moj welonek ;(

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

d_anetka
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Aneta
Nazwisko: Dêbska

moj welonek ;(

Post autor: d_anetka » 2008-03-04, 11:40

Witam. Mam akwarium dopiero rok wiec nie jestem w tym doswiadczona, moj welon ostatnio dziwnie sie zachowuje, lezy ciagle na dnie, nie porusza sie. nagle plynie normalnie, a potem znow upada ;( poza tym na jego pletwach zauwazylam biale kropki, a skrzela szybko sie poruszaja. mam a w akwarium jeszcze dwa inne welony,jeden z nich jest caly w tych bialych kropkach, ale plywa normalnie. czytalam, ze to moze byc ichtioflirioza :(:( bylo napisane rowniez, zeby leczyc to "aureomycinem, trypoflawina lub blekitem metylowym", nie wiem nawet gdzie moge to dostac :( blagam, czy ktos wie jak mi pomoc? to dla mnie bardzo wazne ;(;(;(

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Imię: Piotr
Kontakt:

Re: moj welonek ;(

Post autor: dzidek1983 » 2008-03-04, 12:14

niestety twoje rybki mają chorobe o której wspominałaś.. w sklepii akwarystycznym dostaniesz na to lekarstwo które nalezy stosowac wg zaleceń na opakowaniu... polecam Sera Costapur, ale innych firm też mogą być

z twojego opisu wynika jednak że to zaawansowane stadium i trudno je będzie wyleczyć, być może zakończy się to śmiercią rybek

przyczyną choroby jest za małe akwarium na te ryby... w zbiorniku wielkości 54 litry możesz trzymać tylko jedną welonkę... przemyśl to, bo inaczej takie choroby będą się powtarzać...

powodzenia

PS. pozostałych forumowiczów ostrzegam przed pisaniem złośliwych postów, będę karał od ręki :->
Ostatnio zmieniony 2008-03-04, 14:01 przez dzidek1983, łącznie zmieniany 1 raz.

d_anetka
Nowicjusz

Post autor: d_anetka » 2008-03-04, 12:29

Mam jeszcxzew pytanie, czy stosując ten lek należy odłowic rybke? czy mozna w ogolnym akwarium leczyc ja? slyszalam tez o podniesieniu temperatury, narazie podnioslam ja do 27 stopni. co dalej?:(

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Kontakt:

Post autor: dzidek1983 » 2008-03-04, 12:40

wygląda że wszystkie są zarażone więc nie ma co przenosić... temperatury już nie podnoś

i mocno napowietrzaj wodę

[ Dodano: 2008-03-04, 11:42 ]
właśnie zauwazyłem twoją obsadę...

jest zła... tak jak pisałem.. w takim akwa można trzymać jendą welonkę.. ale samą, bez innych ryb...

welonki odłów do innego zbiornika... to zwierzęta zimnolubne... jest im za ciepło z innymi...

żadna z twoich twoich ryb nie nadaje się do tego zbiornika, bedzie to powodowało kłopoty
są za duże, a akwarium za małe... musisz albo wymienić ryby na mniejsze gatunki albo kupić większe akwarium

alne nadal nie możesz trzymać welonów z tymi rybami

Awatar użytkownika
elsaper
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Kontakt:

Post autor: elsaper » 2008-03-04, 13:57

Ej, sorry, ale uciekaj stąd jeżeli masz skalary w 54L i jeszcze do tego welony. Ciekawa jestem jaka tam jest temperatura, jak skalar musi mieć min. 23*C a Welon max. 218C :evil:

czytać uważnie.. prosiłem... przyjdzie odpowiednie PW
pilnuj się... to już twój drugi i to za to samo wykroczenie
Ostatnio zmieniony 2008-03-04, 14:03 przez elsaper, łącznie zmieniany 2 razy.
"Rocky Darkness 2011"
Obrazek

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2008-03-04, 14:14

d_anetka, Tak jak napisał Dzidek, musisz bardzo intensywnie napowietrzać wodę. Ogranicz karmienie i zastosuj proponowane leki.
W tej chwili nie możesz oddać ryb, ponieważ są chore i nie przyjmą ich do sklepu.
Porozmawiaj z rodzicami o kupnie większego akwarium.
Niestety obawiam się że Twoje rybki zaczną wkrótce zdychać.

elsaper, Zanim napiszesz kolejną zjadliwą odpowiedź, przeczytaj dokładnie treść poprzedniego posta. d_anetka, napisała że ma w akwarium 27 stopni.
Obrazek

d_anetka
Nowicjusz

Post autor: d_anetka » 2008-03-04, 14:17

teperature mam mniej wiecej 25 stopni. Jak juz mowilam, akwarium prowadze dopiero rok wiec wszystkiego powoli sie ucze. Dziekuje za rady, a do osoby ktora tak zdenerwowala sie temperatura: ja uwazam ze mimo to rybki dobrze funkcjonuja, plywaja, a to pierwszy przypadek kiedy jest jakas choroba w moim akwa. Do tej pory zdechla mi tylko jedna molinezja [nie wiem czy to dobrze..?] ale w porownaniu ze znajomymi z ktorymi rozmawialam rybki trzymaja mi sie nawet dobrze. Innym dziekuje za rady i postaram sie do nich zastosowac:):)
Ostatnio zmieniony 2008-03-04, 15:08 przez d_anetka, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2008-03-04, 14:24

Myślę że przy tak niskiej temperaturze nie zwalczysz tej choroby. I właśnie tu pojawia sie problem łączenia ryb o różnych wymaganiach cieplnych.
d_anetka, Masz fatalną obsadę i musisz jak najszybciej ją wymienić. Piszesz że rybki sobie dobrze żyły, ale czy same Ci o tym powiedziały. Ryby potrzebują przestrzeni do życia. Jeśli im tego nie zapewnisz, to rybki skarłowacieją.
Obrazek

d_anetka
Nowicjusz

Post autor: d_anetka » 2008-03-04, 15:11

Wiem, dziekuje :) poprostu wiadomo ze zaczynajac nie mialam pojecia o tym jak dobierac rybki, jakie sa ich wymagania. teraz postaram sie przed kupnem kazdej rybki dokladnie zastanowic czy jest to dobre dla niej i reszty :) natomiast temperature mam teraz 28stopni, boje sie jedynie o dobro innych rybek. nie mam innego zbiornika, a nie chce tez ich "ugotowac"

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Kontakt:

Post autor: dzidek1983 » 2008-03-04, 15:25

prędzej ugotujesz welonki.. więcej temperatury nie podnoś

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2008-03-04, 21:37

Kolejna welonkowa tragedia. Zapraszam do lektury innych tego typu wątków i kończę dyskusję.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Zablokowany