Szukałam, ale nie znalazłam podobnego tematu... jeśli przeoczyłam to przepraszam.
Ryba: TELESKOP
Pojemność akwarium: ok. 9litrów
Ustawienie: komoda niedaleko okna ;)
Temperatura wody: między 17-20°C
Parametry chemiczne: wiem o co chodzi, ale ich nie kontroluję
Oświetlenie: naturalne, czyli słoneczko
Filtr: nie posiadam (całą wodę zmieniam raz w tygodniu, a w ciągu tygodnia odlewam troszkę starej i dolewam świeżej)
Grzałka: moja Rybka woli jak jest zimno
Roślinki i inne: kamyczki, kamienie, muszelki, 2 sztuczne roślinki (nie ma żywych bo nie sprawdziły się), termometr, kamień napowietrzający
Jedzenie: Sera - goldy Royal (granulki), JBL - goldperls (granulki), i płatki jeszcze jakieś ale jakiej firmy to wam nie powiem bo nie mam w oryginalnym opakowaniu. Latem dostaje też robaczki takie z ogródka
Napowietrzacz: jest jeden kamień napowietrzający i nurek
Zmiany w akwarium: przy każdej zmianie wody zmieniam ustawienie kamieni
PROBLEM:
od jakiegoś czasu powiększa mu się brzuch

ale tylko z jednej strony, dokładnie z lewej, zresztą z tej samej ma też większe oko (ale chyba to nie jest nic złego... tak mi się wydaje). Najpierw myślałam, że jest przekarmiony, więc graniczyłam do 2 posiłków dziennie, rano i wieczorem po ok. 4-5 granulek lub szczypty płatków. Ale brzuszek się nie pomniejsza. Z Rybką wszystko okej. Ma apetyt, pływa jak zawsze, bardzo ciekawska, jak ktoś podchodzi do akwarium to wystawia pyszczek i "całuje" palec (mi się wydaje, że bardziej chodzi jej tu o jedzenie ;)). Nie wiem o co chodzi, bo zachowuje się jak zdrowa Ryba a jednak ten brzuchol..... mam nadzieję, że uda mi sie wstawić zdjęcia. Aha mam ją od sierpnia zeszłego roku, a od kiedy ma taki brzuch.... hmm... już dłuższy czas... przepraszam, ale dokładnie nie wiem....
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.