Witam.
Używałem swojego czasu preparatów do krystalizacji wody lecz to sie mija z celem gdyż kosztuje to około 30zł a i tak praktycznie efektów nie widac...
Posiadam 2 duze glonojady około 25cm, 3 slimaki i 15 paletek
Podmienie wode i jest taka sobie ,,widoczność" lecz z kazdym dniem (wydaje mi sie ze przez podawanie jedzenia: platki, granulki dla glonojadow i serce wołowe) woda staje się ,,brudna" ,,mętna".
Oczywiście patrząc na akwarium na ,,wprost" widać wwzystko lecz z boku akwarium patrząć w strone drugiego boku czyli 1,5 metra wody w lini prostej widoczność niekiedy sięga max do połowy;-) a już miałem nie raz ze było widać szczegóły do końca czyli 1,5 metra;-)
Prosze o rady naturalne jak to nic nie da to metody za pomoca chemią;-)
pozdrawiam i dziękuję
Co zrobić by mieć ładną wodę w akwarium??????
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 400
- Imię: Grzegorz
- Nazwisko: Jaremczak
- Kontakt:
Co zrobić by mieć ładną wodę w akwarium??????
Dziękuje bardzo za udzielane odpowiedzi. Jestem laikiem w hodowli ale chce mieć ładne akwarium w mieszkaniu. Życzę miłych pogawędek. Pozdrawiam
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Re: Co zrobić by mieć ładną wodę w akwarium??????
pytanie standardowe - co jaki czas robione są podmiany??
myślę, że stado krewetek też by nie zaszkodziło - dobrze czyszczą akwarium z glonów resztek pożywienia, detryfusu (amano). Trzeba się też zastanowić, czy karmienia nie są zbyt obfite.
myślę, że stado krewetek też by nie zaszkodziło - dobrze czyszczą akwarium z glonów resztek pożywienia, detryfusu (amano). Trzeba się też zastanowić, czy karmienia nie są zbyt obfite.
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
regularnie co 2 tygodnie zmieniam 1/3 wodyMorter pisze:pytanie standardowe - co jaki czas robione są podmiany??
ps. fakt faktem ze daje im duzo jedzenia
wiec jesli daje im tego jedzenia glownie serca i suche granulki to moze przed podaeniem przepuscic bieżącą woda przez sitko by sie wypłukało co ma sie wypłukac;-)???
pzodrawiam i dziekuje za odpowiedzi
Dziękuje bardzo za udzielane odpowiedzi. Jestem laikiem w hodowli ale chce mieć ładne akwarium w mieszkaniu. Życzę miłych pogawędek. Pozdrawiam
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
przy sercach wołowych chyba zawsze się trochę przybrudzi woda. Postaraj się karmić mniejszymi porcjami i pomyśl o ekipie sprzątającej. A podmiany lepiej co tydzień robić, ale domyślam się że w dużym akwa to łatwo powiedzieć...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Dzieki wielkieMorter pisze:przy sercach wołowych chyba zawsze się trochę przybrudzi woda. Postaraj się karmić mniejszymi porcjami i pomyśl o ekipie sprzątającej. A podmiany lepiej co tydzień robić, ale domyślam się że w dużym akwa to łatwo powiedzieć...