Problem z rybkami

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Dojcek
Forumowicz
Pojemność akwarium: 94
Imię: Marcin
Kontakt:

Problem z rybkami

Post autor: Dojcek » 2008-02-16, 20:36

Jestem młodym akwarystom i mam problem z rybkami. Mam akwa 25l i posiadam 6 brzanek sumatrzańskich takich biało czarnych w paski i niebieskich i problem się zaczyna bo populacja mi się zmniejsza, w czoraj znalazłem na podłodze dwie sztuki a dzisiaj jedną, niewiem co się szieje rybki wyskakuja z akwa dlaczego a, niemam pokrywy tak jakoś wyszło? A jeszcze jedno jak możecie to wytłumaczcie mojej żonie że wieksze akwa jest lepsze dla poczotkującego niż tylko 25l. prosze o pomoc

Awatar użytkownika
wojtek229
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 112
Imię: wojtek

Re: Problem z rybkami

Post autor: wojtek229 » 2008-02-16, 20:40

Dojcek pisze:Jestem młodym akwarystom i mam problem z rybkami. Mam akwa 25l i posiadam 6 brzanek sumatrzańskich takich biało czarnych w paski i niebieskich i problem się zaczyna bo populacja mi się zmniejsza, w czoraj znalazłem na podłodze dwie sztuki a dzisiaj jedną, niewiem co się szieje rybki wyskakuja z akwa dlaczego a, niemam pokrywy tak jakoś wyszło? A jeszcze jedno jak możecie to wytłumaczcie mojej żonie że wieksze akwa jest lepsze dla poczotkującego niż tylko 25l. prosze o pomoc
'

witaj!!! jestem również początkującym akwarystom ale powiem ci że akwa 25l jest za małe dla tych rybek..

Mieszkam koło kęt hehe. 8-)

Awatar użytkownika
Dojcek
Forumowicz
Pojemność akwarium: 94
Imię: Marcin
Kontakt:

Post autor: Dojcek » 2008-02-16, 20:45

a jeszcze jedno jedna siedzi w roślinach i sie czepie jakby miała podaczke lub parkinsona to też jest dla mnie dziwne?
TETRA TEC EX600
94 litry stoi + co2 bimbrownia.

Przyszłości nie naprawisz przeszłością.

Awatar użytkownika
wojtek229
Stały bywalec

Post autor: wojtek229 » 2008-02-16, 20:47

Dojcek pisze:a jeszcze jedno jedna siedzi w roślinach i sie czepie jakby miała podaczke lub parkinsona to też jest dla mnie dziwne?
Tego to nie wiem.

Rala
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 0
Imię: Alicja

Post autor: Rala » 2008-02-16, 20:49

W zasadzie nie ma co tłumaczyć. Ja mam 45l. i to jest super mini mini - a 25 l. to nie jest akwarium - może ono spełniać rolę tylko kwarantanny(szpitala dla aktualnie chorej rybki, lub nowo zakupionej), jako kotnik,lub jako krewetkarium.
W takim małym litrażu nie można właściwie trzymać żadnych rybek, no może ostatecznie 1 bojownika.
Brzanki sumatrzańskie to ryby potrzebujące przestrzeni. Dla nich odpowiednie akwa do od ok 80l-wzwyż.
Na chwilę obecną u Ciebie jest to dla nich męczarnia, dlatego wyskakują. Twoja żona też by nie chciała pewnie całego życia spędzić zamknięta np. w łazience (mimo iż spokojnie się tam zmieści)

Koniecznie jak najszybciej kup o dużo większe akwa. I zanim kupisz rybę która Ci się spodoba pierwsze o niej poczytaj.

PS O tym że większe akwa łatwiej jest utrzymać niż małe napisano tu już wiele postów, poprzegladajcie forum.
Chociażby tutaj http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/3876.htm

A żona może też poogladać galerię i zobaczyć, że akwa są też pięknym elementem dekoracyjnym
Ostatnio zmieniony 2008-02-16, 21:49 przez Rala, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
wojtek229
Stały bywalec

Post autor: wojtek229 » 2008-02-16, 20:53

Rala pisze:W zasadzie nie ma co tłumaczyć. Ja mam 45l. i to jest super mini mini - a 25 l. to nie jest akwarium - może ono spełniać rolę tylko kwarantanny(szpitala dla aktualnie chorej rybki, lub nowo zakupionej), jako kotnik,lub jako krewetkarium.
W takim małym litrażu nie można właściwie trzymać żadnych rybek, no może ostatecznie 1 bojownika.
Brzanki sumatrzańskie to ryby potrzebujące przestrzeni. Dla nich odpowiednie akwa do od ok 80l-wzwyż.
Na chwilę obecną u Ciebie jest to dla nich męczarnia, dlatego wyskakują. Twoja żona też by nie chciała pewnie całego życia spędzić zamknięta np. w łazience (mimo iż spokojnie się tam zmieści)

Koniecznie jak najszybciej kup o dużo większe akwa. I zanim kupisz rybę która Ci się spodoba pierwsze o niej poczytaj.
Zgadzam się z tobą. Dziś byłem w sklepie zoologicznym i widziałem panią która nic nie wiedziałą o rybkach które wybiera. Poprostu wybierała jak leci..

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2008-02-16, 22:03

Dojcek, Tak jak napisali poprzednicy, masz za małe akwarium.
Dojcek pisze:posiadam 6 brzanek sumatrzańskich takich biało czarnych w paski i niebieskich
Ten opis mało pasuje do brzanki sumatrzańskiej, zobacz czy to ta ryba http://e-akwarystyka.pl/topics33/312.htm

Piszesz że jesteś początkujący, więc można przyjąć że z powodu złych warunków w akwarium brzanki straciły naturalne kolory z powodu chorób ( jest kilka przy których ryby mają odbarwienia szare lub białe ) Ta trzęsąca się rybka umiera, oprócz choroby, została pewnie pogryziona przez inne brzanki.

Ryby wyskakują bo ustalenie hierarchi w stadzie brzanek polega na walce rybek, a następnie ucieczce słabszego osobnika. A gdzie w tak małym zbiorniku mają uciekać?

Musisz kupić większy zbiornik, bo obecnie męczysz ryby.
Obrazek

ODPOWIEDZ