Problem z filterm
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 120
- Imię: Tomasz
Problem z filterm
Od pewnego czasu mam problem z filtrem. Muszę go czyścić co 2 dni bo po tym czasie bąbelki przestają z niego lecieć. Ale to nie jest jeszcze problem. po wyczyszczeniu go i włozeniu do wody przez kilka minut zanim zastartuje dziwnie "klekota". Coś w środku stuka. Dodam że jest to malutki filtr do akwarium z narybkiem.
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
Re: Problem z filterm
a jaki to filtr? Może trzeba dobrze oczyścić ośkę, wirnik i gniazdo wirnika. Może się wirnik/ośka wyrobiły i są do wymiany. Może się coś ukruszyło i stworzył się mimośród - cały wirnik do wymiany. Bez obejrzenia nic się nie doradzi. Może się okazać (i zapewne tak będzie), że naprawa jest niemożliwa, bądź na tyle droga, że nie ma sensu naprawiać.
-
- Nowicjusz
Tak mi się też wydaje. Nie wiem jaki to jest filtr bo nie ma na nim żadnych nazw ani symboli. Nie orientuje sie za bardzo w cenach filtrów, ale myślę, że filtr do akwarium o poj. 20l kupię za ok 25zł. Tak że naprawa albo wymiana części może się nie opłacać.croc pisze:Może się okazać (i zapewne tak będzie), że naprawa jest niemożliwa, bądź na tyle droga, że nie ma sensu naprawiać.
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
zanim wyrzycisz, to spróbuj jeszcze oczyścić wirnik i gniazdo wacikiem do uszu (o ile tego nie robiłeś).
-
- Nowicjusz
Już próbowałem i nie pomogło.zanim wyrzycisz, to spróbuj jeszcze oczyścić wirnik i gniazdo wacikiem do uszu (o ile tego nie robiłeś).
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Piszesz że musisz czyścic filtr co 2 dni. A kiedy go wyczyścisz to działa dobrze? Małe filtry szybko się zapychają, jeśli jest sporo syfu w akwarium. Takie klekotanie przy starcie często słyszałem w wyrobionych Aquaelach. Popatrz też w jakim stanie jest wkład filtracyjny.
-
- Nowicjusz
Ale kiedy go rozbieram po ok. 2 dniach on jest czysty. Dodam że jakieś pół roku temu miałem go w tym samym akwarium z małymi rybkami i czyściłem go co ok. 10 dni. Potem przez parę miesięcy nie był używany. A teraz kiedy go po tej przerwie podłączyłem to z dnia na dzień chodzi coraz gorzej.kbtor pisze:Piszesz że musisz czyścic filtr co 2 dni. A kiedy go wyczyścisz to działa dobrze? Małe filtry szybko się zapychają, jeśli jest sporo syfu w akwarium. Takie klekotanie przy starcie często słyszałem w wyrobionych Aquaelach. Popatrz też w jakim stanie jest wkład filtracyjny.