II. Nie jestem pewien czy to glon czy nie grzyb... albo coś w ten "deseń" lecz będę pisał "glon"
W nowo założonym akwarium.... raczej w restartującym się zbiorniku ... jak zawsze (prawie) na początku są glony.
No ale myślę że to nie dlatego że to początek xD Kupiłem nowe kamyczki - podobno porażka bo takie białe xD wszystko umyłem kilka rzeczy wywaliłem... i jest ... prawie jak nowe. TYLKO! że.... kiedy już po tygodniu kupiłem nową roślinkę.... to se przywlokłem jak podejrzewam z nią jakieś cholerstwo.
Jest to Microsorium (jak tak sie to pisze....) Uskrzydlone ;P pomyślałem że to najbardziej ... banalna roślinka jaka może być... a w poprzednim akwa nieźle mi sie rozrastała. Teraz kiedy już zasadzona została w akwa.... pousuwane kilka liści... widzę na niej krasnorosty... - nie przeszkadzają mi one ... kompletnie gdyż wyglądają jakby zaraz miały odlecieć... są minimalnej wielkości i w kilku miejscach na łodygach. (Wiem że krasnorosty sie rozrastają.... potwornie szybko z własnego doświadczenia)
Przytargałem z nią również ... ślimaczki! (a niech je .... xD) Ale nie po to założyłem temat... chodzi o glona który jak w temacie wydaje mi się biały. Czytałem ... że może to być odmiana krasnorostu. Wpierw myślałem że to zielenice... tylko... dlaczego są białe?! ;P
Opis glona...
Pierwsze to muszę zaznaczyć że jest go na tę chwilę niewiele w kilku miejscach nie wygląda to jeszcze na plagę.
Kolor : biały
Wygląd : Nitki - trochę.... jakby włosy? albo nitka?
Miejsca w których się znajduje : są to przeważnie korzenie roślinek (mam tylko microsorium)... jak również.... w kilku przypadkach... delikatne białe włoski na powierzchni liścia.
Nie widzę żeby rośliny marniały... chociaż są w moim akwa.... od ponad tygodnia (wiem że niewiele ale zauważyłem więc piszę)
Wiem że często pomocne jest opisanie sprzętu w akwa. więc. :
Grzałka - 24-25 st.... dokładnie nie wiem jak patrzę to 24,5
Filtr - bio mech chem.
Oświetlenie - słabe nawet bardzo ... 15 W Aqua Glo (K 18 000)
Akwarium -54l.
żadnych testów.... jak dla mnie potwornie drogie

BRAK RYBEK CHOCIAZ AKWA MA ok. 3 TYG.
Nie ma większego ruchu wody ponieważ skombinowałem sobie.... coś w rodzaju deszczowni. Wodę bierze z prawej str. akwa a wyrzuca z lewej.... i nie robi nurtu ani wiru... być może dlatego krasnorosty źle się mają

Opisałem wszystko za jednym zamachem.... jeśli coś pominąłem to proszę napisać.
Chcę jak najszybciej pozbyć się tego czegoś.
Pozdrawiam!
[ Dodano: 2008-02-16, 16:47 ]
Można też.... powiedzieć że glon jest zielonkawy... na zdjęciach zielenic z forum widać do wyraźnie u mnie bardziej jakby białe ;)