Chcę obsadzić 60 litrów...

Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.

Moderator: ModTeam

falkor5
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 63
Imię: Adam

Re: Chcę obsadzić 60 litrów...

Post autor: falkor5 » 2008-02-22, 14:30

A co Pan sądzi na temat TetraAqua CrystalWater?...Czy to naprawde dobry srodek do wyklarowania wody?

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2008-02-22, 14:36

Naprawdę możecie zwracać się do mnie po imieniu :-)

Stosowanie środków typu CrystalWater jest bez sensu. Zmętnienie wody w nowym akwarium jest normalne, i samo za klika dni minie. Tego typu chemia w akwarium jest zbędna, ono doskonale sobie bez niej poradzi. A jeżeli woda nagle zmętnieje w akwarium już dojrzałym, to problemem nie jest jej oczyszczenie (bo zwykle po paru dniach sama się wyklaruje), ale znalezienie i usuniecie przyczyny tegoż zmętnienia - a na to żaden cudowny chemiczny środek nie pomoże.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Xiao Lohan
Forumowicz
Pojemność akwarium: 112
Imię: Micha³
Kontakt:

Post autor: Xiao Lohan » 2008-02-22, 15:06

wracając do łagodności bojownika:
nie tylko jest agresywny wobec swojego gatunku, i nie tylko wobec samców (samiczka też potrafi nieźle oberwać...), inne ryby z weloniastymi płetwami (np. gupiki) też go drażnią, i im te ogonki poprzycina :roll:

co do diety to raz w tygodniu zalecany jest post ścisły ;)

środki typu crystal water, to chwyt sprzedawców na naiwnych kupujących... :(
[center]112l roślinne wymagające remontu ;)
30l krewetkarium
15l cube roślinny HT
7l nano ślimaczarium roślinne HT [/center]

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2008-02-22, 15:22

Xiao Lohan, Nie zgodzę się z taką oceną bojowników. Takie zachowanie nie powinno być przypisane do wszystkich bojowników. Bardzo często bojowniki są spokojne i nie zaczepiają żadnych ryb w akwarium. Ale jeśli trzymamy bojownika w małym akwarium, to nie możemy mieć do niego pretensji o podgryzanie innych ryb.

Jeśli chodzi o zmętnienie to Maol dobrze Ci radzi. Cierpliwość jest najważniejsza.

Moim rybką robię raz w tygodniu głodówkę i jest dobrze.
Obrazek

Xiao Lohan
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Xiao Lohan » 2008-02-22, 15:32

kbtor, co jak co, ale bojek wspaniały nawet w 112l u mnie przycinał gupikom ogony.
a samiczki to obrywały głównie po złożeniu ikry jak tylko je zauważył to zaraz wiać musiały.

PS: nie każdy bojek ma ADHD ;) (jak sam odchowasz, to takie agresywne nie są, nawet widziałem dorosłe samce jak siedziały razem, ale były z jednego miotu). zależy jaki się trafi. a ostrożności nigdy nie za wiele ;)
30l krewetkarium
15l cube roślinny HT

falkor5
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 63
Imię: Adam

Post autor: falkor5 » 2008-02-22, 15:37

A co z tymi wszystkimi starterami do wody,które umożliwaiją od razu wpuszczenie ryb do akwarium po zmianie wody?...Albo te,które ograniczają zmiane wody np do 2razy w roku?

Xiao Lohan
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Xiao Lohan » 2008-02-22, 15:42

to są zwykłe szczepy bakterii, można je oczywiście dodać - i wtedy poczekać nie 4 a 3 tygodnie.
cykl azotowy musi zajść normalnie, wlewanie tych speed starterów z myślą że jutro już ryby można dać to kolejny chwyt sprzedawców na niewiedze kupujących...

edit:
Albo te,które ograniczają zmiane wody np do 2razy w roku?
np. tetra easy balance??
nie wiem jak to działa, bo nigdy nie stosowałem, ale wg. mnie to jest bez sensu, bo taki preparat kosztuje dobre 10zł, które trzeba wydać na ten miesiąc (w założeniu, że akwarium ma 100l), a zrobisz podmiane to na wode wydasz znacznie mniej (a drobny wysiłek fizyczny nie zaszkodzi nikomu :mrgreen: ).
30l krewetkarium
15l cube roślinny HT

ODPOWIEDZ