http://styl.elo.pl/

Dziwne zachowanie skalarów.

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Satarius
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 100
Imię: Dennis
Nazwisko: Janota
Kontakt:

Dziwne zachowanie skalarów.

Post autor: Satarius » 2008-03-25, 02:24

Od jakiegoś czasu zauważyłem, że moje dwa skalary(może się to wydawać dziwne) jakby się całują jak gurami całujący. Są strasznie agresywne w stosunku do innych rybek. Jeśli się jakaś zabardzo zbliży od razu ją gonią. Jak mi się uda nakręcę to co się dzieje i wstawie linka. Proszę o pilną pomoc.

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysiek

Re: Dziwne zachowanie skalarów.

Post autor: kbtor » 2008-03-25, 02:32

Tak wygląda walka między skalarami, to jest ustalenie hierarchii w stadzie. Widziałem również taką walkę u pary, która podchodziła do tarła. Możliwe że ryby oceniają swoją siłę przed przystąpieniem do rozmnażania, aby wybrać najlepszego partnera. Jeśli skalary przystąpią do tarła, to reszta obsady może mieć poważne kłopoty. Skalary to oddani rodzice i z zaciętością bronią ikry, mogą również zabić inne ryby.

Pamiętajże skalary potrzebują akwarium o minimalnej wysokości 50 cm. i że powinny żyć w małym stadku. Czyli akwarium powinno mieć około 200 litrów. Twoje akwarium jest za małe.
Obrazek

Satarius
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 100
Imię: Dennis
Nazwisko: Janota
Kontakt:

Re: Dziwne zachowanie skalarów.

Post autor: Satarius » 2008-03-25, 02:46

Czyli mogę się spodziewać ikry.

Jeśli chodzi o nowe akwarium to właśnie sobie załatwiam z powodu glonojadów które są największe w moim akwarium. Ani sie nie obejrzałem i pływają po akwarium dwa potwory :mrgreen:.

ODPOWIEDZ