Wysokie no3. POMOCY
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Marcin
Wysokie no3. POMOCY
Witam. Mam pytanko do bardziej doświadczonych kolegów.Czy jest taka możliwość żeby filtr podnosił stężenie no3 w wodzie?
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
Re: Wysokie no3. POMOCY
No3 bierze się z odpadków w akwarium. Jeśli masz dużo rybek i nie odmulasz dna, dodatkowo nie wybierasz odpadających liści z akwarium, wtedy ilość NO3 w zbiorniku będzie
wysoka. Sam filtr nie może podnieść azotanów.
wysoka. Sam filtr nie może podnieść azotanów.
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
-
- Nowicjusz
Zgadzam się z Tobą ale jest mały mankament.Miałem problem z glonami wyczyściłem akwarium posadziłem nowe rośliny,dałem nowy żwir, tylko filtr został stary. Teraz akwa ma tydzień obsada ryb nie jest za duża i nie było możliwości żeby dno było na tyle zabrudzone zeby podnieśc stężenie no3. Więc podmieniłem wodę zrobiłem test stężenie spadło, włączyłem filtr ponowiłem test po kilku ładnych godzinkach i stężenie znów było wysokie. Co może być przyczyną?
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
Być może że filtr jest już tak zabrudzony. Zrób tak, w wodzie z podmiany wyczyść gąbkę filtra ( musi to być woda z podmiany ponieważ gdybyś filtr wyczyścił pod wodą z kranu, to pozabijasz bakterie powstałe z gąbce, które potrzebne są w akwarium)
Po tym zabiegu sprawdź poziom NO3
Po tym zabiegu sprawdź poziom NO3
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
-
- Nowicjusz
Filtr także był czyszczony i to dokładnie w taki sam sposób jaki opisałeś, a czy filtr mógł się źle zaszczepić czy takiej możliwości nie ma?
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Nazwisko: Olszewski
No przecież sam sobie odpowiadasz. Akwarium to ekosystem. Nagła zmiana typu dokładne wyczyszczenie powoduje jego poważne zaburzenie. Podnoszenie sie NO3 jest wg mnie w tym wypadku spowodowane praktycznie "restartem" akwarium i minie za kilkanaście dni - jak flora bakteryjna wróci do normy i rośliny zaczną normalnie pracować..emarcin81 pisze:...wyczyściłem akwarium posadziłem nowe rośliny,dałem nowy żwir, tylko filtr został stary. Teraz akwa ma tydzień obsada ryb nie jest za duża i nie było możliwości żeby dno było na tyle zabrudzone zeby podnieśc stężenie no3. Więc podmieniłem wodę zrobiłem test stężenie spadło, włączyłem filtr ponowiłem test po kilku ładnych godzinkach i stężenie znów było wysokie. Co może być przyczyną?
Popełniłeś jeden z największych błędów - czyli urządziłeś totalne czyszczenie akwa. Na problem z glonami to raczej nie pomoże - bo samo wyczyszczenie sprzętów i dekoracji nie usunie problemu. A na 100% zaszkodzi całości zbiornika.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Mi pomógł restart, gdy miałem mega konkretne cyjanobakterie ;]
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.