ex 700 dzeszczownica
Moderator: ModTeam
Re: ex 700 dzeszczownica
ja oceniam sytuacje po tym co widze w moim akwa, jak zachowuja sie ryby! pewnie masz racje ale ja wole dodatkowe napowietrzanie!
kefir
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Anita
Dziękuję croc za wyczerpującą odpowiedź. W takim razie zostanę przy deszczownicy.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Problem w tym, że napowietrzanie wody w zbiorniku następuje w 99% poprzez ruch powierzchni wody. Wszystkie brzęczyki, napowietrzacze do filtrów itp. mają za zadanie tylko i wyłącznie właśnie wzmożenie ruchu lustra wody - tzw. bąbelki same w sobie nie napowietrzają wody, są tylko nieszkodliwym efektem dekoracyjnym, wg mnie zresztą nienaturalnym i zbędnym. Deszczownica jest najwydajniejszym źródłem tlenu, gdyż dobrze ustawiona wywołuje najlepszy, najwłaściwszy do tego celu miarowy, falujący ruch wody (lepsze są tylko specjalistyczne falowniki, używane w akwarystyce morskiej). Ale, jak to już kiedyś było poruszane, równie wydajne byłoby napowietrzanie wody przez odpowiednio wytresowane chomiki z wiosełkami. Bo ważny jest tu tak naprawdę ruch, nie jego przyczyna.kefir pisze:(...) ale ja wole dodatkowe napowietrzanie!
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 1550
- Imię: Krzysiek
- Kontakt:
jasne. bo jak się zatkają dziurki to wolniej leci ;)
a zawsze możesz korek na końcu deszczownicy wywalić i jeszcze przez dziurki też będzie leciało
a zawsze możesz korek na końcu deszczownicy wywalić i jeszcze przez dziurki też będzie leciało
www.kmdesign.eu Profesjonalne Projektowanie Zakładanie Serwis oraz Modernizacja Akwariów Słodkowodnych