Akwarium 63L - 60x30x35cm - Bernardzik (AKTUALIZACJA2 str.1)
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Bernard
- Kontakt:
Akwarium 63L - 60x30x35cm - Bernardzik (AKTUALIZACJA2 str.1)
Witam
Moja akwarium w końcu doszło do perfekcji, przynajmniej w moim mniemaniu. Poniżej znajduje się jego prezentacja. Zapraszam do oceniania!!!
Nawożenie:
SERA florena
Filtracja:
Aquael FAN-1 Plus
Ogrzewanie:
Grzałka 50W z termostatem
Oświetlenie:
1x 15W (mam zamiar dodać jeszcze jedną 8W lub 15W, nie wiem, która się zmieści w pokrywie)
Podłoże:
Żwir jasny akwarystyczny + miejscami większe kamyczki
Temperatura:
26*C
Flora:
1x Vallisneria asiatica var. biwaensis
22x Cyperus helferi (to mała trawka koło korzenia)
4x Hygrophila difformis
2x Bacopa amplexicaulis
Oprócz tego mam jeszcze 1 gatunek, którego nazwy nie znam, będę wdzięczny za pomoc w rozpoznaniu, to jest ten na tylnej szybie o szerokich liściach.
Fauna:
2x Pielęgniczka Ramirezka (parka)
9x Neon Czerwony
3x Prętnik Karłowaty (harem)
1x Glonojad Zbrojnik (wiem, że trochę przymałe dla niego akwa o jakieś 40L)
1x Kirysek Spiżowy (miałem dwa z zamiarem dokupienia kolejnych, ale jeden padł i rezygnuje z nich)
P.S. Nie patrzcie na termometr, będę go zmieniał na taki przylepny.
Moja akwarium w końcu doszło do perfekcji, przynajmniej w moim mniemaniu. Poniżej znajduje się jego prezentacja. Zapraszam do oceniania!!!
Nawożenie:
SERA florena
Filtracja:
Aquael FAN-1 Plus
Ogrzewanie:
Oświetlenie:
1x 15W (mam zamiar dodać jeszcze jedną 8W lub 15W, nie wiem, która się zmieści w pokrywie)
Podłoże:
Temperatura:
26*C
Flora:
1x Vallisneria asiatica var. biwaensis
22x Cyperus helferi (to mała trawka koło korzenia)
4x Hygrophila difformis
2x Bacopa amplexicaulis
Oprócz tego mam jeszcze 1 gatunek, którego nazwy nie znam, będę wdzięczny za pomoc w rozpoznaniu, to jest ten na tylnej szybie o szerokich liściach.
Fauna:
2x Pielęgniczka Ramirezka (parka)
9x Neon Czerwony
1x Kirysek Spiżowy (miałem dwa z zamiarem dokupienia kolejnych, ale jeden padł i rezygnuje z nich)
P.S. Nie patrzcie na termometr, będę go zmieniał na taki przylepny.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 2008-04-03, 20:44 przez Bernardzik, łącznie zmieniany 5 razy.
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
Re: Akwarium 63L - 60x30x35cm - Bernardzik (AKTUALIZACJA2 str.1)
Zwykły termometr jest o niebo lepszy od przyklejanego na szybę. Odczep tą przyssawkę od tego termometra i przyssij ją do bocznej szyby akwarium. Wtedy będzie to bardziej estetycznie wyglądało.
Jak dla mnie to w tym akwarium jest za dużo ozdób, a za mało roślin.
Fauna też jest trochę pomieszana ale to już wiesz.
Jeśli jedna 15w się zmieściła to i druga wejdzie. Ew. na forum są zdjęcia fajnie przerobionej pokrywy z 2x8W T5.Bernardzik pisze:Oświetlenie:
Jak dla mnie to w tym akwarium jest za dużo ozdób, a za mało roślin.
Fauna też jest trochę pomieszana ale to już wiesz.
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
-
- Forumowicz
- Kontakt:
Z tym termometrem dobry pomysł, zaraz tak zrobię. Co do małej ilości roślinności, więcej nie dało się wcisnąć, cały tył akwarium jest pokryty roślinami, muszą tylko urosnąć. A odnośnie ozdób nie nazwałbym tego, bo nie mam ceramicznego zamku i kolorowych kamyczków, bardzo chciałem mieć takie akwarium z duża ilością kryjówek i skałkami.
- kamilb
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: Kamil
- Kontakt:
Witaj Bernardzik,
IMHO, 1 kokos (po prawej) wystarczy, więc ten ze środka możesz przeznaczyć np. dla chomika a na jego miejsce wejdą Ci jeszcze roślinki. Może dodasz coś z cryptocoryne?
Wg. mnie masz za mało roślin w stosunku co do ilości ryb. Osobiście wybrałbym pomiędzy prętnikami a ramirezami, a glonojada zamienił na 5-6 otosków.
Tutaj masz przykład mojego akwarium, jak można upchać roślinki:)
http://e-akwarystyka.pl/topics24/4678,75.htm
IMHO, 1 kokos (po prawej) wystarczy, więc ten ze środka możesz przeznaczyć np. dla chomika a na jego miejsce wejdą Ci jeszcze roślinki. Może dodasz coś z cryptocoryne?
Wg. mnie masz za mało roślin w stosunku co do ilości ryb. Osobiście wybrałbym pomiędzy prętnikami a ramirezami, a glonojada zamienił na 5-6 otosków.
Tutaj masz przykład mojego akwarium, jak można upchać roślinki:)
http://e-akwarystyka.pl/topics24/4678,75.htm
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: Bogus³aw
- Kontakt:
Wg mnie akwa jest ciekawe ale nie zarosło po swojemu , daj mu czasu . Nieopieraj kamieni o szyby boczne , glonka i kiryska zmień na otoski
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#92598 --- moje akwarium
./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona
Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy
./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona
Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Pomijam obsadę, ale pomyśl nad tym zbroinikiem.
Akwarium prezentuje się ciekawie, ramirezy zapewne są szczęśliwe :-D
Jak roślinki urosną, to będzie naprawdę fajnie.
Po prawej stronie zrobiłeś coś na kształt rumowiska kamieni. To ciekawy pomysł, ale ten kamień na wierzchu jakoś mnie nie pasuje. Stwarza efekt ciężaru, w tym dość małym akwarium.
Osobiście na jego miejsce ustawił bym jakiś korzeń z wieloma odrostami.
Tak jak pisał lolek, nie kupuj termometru przyklejanego na szybę. Taki termometr jest podatny na temperaturę otoczenia i możesz w akwarium mieć inną temperaturę niż pokazuje termometr.
Pokrywę można zawsze przerobić, trzeba tylko pokombinować.
Akwarium prezentuje się ciekawie, ramirezy zapewne są szczęśliwe :-D
Jak roślinki urosną, to będzie naprawdę fajnie.
Po prawej stronie zrobiłeś coś na kształt rumowiska kamieni. To ciekawy pomysł, ale ten kamień na wierzchu jakoś mnie nie pasuje. Stwarza efekt ciężaru, w tym dość małym akwarium.
Osobiście na jego miejsce ustawił bym jakiś korzeń z wieloma odrostami.
Tak jak pisał lolek, nie kupuj termometru przyklejanego na szybę. Taki termometr jest podatny na temperaturę otoczenia i możesz w akwarium mieć inną temperaturę niż pokazuje termometr.
Pokrywę można zawsze przerobić, trzeba tylko pokombinować.
-
- Forumowicz
- Kontakt:
Roślinki prawie wogle się jeszcze nie rozrosły. Ten gąszczyk koło korzenie powinien osiągnąć wysokość minimum 15cm. Te duże pierzaste ładnie rosną. Zależy mi najbardziej na tym, by roślinki się rozrosły i ładnie się prezentowały nie chcę tworzyć w akwarium jakiegoś wielkiego buszy, dlatego nie dodaje więcej roślin. I tak nie byłoby sensu dodawać roślin póki nie ulepszę oświetlenia.
Kamienie praktycznie się nie stykają z szyba jest odstęp 3mm.
Pewne zmiany bym dokonał w obsadzie, ale jest taki problem, że jakiekolwiek ryby kupi się u mnie w mieście kończy się to epidemia. A co dopiero wyleczyłem swoje rybki. Kiryska nie mam komu oddać, a nie chcę skracać jego życia, tak samo z glonajadem. U mnie są z tymi zoologicznymi same problemy, nic dziwnego wszystkie to ta sama sieć sklepów.
Kamienie praktycznie się nie stykają z szyba jest odstęp 3mm.
Pewne zmiany bym dokonał w obsadzie, ale jest taki problem, że jakiekolwiek ryby kupi się u mnie w mieście kończy się to epidemia. A co dopiero wyleczyłem swoje rybki. Kiryska nie mam komu oddać, a nie chcę skracać jego życia, tak samo z glonajadem. U mnie są z tymi zoologicznymi same problemy, nic dziwnego wszystkie to ta sama sieć sklepów.
- kamilb
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: Kamil
- Kontakt:
Miejmy nadzieję, że wkrótce akwarium w pełni zafunkcjonuje ;) Życzę Ci powodzenia, bo jesteś na dobrej drodze!
-
- Przyjaciel forum
- Imię: Grzegorz
Nie jest najgorzej. Jeden z tych kamieni (ten bialawy, dobrze widoczny na ostatnim zdjeciu) bardzo jakos wyglada na wapienny. Jesli nim jest to lepiej zrobisz jak go wyjmiesz. Szczerze mowiac, i tak tam bardzo nie pasuje. :-?
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Imię: Piotr
- Kontakt:
akwarium ładne tylko czekać jak się wszystko rozrośnie ale to zapewne się staniej jak dołożysz światła bo na razie ciemniutko postaraj się o tą 15 bo 8 to trochę mało
miłego dnia 

-
- Forumowicz
- Kontakt:
Ten kamień z góry to jest granit, tylko rozłupany. W całości wyglądałby tak jak inne. Co do oświetlenia będę starał się dodać 2x 8W lub 15W.
- JARECZEK
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Jarek
Akwa ciekwaie wygląda. Dodaj świetlówkę bo ciemno tam. Ten termometr na przedniej szybie nie ciekawie wygląda. Myślę ze jak roślinki podrosna to bedzie bardzo fajnie sie prezentowało.
-
- Forumowicz
- Kontakt:
Aktualizacja numer 2 (zastąpiłem aktualkę nr 1)
Nawożenie:
SERA florena
Filtracja:
Aquael FAN-1 Plus
Ogrzewanie:
Oświetlenie:
1x 15W
2x 8W
Podłoże:
Temperatura:
26*C
Flora:
Vallisneria asiatica var. biwaensis
Hygrophila difformis
Bacopa amplexicaulis
Cryptocoryna
Nurzaniec
Java Moss
Fauna:
1x Pielęgniczka Ramirezka samiczka ( w tym tygodniu kupuje samczyka do kwarantanny)
9x Neon Innesa
ZAPRASZAM DO OCENIANIA I KRYTYKI NOWEGO WYGLĄDU!
Nawożenie:
SERA florena
Filtracja:
Aquael FAN-1 Plus
Ogrzewanie:
Oświetlenie:
1x 15W
2x 8W
Podłoże:
Temperatura:
26*C
Flora:
Vallisneria asiatica var. biwaensis
Hygrophila difformis
Bacopa amplexicaulis
Cryptocoryna
Nurzaniec
Java Moss
Fauna:
1x Pielęgniczka Ramirezka samiczka ( w tym tygodniu kupuje samczyka do kwarantanny)
9x Neon Innesa
ZAPRASZAM DO OCENIANIA I KRYTYKI NOWEGO WYGLĄDU!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Zainteresowany
- Imię: Wielebny
Witam.
1. za bardzo równe podłoze zrob nierowne podloze po bokach wiecej żwirku mniej przy srodku.
2. wyciagnij ta roslinke po prawej z pierwszego planu daj ja do tylu tu nie pasuje
3. nie wiem co to takiego zielonego przyczepoine dwoma kamykami ? :-D
4. termomertr nie może byc na rowno z grzalka zawsze powinien byc po przecinej stronie od grzałki i nie tak nisko tylko w polowie prawie pod sama gore przysawka i zmien na mniejsza bo ta szpeci.
5. grzalka nie moze stac pionowo powinna byc pod skosem lub lezec na dnie bo jak stoi to cieplo idace do gory oszukuje termostat .
6. wywal ten filtr i zainwestoj w kaskade zyskasz wiecej miejsca i nie kupuj kaskady z wklade na wate tylko gombka.
7. porob porzadek z roslinami bo taki jeden mentlik i zaslaniaja światło.
8. dokup korzen i wyciagnij te kokosy wyglada to jak norki dala chomikow.
To tylko moje uwagi ;-)
1. za bardzo równe podłoze zrob nierowne podloze po bokach wiecej żwirku mniej przy srodku.
2. wyciagnij ta roslinke po prawej z pierwszego planu daj ja do tylu tu nie pasuje
3. nie wiem co to takiego zielonego przyczepoine dwoma kamykami ? :-D
4. termomertr nie może byc na rowno z grzalka zawsze powinien byc po przecinej stronie od grzałki i nie tak nisko tylko w polowie prawie pod sama gore przysawka i zmien na mniejsza bo ta szpeci.
5. grzalka nie moze stac pionowo powinna byc pod skosem lub lezec na dnie bo jak stoi to cieplo idace do gory oszukuje termostat .
6. wywal ten filtr i zainwestoj w kaskade zyskasz wiecej miejsca i nie kupuj kaskady z wklade na wate tylko gombka.
7. porob porzadek z roslinami bo taki jeden mentlik i zaslaniaja światło.
8. dokup korzen i wyciagnij te kokosy wyglada to jak norki dala chomikow.
To tylko moje uwagi ;-)
-
- Forumowicz
- Kontakt:
Widzę, że zauważyłeś tylko to co chcesz. Po środku przygnieciona kamykami jest wgłębka z java moss na siatce plastikowej, a po lewej stronie jest wielki korzeń pokryty w całości java moss. Ja nie widzę potrzeby zmiany na kaskada ze względu, że nic nie wniesie, a po ciągnie za sobą tylko duże koszta, ponieważ pokrywa nie umożliwia mi montażu kaskady. Co do grzałki pierwszy raz słyszę takie rzeczy, wszyscy maja przecież normalnie pionowo grzałkę. Termometr wiem że jest po złej stronie, ale inaczej nie będę miał do niego wglądu. Usypanie piasku na boki jest równie bezsensowne, ponieważ siatka z mchem się nie wpasuje. A w kokosach śpią wszystkie rybki, więc na pewno zostają. Roślinki są dobrze rozmieszczone, ponieważ te co mają mieć światło to mają, ale np. mech nie powinien być wystawiany na zbyt mocne światło, więc jest trochę przysłonięty. Ale i tak dzięki za rady.