pod akwarium....
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: £ukasz
pod akwarium....
Mam 112 litrów baniaczek. Podłożyłem pod niego styropian 2 cm.
Czy takie rozwiązanie jest dobre?
Czy takie rozwiązanie jest dobre?
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Re: pod akwarium....
Ja pod 200 litrów dałem 3 cm. Tobie w zupełności wystarczy. Styropian zasłoniłem pasem czarnej plexi.
-
- Zainteresowany
Ja wyciąłem ze styropianu kształt akwarium. Troszkę mi siadło z prawej strony ale myślę że to nic nie szkodzi.
- kbtor
- Moderator
Jak to siadło? Styropian się wgniótł i nie przylega na całej powierzchni do dna?Troszkę mi siadło z prawej strony ale myślę że to nic nie szkodzi.
-
- Zainteresowany
Szafka troszkę krzywo stoi :-/ W prawym tylnym rogu jest mały uszczerbek w styropianie. To może zaszkodzić wytrzymałości akwarium??
- kbtor
- Moderator
Mały uszczerbek raczej nie jest groźny. Bardziej obawiam się krzywego ustawienia szafki. Dlaczego jej nie ustabilizujesz?
-
- Zainteresowany
taki byłem podekscytowany że o tym zapomniałem :lol: ale jutro spuszcze wodę zdejmę baniak i to zrobie. ale gdzie ja tyle wody dam?? hehe a co najlepiej pod szafkę podłożyć?? jakieś kwadratowedrwenionka???
- maciekdziuba
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Maciek
- Kontakt:
ja mam 4 cm pod 200 litrow i czarna tasma to zalepilem co komponuje sie z czarnymi konturami akwa xD
Ostatnio zmieniony 2008-01-25, 22:50 przez maciekdziuba, łącznie zmieniany 1 raz.
- kbtor
- Moderator
A wiesz co ja bym zrobił. Wziął bym lewarek i lekko uniósł szafkę i wsadził pod nogę kawałek drewnianego klocka ( drewno można przycinać do wymaganej grubości, więc przygotuj trochę większe ) W ten sposób nie ingerujesz w akwarium. Jeśli tak zrobisz musisz mieć kogoś do pomocy w razie czego. Zaopatrz się w poziomice.
Jeśli wybierzesz inny wariant, to zaopatrz się w wiadra :mrgreen:
Jeśli wybierzesz inny wariant, to zaopatrz się w wiadra :mrgreen:
-
- Zainteresowany
Kurcze beznadziejna sprawa :-/ Coś muszę wymyślić. Na przodzie szafki brakuje 0,5 cm do poziomu. Więc czy się opłaca korygować??
- kbtor
- Moderator
To już twój problem ( na szczęście nie mój :-P ) To nie tak dużo, zwłaszcza że nacisk na ścianki nie jest znowu taki wielki. Jednak zasada mówi że akwarium powinno być wypoziomowane.
Ja by wolał mieć pewność że po powrocie do domu moje akwarium będzie pełne wody.
Ja by wolał mieć pewność że po powrocie do domu moje akwarium będzie pełne wody.
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Bogdan
- Kontakt:
Tylko nie probuj z żadnym lewarkiem(wiem z doświadczenia) lepiej opróżnij akwa wypoziomuj szafkę i dopiero na to akwa podkładka i woda.
- kbtor
- Moderator
Ja sam tak robiłem i z pozytywnym skutkiem. Bierzemy pod uwagę akwarium 100 litrowe i ten ciężar nie jest taki wielki. Druga sprawa to odpowiednie przemyślenie jak ustawić lewarek. Nie można dopuścić do sytuacji kiedy szafka się nagle obsuwa. Dlatego napisałem że muszą być co najmniej 2 osoby.Tylko nie probuj z żadnym lewarkiem(wiem z doświadczenia)
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Bogdan
- Kontakt:
Ja też próbowałem tak zrobić z kolega 120l.(mieliśmy po 16 lat) nie pytaj co było dalej bo do tyj pory mnie ciarki przechodzą i słyszę ten trzask.
- kbtor
- Moderator
Trzask czego? Szkła czy drewna? Powtarzam że jest to do wykonania, tylko trzeba się dobrze przygotować do tego. Sprawdzić jak zbudowana jest szafka i wybrać najlepsze miejsce.
Bogdan, nie twierdze że nie mogło być takiej sytuacji. Może popełniliście jakiś błąd?
Bogdan, nie twierdze że nie mogło być takiej sytuacji. Może popełniliście jakiś błąd?