przy takim oświetleniu bardzo trudno zapanować nad gonami, ja radziłbym Ci 0,8w/1l to jest porządna ilość światła, wraz z odbłyśnikami i odpowiednimi świetlówkami każda roślina Ci będzie się rozrastać i wybarwiać.
Co prawda możesz dać 4x24w T5 i kompletnie przerobić pokrywę, jeśli chodzi o świetlówki to wybierz dwie roślinne i dwie daylight.
Jeśli chcesz uzyskać 1w/1l (nie polecam) to całkowicie musisz przerobić pokrywę, z resztą zawsze musisz ją przerobić.
Dobór Świetlówek do 112 Holendra...
Moderator: ModTeam
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
Re: Dobór Świetlówek do 112 Holendra...
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Kuba
- Kontakt:
a ja mam pytanie podobne nie chce zakladac kolejengo tematu i zasmiecac forum
mam akwa 112 l start bedzie za jakis tydizne poniewaz narazie wsio jest dobierane i popracowywane , standardowe oswietlenie to wiadomo idzie wek odrazu czy moge kupic dwie jakeis wietlowki i nie zmieniac reszty osprzetu nawet nie wiem jak sie to fachowo nazywa stateczniki czy jakos tam
czy musze poprostu pozmieniac swietlowki i reszcze osprzetu potrzebnego zeby swiecily ?
oraz plus minus ile kosztowaly by wszystkie czesci wraz ze swietlowkami ktore mi sa potrzbne
mam akwa 112 l start bedzie za jakis tydizne poniewaz narazie wsio jest dobierane i popracowywane , standardowe oswietlenie to wiadomo idzie wek odrazu czy moge kupic dwie jakeis wietlowki i nie zmieniac reszty osprzetu nawet nie wiem jak sie to fachowo nazywa stateczniki czy jakos tam

oraz plus minus ile kosztowaly by wszystkie czesci wraz ze swietlowkami ktore mi sa potrzbne

-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
jeśli idziesz w "typowego holendra", i chcesz mieć bardzo wymagające rośliny, to tak na prawdę do zbiorników powyżej 100l powinno sie rozważać HQI, a nie T5, czy też T8.
Uzyskanie 1W/L ze zwykłych świetlówek oznacza duże ich zagęszczenie. Będzie bardzo duży problem z utrzymaniem temperatury w akwarium. Jeśli będa jakieś trudniejsze ryby, to w lecie mogą paść.
Możesz wymienić świetlówki na bardziej wydajne, o lepszej barwie swiatła. Musi to być ten sam tym, który był standardowo w obudowie (zapewne T8), musi być ta sama długość oraz moc. Z mocą może i nie trzeba az tak uważać, do 60cm 18W świetlówki można podmienić na 60cm 20W.
Oczywiście zmiena systemu z T8 na T5 wymaga dłubania w bebechach (zmiana elektroniki)
Uzyskanie 1W/L ze zwykłych świetlówek oznacza duże ich zagęszczenie. Będzie bardzo duży problem z utrzymaniem temperatury w akwarium. Jeśli będa jakieś trudniejsze ryby, to w lecie mogą paść.
Możesz wymienić świetlówki na bardziej wydajne, o lepszej barwie swiatła. Musi to być ten sam tym, który był standardowo w obudowie (zapewne T8), musi być ta sama długość oraz moc. Z mocą może i nie trzeba az tak uważać, do 60cm 18W świetlówki można podmienić na 60cm 20W.
Oczywiście zmiena systemu z T8 na T5 wymaga dłubania w bebechach (zmiana elektroniki)
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Oprawa nadaje sie jak najbardziej. A ponieważ planujesz holendra, szukaj żarników o barwie jak najbardziej zblizonej do 6500K. Pamiętaj również o konieczności zakupienia odp. elektroniki sterującej zabezpieczającej przed tzw. gorącym startem.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- maol
- Moderator
HQI, jeżeli zgaśnie, musi wystygnac kilkanaście minut. Zapilsz za szybko - żegnaj lampo. I o tym decyduje właśnie odpowiednia elektronika. Żarniki są tak jak świetlówki określone mocą i barwą. Rzeczywiście dla roślin bierze się świetlówki o niższych temp. barwowych (zbliżonych do czerwieni) ale chyba ciężko będzie Ci znaleźć HQi o takiej barwie - zwykle sa to 6500 K albo 10 000 K. Ale poszukać można :-)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- maol
- Moderator
Nie, to koszt rzedu pewnie kilkudziesięciu złotych
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kamil
- Kontakt:
mam pytanko-HQI czy HQL co lepsze ???podobno te drugie
- maol
- Moderator
Moim zdaniem, HQI.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back