Niebieska świetlówka
Moderator: ModTeam
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Niebieska świetlówka
Mam dostać od znajomego świetlówkę o barwie niebieskiej a szczerze mówiąc nie mam pojęcia o tych barwach w oświetleniu. Przez wiele lat trzymałem spore pielęgnice a roślinki ograniczyłem do anubiasów. Teraz mam sporo roślin i zastanawiam się czy warto kłaść taką świetlówkę czy kupić inną barwę.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Niebieska świetlówka
Niebieska - to zazwyczaj świetlówka typu deep ocean albo podobna 10 000k , stosowana w akwa morskich. Raczej nie używa się w słodkich, jest bezwartościowa dla roślin, i fałszywie oddaje kolory słodkiego zbiornika.
Chyba że chodzi po prostu o niebieską świetlówkę "ozdobną" - to już wogóle nie ma sensu w akwarystyce...
Chyba że chodzi po prostu o niebieską świetlówkę "ozdobną" - to już wogóle nie ma sensu w akwarystyce...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- kbtor
- Moderator
A możesz podać mi typ dobrej świetlówki dla roślin? Model, producent.
90cm 30W
90cm 30W
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Imię: Piotr
- Kontakt:
ja bym nie dawał takiej świetlówki do roślin poszukał bym świetlówek o barwie 6500k
poczytaj w dziale oświetlenie są tam opisane różne zestawienia oraz o barwach mocach itd.
przeczytaj to http://www.e-akwarystyka.pl/topics5/1921.htm
a jak nie będziesz wiedział o co chodzi to opisz zbiornik wymiary, pokrywa, ile chcesz tych świetlówek i jakie chcesz lub masz rośliny
poczytaj w dziale oświetlenie są tam opisane różne zestawienia oraz o barwach mocach itd.
przeczytaj to http://www.e-akwarystyka.pl/topics5/1921.htm
a jak nie będziesz wiedział o co chodzi to opisz zbiornik wymiary, pokrywa, ile chcesz tych świetlówek i jakie chcesz lub masz rośliny
miłego dnia 

- kbtor
- Moderator
wysokość 55 cm. a z roślin to kabomby, trawa na tył i kryptokoryny na bokach. Wiem że kabomby potrzebują sporo światła. Jeśli chodzi o pokrywę to mogę założyć 8 świetlówek 30W bo miejsca sporo ale nie chce urządzać zbiornika roślinnego tylko aby moje rośliny dobrze rosły.
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Imię: Piotr
- Kontakt:
dość wysokie ja bym ci proponował 4 po 30w i powinno spokojnie starczyć ewentualnie 3 ale to takie minimum wg mnie ale kto wie można spróbować
ja polecam philips tld 965 i 865 ładnie roślinki wyglądają przy tych świetlowkach
tylko ja będziesz miał światło to i jakieś nawozy by się przydały
ja polecam philips tld 965 i 865 ładnie roślinki wyglądają przy tych świetlowkach
tylko ja będziesz miał światło to i jakieś nawozy by się przydały
miłego dnia