Początkujący akwarzysta pyta o rybki,oświetlenie itd
Moderator: ModTeam
- cmepro
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Re: Początkujący akwarzysta pyta o rybki,oświetlenie itd
na pewno zajrzę na te wątki, a powiedz mi jedno... dobre oświetlenie to lepszy wzrost roślin i pewnie co za tym idzie globów?
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Kamil
- Kontakt:
jeżeli nie przesadzisz z ilością światła to nie.Jeżeli będziesz miał sporo roślinek i będą dobrze rosły to glony nie zajmą ich miejsca
- cmepro
- Stały bywalec
- Kontakt:
przesadzić to nie przesadzę martwię sie na razie tym że mam go za mało, akw. ma wys. 25 cm. a jarzeniówka jest na wys. koło 50 cm (przykręcona do górnej szafki, pozostałość po 100-tce) chyba za wysoko co?
- kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
Zdecydowanie za wysoko. Całe światło się rozproszy, a po dotarciu do wody, tylko znikoma część tej energii dotrze do roślin.
- cmepro
- Stały bywalec
- Kontakt:
właśnie tak siedzę i myślę o oświetleniu... co możenie mi zaproponować.... mam oświetlenie z jarzeniówki (ile watt nie wiem) dłu. koło 30 cm. do akw. koło 70-100 l. będzie za mała więc myślę co tu zrobić żeby było więcej światła. Wymienić jarzeniówkę na mocniejsza? ale pewnie będzie dłuższa od razu; a może zwyczajnie dokupić drugą dokręcić obok i podłączyć do prądu? :-)
- kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
Jeśli ma 30 cm to zapewne 18W T8. Jeśli dołożysz kolejną i oświetlisz ten 20 litrowy zbiornik, to też nic nie da. Całe światło rozproszy się przed dotarciem do roślin. Natomiast jeśli myślisz docelowo o tym 100 litrowym akwarium, to dołożenie kolejnej świetlówki jest bardzo wskazane.
Pomyśl również o odbłyśnikach.
Pomyśl również o odbłyśnikach.
- cmepro
- Stały bywalec
- Kontakt:
właśnie wczoraj widziałem gdzieś posta że można sobie zrobić nawet samemu z foli aluminiowej, co prawda wg mnie to lekka prowizorka ale nie zamierzam na razie inwestować za wiele w 20-stke, a jak będę kupował 100-tke to z pokrywą więc już będzie lepiej ze światłem.kbtor pisze:Pomyśl również o odbłyśnikach.
Tylko mam problem z filtrem... jest to Aquael 200 i jest przelewowy, zawieszony na bocznej ściance akw. jeśli będzie pokrywa będę musiał ją wycinać pod filtr :-(
- Guts
- Forumowicz
- Imię: Conrad
Tak będziesz musiał.Dlatego ja każdemu polecam metodę A.Słodowego czyli pokrywę własnej roboty.Do 20L naprawdę roboty nie będzie wiele,cena też niższa zapewne a jaka satysfakcja :mrgreen:
"Tylko oczyma drugich ,możemy dostrzec swoje błędy."
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 40
- Kontakt:
Tu bym sie sprzeczał... :mrgreen: Ale jak sie ma materiały to da rade...Guts pisze:cena też niższa zapewne
To jest fakt... I przede wszystkim można sobie wszystko zorbić po swojemu i wszystko dopasowac do potrzeb... 8-)Guts pisze:a jaka satysfakcja :mrgreen:
P@weł
- Guts
- Forumowicz
- Imię: Conrad
No może masz rację,z Polskiego rynku cen wypadłem dość dawno,w każdym razie tak czy siak jest to bardziej opłacalne i perspektywiczne rozwiązanie.pawcio1017 pisze: Tu bym sie sprzeczał... :mrgreen: Ale jak sie ma materiały to da rade...
"Tylko oczyma drugich ,możemy dostrzec swoje błędy."
- cmepro
- Stały bywalec
- Kontakt:
no nie mam wyjścia jeśli chodzi o obud. mam za wysoko jarzeniówkę a na dodatek jest w takiej obudowie i całość z obudową to koło 60 cm (sama świetl. kolo 30 cm). Więc muszę zrobić jakąś obudowę, nawet mam już pomysł no i muszę chyba dorzucić drugą 8W.