Co im jest ?? (pomocy)

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

arek91
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 54
Imię: Arek
Nazwisko: Kurasz
Kontakt:

Re: Co im jest ?? (pomocy)

Post autor: arek91 » 2007-10-27, 14:16

Byłem dziś w zoologicznym i kupiłem costapur oraz sól akwarystyczną. Zaraz jak przyszedłem do domu to podałem lek. Obecnie w akwa mam temperature 29-30*C.
Z obserwacji wynika, że przeszkadza kiryskom i platynkom. Molinezje i danio zachowują się normalnie.

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2007-10-27, 17:22

Sil pisze: Niekoniecznie... mycopur ponoć bardzo pozytywnie wspomaga działanie costapuru.
Mycopur nie. Za to Ectopur jest nawet wskazany.

I jeszcze co do soli - kiryskom zwykle przeszkadza. A nawet je zabija. Nie sypiemy jej bezpośrednio do akwarium w którym kiryski pływają. I nie leczymy ich nigdy solą.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

arek91
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 54
Imię: Arek
Nazwisko: Kurasz
Kontakt:

Post autor: arek91 » 2007-10-30, 23:34

Myślę,że ospa zniknęła, ale za to na wardze molinezji (samiczka) pojawiła się biała plama, a właściwie coś takiego jak śluz :/ . Wydaje mi się, że to pleśniawka. I tu proszę o poradę, czy jak wymienię wodę wleję antychlor to mogę dodać soli akwarystycznej, czy nie dawać antychloru tylko samą sól?? I jeszcze na ściankach akwa pojawiły się takie jakby kawaleczki watek, (pojedyńcze) prawie nie widzoczne, ale jak w niektórych miejscach jest ich gęściej to już bardziej widać ... co to jest i jak to zwalczyć??
Dzięki..

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2007-10-31, 06:45

Kolejny maniak antychloru i innej chemii. Odpuść to, to niepotrzebne w akwarium. Starczy że masz odstaną wodę. Co do pleśniawki - lecz tą rybę w osobnym zbiorniku. Kąpiel w MFC pomoże jak ręką odjął.

Powtórzę to co powtarzam zawsze - nie leczymy ryb w zbiorniku ogólnym.Nie daje to dobrych rezultatów i jest znacznie droższe. 1 porcja leku wlana do 100l to ilość która wystarczy nam na kilkanaście kuracji w 10l...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

ODPOWIEDZ