Skalary a ich odrobaczenie???

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

najkus
Forumowicz
Pojemność akwarium: 240
Imię: Adam
Kontakt:

Skalary a ich odrobaczenie???

Post autor: najkus » 2008-03-27, 20:26

Witam mam pytanie,ostatnio bylem w sklepie zoologicznym i kobieta w tym sklepie powidziala mi ze trzeba raz na pol roku odrobaczac skalary,czy to prawda i jesli tak to jakimi srodkami to zrobic?i jeszcze jedno pytanie jak skutecznie pozbyc sie slimakow?mam dosc duzo takich malych swinstewek,czy najlepsze sa bocje i jesli tak to ile musze ich miec na moje akwa(240 litrow)!!!Pozdrawiam
Byle do przodu i nie cofać sie przed niczym!!!

Nicole
Akwarysta
Imię: cykmykpyk

Re: Skalary a ich odrobaczenie???

Post autor: Nicole » 2008-03-27, 20:42

Nie słyszałam o odrobaczaniu skalarów.. Być może to prawda, ale ja nic o tym nie wiem, więc co do tego, to nic Ci nie powiem :)

Bocje powinny być trzymane w grupie, myślę, że do takiego akwarium nadawałyby się ze 4. Ale pamiętaj, że bocje oprócz zjadania ślimaków, czasem zachowują się agresywnie (jeśli są trzymane po jednej sztuce), są nierozmnażalne w warunkach akwariowych (chyba, że przy pomocy hormonów - stąd taka jej cena) i rośnie dość duża... Do tego musisz jej zapewnić szereg kryjówek - kokosy itp. Ogólnie to bardzo dobry pożeracz ślimaków, ale na Twoim miejscu, jeśli tych ślimaków jest jeszcze mało, zastosowałabym specjalny preparat który te ślimaki niszczy (nie pamiętam nazwy, ale kiedyś taki miałam), bo bocje to jednak ryby które potrzebują dużo przestrzeni do pływania, no i ich wielkość..
Ale jak chcesz, twój wybór :)

maniutek15
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 0
Imię: Maciek
Kontakt:

Post autor: maniutek15 » 2008-03-27, 21:14

jak na ś limaki to kolcobrzuchy :mrgreen: ale dla nich to akwa gatunkowe więc chyba odpadają. Co do bocji to jest ich kilka gatunków dużych i małych, wszystkie jedzą ślimaki ale na pierwszym miejscu to bocja wspaniała. Może mógł byś spróbować z b. siatkowaną lub b. paskowaną.
Jeśli chodzi o odrobaczanie-ja tego nie robie.

pozdro
Maciek
Afryka...... Ameryka............ uwielbiam (pielęgnice) ;-D

Nicole
Akwarysta
Imię: cykmykpyk

Post autor: Nicole » 2008-03-27, 21:58

maniutek, z tego co słyszałam, to inne niż bocja wspaniała, mogą być agresywne w stosunku do innych ryb i bardzo często to się zdarza.. Więc nie wiem czy to dobry pomysł.. Choć oczywiście są to czyjeś doświadczenia, różnie to może być, ale skoro są agresywne, to może lepiej już kupić tą wspaniałą i mieć spokój.

Co do kolcobrzuchów, to żyją w wodach słonawych, więc ogólne słodkowodne, raczej nie bardzo się nadaje . Do tego zawierają substancją szkodliwą, co może inne ryby zabić. Być może także i są dobrymi ślimakożercami nie zaprzeczę :)

maniutek15
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 0
Imię: Maciek
Kontakt:

Post autor: maniutek15 » 2008-03-27, 22:20

Z tego co czytałem agresywne są b. tygrysie no chyba że trzymane pojedyńczo inne gatunki. Najspokojniejsze są chyba b.karłowate ale one się najlepiej czują po8-10 szt. a ich cena jest dość wysoka.
Są również kolcobrzuchy słodkowodne ale tak jak napisałaś większość jest snowodnych.
pozdro
maciek
Afryka...... Ameryka............ uwielbiam (pielęgnice) ;-D

ODPOWIEDZ