Identyfikacja narybku

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Jaka to rybka?? Jak uważasz?

danio
0
Brak głosów
gupik
5
100%
platynka
0
Brak głosów

Liczba głosów: 5

Awatar użytkownika
Pinacoolada
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 45
Imię: Paula
Kontakt:

Identyfikacja narybku

Post autor: Pinacoolada » 2008-03-12, 15:53

Chciałabym dowiedzieć się jakie rybki narodziły się w moim akwarium, są trzy opcje: gupiki, platynki lub danio. Najdziwniejsze jest to, żadna z moich ryb nie wyglądała na ciężarną. W ciągu 2 tygodni urodziły mi się dwie ''serie'', są innych gatunków, bo różnią się nieco kształtem i barwą.
Pierwsza sesja* Rybki miały ok. 0.5 cm długości- ocalało zaledwie 7, przy ogonie mają już widoczne czarne zakończenia płetwy ogonowej- jak platynka odmiany kometka (taką właśnie mam w akwarium) stąd podejrzenie że to właśnie ten gatunek, lecz miałam kiedyś samicę gupika która okociła się i wiem jak wyglądały jej młode- były bardzo podobne do tych, które urodziły się teraz i słyszałam, że platynki są dużo mniejsze od gupików, więc sama już nie wiem...
Druga sesja* to ciemniejsze, smuklejsze rybki z poziomymi pręgami- to zapewne danio tak mi się wydaje- choć nie zaobserwowałam śladów ikry, ani gniazda- tych rybek pozostało tylko 4, nawet nie wiem ile powinno się urodzić...
Proszę o pomoc, gdyż muszę dobrać pokarm do gatunku.

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Piotr
Kontakt:

Re: Identyfikacja narybku

Post autor: dzidek1983 » 2008-03-12, 16:30

Obrazek

Awatar użytkownika
lolek
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 126
Imię: Karol
Kontakt:

Re: Identyfikacja narybku

Post autor: lolek » 2008-03-12, 16:39

Potwierdzam dzidka
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat

ODPOWIEDZ