nesaey, Myriophyllumy czy Ludwigie.MAXIMO pisze: Panują w akwarystyce pewne stereotypy, które należałoby wywalić. To samo z oświetleniem.