Powrót do akwarystyki

Moderator: ModTeam

Arianrhood
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 450
Imię: £ukasz

Powrót do akwarystyki

Post autor: Arianrhood » 2008-03-09, 20:31

Witam!

Na samym początku chciałbym się przywitać gdyż jestem tu nową osobą :). Przeglądając forum zauważyłem, że aktywnie udziela się tu masa doświadczonych akwarystów i od nich właśnie potrzebuję fachowych porad jak od nowa założyć akwarium bez popełniania jakichkolwiek błędów, które w przyszłości mogą dać się we znaki.
Temat nazwałem "Powrót do akwarystyki", gdyż za młodziaka posiadałem akwarium około 75 litrów, nie było to profesjonalne akwarium, ale spisywało się dobrze, czyli wiem to i owo na temat akwarystyki, no ale nigdy nie zajmowałem sie tym profesjonalnie więc kieruje się z zapytaniami na forum.

Do rzeczy.

Interesuje mnie zakup akwarium o pojemności 450 litrów, wobec tego swoje poszukiwania zacząłem na allegro oraz na różnych stronach internetowych które w niskiej cenie mogą zaoferować takowe. akwarium wraz z pokrywą oraz szafką. Jak wiecie nie jest to tania inwestycja. Dlatego też postanowiłem zrobić wstępny kosztorys i obliczyć czy suma 1500 zł wystarczy na zakup zbiornika z szafką i pokrywą, profesjonalnego filtra (zewnętrznego oczywiście) oraz grzałki z termostatem, natomiast podłoże, rośliny i ryby będę kupywał w późniejszym czasie.

Szukałem taniego akwarium i znalazłem to:

http://allegro.pl/item322833367_akwariu ... olska.html

Potrzebuję rady czy tak niska cena tego akwarium nie odbije się na jego jakości?

Szukając filtra znalazłem taki:

http://allegro.pl/item319777802_tetra_t ... a_0zl.html

Ponoć jest jednym z lepszych filtrów dostępnych na polskim rynku.

No i zostaje tylko grzałka z termostatem, no ale co do tego to po prostu nie potrafię się zdecydować. Więc czekam na konkretną radę :)

To by było na tyle jeżeli chodzi o sprzęt.

Następnym krokiem jaki poczynię będzie wybranie stosownego wystroju akwarium (podłoże oraz rośliny) i tutaj również moje małe doświadczenie nie potrafi sobie poradzić z tym problemem :).

Najpierw podłoże. Spotykałem sie z akwariami które bardzo ciekawie się prezentują, praktycznie całe podłoże pokryte jest żwirkiem, natomiast środkowa część akwarium prezentuje coś w rodzaju plaży usypanej z piasku kwarcowego i bardzo mi się to spodobało, wykonując wystrój będę się kierował tym właśnie stylem (o ile można to tak nazwać :)). I moje pytanie jest takie, czy pod warstwę żwirku konieczne jest podsypywanie ziemi kwiatowej w celu szybkiego i zdrowego rozrostu roślin, czy same nawozy w płynie czy też granulkach są wystarczającym preparatem do zdrowego rozwoju rośliny?

Przechodząc do roślin, ehhh o tych to kompletnie mam znikome pojęcie, w moim dawnym akwarium przez kilka lat były te same rośliny (moczarka, kabomba, mech i któraś z żabienic). Dlatego tez potrzebuję dokładnej instrukcji jakie rośliny powinienem umiejscowić w moim akwarium z dokładniejsza lokalizacją (przód, tył, środek), wiem wiem upierdliwe te pytania oraz prośby :P. Od razu chę dodać, że akwarium będzie tworzone pod kątem roślinnym, po prostu uwielbiam jak jest mnóstwo zieleni które też mogą stanowić kryjówkę dla ryb. Najlepszym sposobem wg mnie byłoby umieszczenie zdjęcia jakiegoś pięknego roślinnego akwarium z naniesionymi na nie nazwami roślin, w ten sposób łatwo jest zapamiętać nazwę i wygląd rośliny.

No i ostatnie moje zapytanie odnośnie rybek.

Oglądając zdjęcia wypatrzyłem wiele gatunków które bardzo mi sie podobały, no ale wiadomo wszystkiego razem trzymać nie wolno. Najbardziej nurtuje mnie jedno, czy Skalary mogą dzielić jeden zbiornik wraz z Dyskowcami/Paletkami? Oba te gatunki bardzo mi się podobają. Hmm teraz coś z czyścicieli, Zbrojnik niebieski jako moja ulubiona rybka na 100% będzie buszować w moim akwarium i małe pytanko, czy nie będzie stanowić to problemu jeżeli wpuszczę kilka otosków? Myślałem również o krewetkach lecz wątpię by takie maleństwa miały szanse bytu przy rybach takich jak Skalar.

Więc to chyba na tyle co chciałbym wiedzieć, będę bardzo wdzięczny za każdą udzieloną pomoc czy wzkazówkę dotyczącą mojego restartu z akwarystyką.

Z góry dziękuję. Pozdrawiam

croc
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Grzegorz

Re: Powrót do akwarystyki

Post autor: croc » 2008-03-09, 21:17

witaj na forum;
proponowałbym nie używać zwrotu "profesjonalne" akwarium, bo tak na prawdę trudno określić co to dokładnie oznacza. Chyba wszyscy na tym forum traktują akwarystykę jako hobby, a więc prowadza akwaria raczej amatorsko.
Ilość włożonych pieniędzy, czasu, pracy przekłada się na ładniejsze, większe i lepiej wyposarzone akwarium.

Za 1500zł bardzo trudno będzie złożyć zestaw o tej pojemności, jaką sobie wymarzyłeś, z zachowaniem odpowiedniego standardu.

Z podanych linków, to oczywiście szkło może być, szafka (o ile się podoba) też może być.
Filtr jest raczej w tej średniej klasie, ale ogólnie uznany i dobry. Do 450l jednak jest za mały. Do takiej pojemności sugeruję użycie dwóch filtrów. Jeśli miała by być to Tetra, to EX 1200 + jeszcze EX 700. Lepiej było by 2xEX1200. Przy takiej konfiguracji filtrów będziesz nmiał zapewniona dobrą filtrację, oraz w miarę rzadkie czyszczenia.

To niestety już przekroczy budget 1500.
Zastosowanie droższych filtrów znacznie zwiększy wydatki.

Pokrywa do akwarium jest niestety najsłabsza z tego co wybrałeś. Przy tak dużej pokrywie z zamontowanymi świetlówkami, kazdorazowe jej zdejmowanie w celu zrobienia czegoś tam w akwarium będzie bardzo uciążliwe. W proponbowanej przez Ciebie pokrywie jest jedna trzecia wymaganego światła na te akwarium (60cm głębokości). To oznacza przeróbki i dokładanie kolejnych świetlówek - koszt. Waga takiej pokrywy jeszcze bardziej wzrośnie.

Przy tak wielkim akwarium pokrywy raczej powinny być modułowe i wykonane z aluminium. Oświetlenie na belkach.
Niestety, pokrywy modułowe, aluminiowe kosztują sporo.

Jeśli chce się trzymać zdrowe i ładne rośliny, to mix specjalnych podłoży jest nieodzowny. Nie wszystkie rośliny czerpią 100% swoich potrzeb z wody. Większość rośnie znacznie zdrowiej i lepiej mając równiez zasilanie poprzez korzenie.

Oczywiście upgrade sprzętu można robić stopniowo, choć to zawsze jest kłopotliwe. Można zacząć z jednym EX1200, a za jakiś czas dołożyć drugi filtr. Z oświetleniem jest trochę gorzej, bo jak od początku światło będzie marne, to rośliny umrą, a glony nz radością zajmą ich miejsce. No i rzecz najistotniejsza, to pokrywa, a raczej jej system i oświetlenie.

W wielu hurtowniach są gotowe belki ośiwetleniowe. Do tego akwarium prosi się: 2 belki po dwie świetlówki T5 każda. Możesz do nich napisać i poprosić o ofertę. Ake cena znów pójdzie w górę.

Za 1500,- bezpieczniej chyba by było budować coś w mniejszym wymiarze. Np 240l.

gizun
Akwarysta
Pojemność akwarium: 60
Imię: Kamil
Kontakt:

Post autor: gizun » 2008-03-09, 21:18

akwa-porządna firma myśle, że dobre
filtr-dobry
żwirek od piasku oddziel spienionym pcv, co do ziemi to raczej tak ,bo wtedy(chyba) :mrgreen: nie będziesz musiał kupywać butli co2(3cm ziemi, 3cm żwirku
rośliny wyższe z tyłu(np. kabomba, moczarka), niskie z przodu(np. trawniki, bolbitis)
skalary nie mogą być z paletkami bo przenoszą groźne dla nich(paletek) choroby.
Proponowałbym ci papuzie i dużo neonków

croc
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Grzegorz

Post autor: croc » 2008-03-09, 21:31

w roślinnych (High Tech) trzeba sporo światła, nawozy, filtr RO i CO2. Bez tego - klapa.

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: dzidek1983 » 2008-03-10, 11:46

hmmmm....

jeden taki filterek to bedzie za mało... posłuchałbym rad Croc'a

grzałka tylko renomowanej firmy np. Sera, Hagen itp.

co do pokrywy... te plastikowe kolosy są beznadziejne... mało światła, nieporęczne, brzydkie... już lepiej samemu zrobić żeby obciąć koszty

co do cen.. są w porzadku te podane przez Ciebie, ale wydaje mi się że przekroczysz niestety 1500 zł

co do rodzaju akwarium... zdecydowanie odradzam roślinne... utrzymać takie monstrum to duże koszty, oraz wiele problemów i nieszczęść dla początkujących

polecałbym albo malawi (tanganikę), lub jeżeli wolisz paletki to biotop ameryki południowej... naturalny wygląd też potrafi być piękny....

szalinski_2005
Akwarysta
Pojemność akwarium: 85
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: szalinski_2005 » 2008-03-10, 13:38

dzidek1983 pisze:utrzymać takie monstrum to duże koszty
to jest bardzo ważne
ja za 240l z oświetleniem 258W plus grzałka, filtr, wiatraki, elektrozawór, płacę miesięcznie
ok 40- 50 zł wyższy rachunek za prąd (żona wyliczyła :-/)
nie licząc co2 nawozów obsługi RO itp.
no ale co się nie robi dla hobby
Przy wysokości 60 cm akw oświetlenia by się przydało co najmniej 350W o ile będziesz chciał jakieś wymagające roślinki hodować do tego
croc pisze:nawozy, filtr RO i CO2. Bez tego - klapa.
miłego dnia :)

Arianrhood
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 450
Imię: £ukasz

Post autor: Arianrhood » 2008-03-10, 21:39

Dzięki wielkie.

Naprawdę bardzo mi pomogliście, chyba uzyskałem wszystkie odpowiedzi których szukałem, ja bym bezmyślnie próbował prowadzić akwarium z takim osprzętem oraz niewiedza na temat pielęgnowania akwarium roślinnego. Chyba jednak zacznę od mniejszego zbiornika oraz mniej wymagających roślin oraz ryb, a po roku być może zacznę kombinować coś pod kątem roślinnego, z większą wiedzą oraz budżetem :).

Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam.

ODPOWIEDZ