Pielęgnice czy może chiny?
Moderator: ModTeam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: Olek
- Kontakt:
Pielęgnice czy może chiny?
Witam mam akwarium 60 L a w nim 10 rasbor klinowych 5 brzanek sumatrzańskich i 4 kirysy ale chciałem to troche pozmieniać chodzi mi o to czy nie ładniej by było 2 pielęgnice kady i 2 ramirezy do tego 4 kirysy i 8 neonków?? czy 20 rasbor 2 bojowniki (samiec i samiczka) /???
Jeśli pomogłem to naciśnij pomógł 

- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Alexa
- Nazwisko: Vega
Re: Pielęgnice czy może chiny?
Dwa rodzaje pielęgniczek w 60 litrach ... pomysł raczej nierealny. Jeśli chcesz pielęgniczki to polecałbym do takiego litrażu harem A.Borelli, ewentualnie parkę M.Ramirezi (jednak trzeba się liczyć, z trochę większymi wymaganiami) lub harem A.Trifasciata. Z haremem kakadu w takim zbiorniku mogłyby być problemy. Co do uzupełnia obsady to radziłbym jakieś drobnoustki, choć oczywiście możesz się zdecydować na neony, jednakże marna wtedy szansa na potomstwo.Oloakwa pisze:Chciałem to trochę pozmieniać chodzi mi o to czy nie ładniej by było 2 pielęgnice kady i 2 ramirezy do tego 4 kirysy i 8 neonków??
Nie uważasz, że to trochę za dużo na 60 litrów?Oloakwa pisze:Czy 20 razbór 2 bojownik?
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
czyli dałbym harem ramirezek + 8 neonków i 4 kirysy i by było gites czy może cos z innego gatunku chodzi mi o kolorowe rybki juz sam nie wiem albo chyba zdecyduje ramirezki bo ładnie wyglądają

- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Wg mnie te kirysy w tym zestawieniu i tak małym zbiorniku to pomyłka.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Alexa_Vega
- Forumowicz
Jeśli już zdecydowałbyś się na Ramirezy to raczej na parkę. Osobiście ich nie hodowałem, jednak większość literatury i hodowców opowiada się za trzymaniu ich właśnie w takiej konfiguracji. Z kirysków raczej trzeba byłoby zrezygnować, dając tym samym więcej miejsca pielęgniczkom.Oloakwa pisze:Czyli dałbym harem ramirezek + 8 neonków i 4 kirysy i by było gites czy może coś z innego gatunku chodzi mi o kolorowe rybki już sam nie wiem albo chyba zdecyduje ramirezki bo ładnie wyglądają
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Czyli parka pielęgniczek ramirez lub kadaku i 8 neonek może byc tak?

Kakadu raczej trzyma się w haremach. IMHO lepiej zdecydować się na parkę ramirezek oraz 8-10 neonków.