nowe rybki :)

Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.

Moderator: ModTeam

d_anetka
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Aneta
Nazwisko: Dêbska

nowe rybki :)

Post autor: d_anetka » 2008-03-10, 19:21

witam:) wiele osob tu juz zwrocilo mi uwage o nieprawidlowa obsade mojego akwarium. jako ludzi bardziej doswiadczonych wzielam te uwagi do serca ;)

mam 54litrowe akwarium, w ktorym mialam skalara, opaczke, glonojada, dwa mieczyki, trzy welony i trzy gurami(dwa srebrne i jeden zlocisty).

Narazie pozbylam sie dwoch welonow(oddalam).
Czy taka obsada jest wporzadku? A moze powinnam zrezygnowac z jeszcze jakihs rybek? czy moze moglabym jakies dokupic?

w gre wchodzi rowniez kompletna zmiana rybek w akwa.

Co wtedy trzymac? Czytalam podstawowe obsady w takim akwarium, ale jednak wolalabym "wieksze" rybki, np welony, gurami, skalary, bojowniki, podobaja mi sie rowniez mieczyki.
zauwazylam juz ze skalary nie wchodza w gre, bo akwarium bedzie na nie za male.
Ale moglabym jakos polaczyc te gatunki? z gory dzikuje za odpowiedzi :)

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysiek

Re: nowe rybki :)

Post autor: kbtor » 2008-03-10, 19:41

d_anetka, rybki które wymieniasz można połączyć, ale w minimum 200 litrowym akwarium. Sama widziałaś jakie problemy mogą wyniknąć z niewłaściwego dobrania obsady.

54 litry to mało, ale jest kilka bezpiecznych kombinacji. Zapraszam do lektury http://e-akwarystyka.pl/topics35/2692.htm Poczytaj i znajdź rybki, które chcesz trzymać w akwarium. Kiedy wybierzesz kilka rybek, napisz jakie wybrałaś a my Ci podpowiemy co można trzymać w akwarium 54 litrowym, aby było dobrze i bez chorób.
Obrazek

Awatar użytkownika
chudy321
Akwarysta
Pojemność akwarium: 240
Imię: Mateusz
Kontakt:

Re: nowe rybki :)

Post autor: chudy321 » 2008-03-10, 21:53

Może neonki takie stadko około 15 sztuk? i na dno jakichś 5 otosków i będzie super do tego duuuuuużo roślin..... pozdrawiam

ODPOWIEDZ