Problem

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

napi4
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: pawe³

Problem

Post autor: napi4 » 2008-04-03, 14:23

Witam mam akwarium od nie dawna na poczatku wszystko było ok ale po około miesiacu zaczeły zdychac mi rybki praktycznie co dzien jedna na dzien parametry wody mierzone pakiem 5 pomiarów w jednym wykazały tylko ze PH jest nieco za małe i alkaicznosc pozatym wszystko jest oki porosze o podpowiedz co jest powodem utraty 1 rybki dziennie nadmienie jeszcze ze nie padaja rybki nowo wpuszczone do akwarium le te które juz jakis czas tam sa z gory dziekuje za odpowiedz pozdrawiam Paweł

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: Problem

Post autor: maol » 2008-04-03, 14:41

Napisz jeszcze:
- jak duże jest akwarium
- co w nim trzymasz - ile ryb, jakich
- jaka jest temperatura
- jak dbasz o filtr
- jak często o ile wody podmieniasz
- podaj te zmierzone parametry wody
Piszesz że padaja stare ryby, a nie nowo wpuszczone - ile i jakich ryb ostatnio wpusciłeś i jak to zrobiłeś?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

napi4
Nowicjusz

Post autor: napi4 » 2008-04-03, 14:58

akwarium 112l
2 paletki ,2skalary ,3 gurami,3pretniki,2glonojady,2mieczyki,3bocje,2brzanki rekinie,i 1 labeo
temperatura 26st
filtr z ultrafioletem czyszcze go co 2 3 tygodnie w wodzie odlanej z akwarium
podmieniam co 2 tygodnie 20l
parametrów nie podam bo mam skale na której niema napisane wartosci tylko zle dobra bardzo zle cos w tym stylu kolorystycznie pokazane

gizun
Akwarysta
Pojemność akwarium: 60
Imię: Kamil
Kontakt:

Post autor: gizun » 2008-04-03, 15:02

obsada fatalna możliwe że ryby się po prostu tłuką
paletki potrzebują 29-30C i 240l
brzanki rekinie potrzebują bardzo dużego zbiornika i moim zdaniem to one tłuką inne ryby
wode powinno sie podmieniać co tydzień 20%
Ostatnio zmieniony 2008-04-03, 15:04 przez gizun, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
lolek
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 126
Imię: Karol
Kontakt:

Post autor: lolek » 2008-04-03, 15:04

O MÓJ BOŻE !!!! Najgorsza obsada na całym FORUM, ty te rybki butem do akwarium wciskałeś ???? Wręcz niesamowite!!!! Aż mi się odechciało pisać!!!!
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: dzidek1983 » 2008-04-03, 15:06

niestety ale masz bardzo złą obsadę rybną.. pomieszane gatunki o różnych wymaganiach, dodatkowo ryby rosnące o wiele większe niż pozwala na to twoje akwarium..

taka brzanka rekinia rośnie do 30 cm długości.. wyobraź to sobie w twoim akwarium
paletki wymagają minimum 28*C w akwarium
skalarów wogóle nie powinno się trzymać z paletkami bo są nosicielami bakterii groźnych tylko dla paletek
tych zależności jest więcej

z obecnie posiadanych ryb w twoim akwarium mogą razem żyć tylko prętniki, mieczyki i ewentualnie glonojady (jeżeli to otoski lub zbrojniki niebieskie>

pozostałe ryby musisz niestety oddać/sprzedać gdyż nie mogą żyć w twoim akwarium

filtr czyścisz dobrze... ale podaj jeszcze jego model?
ile stało akwarium przed wpuszczeniem ryb?
wodę podmieniasz za rzadko.. musisz podmieniać co tydzień po około 25 litrów

napi4
Nowicjusz

Post autor: napi4 » 2008-04-03, 15:20

Dzieki wszystkim za pomoc postaram sie cos z tym zrobic ryby te wybierałem po konsultacjii ze sprzedawcami w sklepach zoologicznych zakazdym razem pytałem czy moga mieszkac dane ryby i zawsze byli zgodni ze moga jak widac mylili sie nieco no cóz

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2008-04-03, 15:30

Nie wierzę. I w kazdym sklepie mówiłeś co już masz w akwarium i jakie ono jest małe? To typowy przykład - nie wiedziałem, w związku z czym winny jest sprzedawca.

Nie uczciwiej byłoby napisać po prostu" PRZYKRO MI, NIE WIEDZIAŁEM TEGO JAK KUPOWAŁEM. WYBACZCIE, JESTEM POCZĄTKUJĄCY" - to naprawde aż takie trudne, przyznac się do błędu bez zrzucania odpowiedzialności na innych?

Stawiam na to, że po prostu kupowałeś takie ryby, jakie Ci sie podobały i nawet nie zapytałeś o ich wymagania. I nawet nie chciało Ci się tego sprawdzić, trafiłeś na forum dopiero jak zaczęły zdychać.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

napi4
Nowicjusz

Post autor: napi4 » 2008-04-03, 17:20

Nie Kolego nie masz racji sprzedawcy za kazdym razem wiedzieli jakie i ile mam tych rybek bo zawsze to mówiłem podobało im sie mówiac wrecz ze super jest akwarium wielogatunkowe A tak wogóle to te moje ryby nie gryza sie no moze troszke pretniki miedzy soba a winy na nikogo nie zwalam pisze tylko jak jest pozdrawiam

[ Dodano: 2008-04-03, 16:25 ]
a powiem wiecej w sklepie którym kupowałem wiekszosc rybek na wystawie jest akwarium które stoi tam od lat w którym sa górami mozaikowe,paletki, skalary i jeszcze jakas inna rybka blizej mi nie znana wszystkie wielkosci sporej dłoni i jakos zyja.

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2008-04-04, 10:48

Co nie zwalnia Cię z odpowiedzialnosci za zły zakup i własną niewiedzę. Starczyło poświęcić 15 minut przed zakupami. A teraz - jedyne wyjście to natychmiastowe pozbycie się wiekszości ryb z Twojego akwarium i jego sensowna tym razem obsada - bo na ten moment jest fatalnie, i epidemia nagłej śmierci moim zdaniem będzie tylko narastać.

cube
Zainteresowany
Imię: krzychu

Post autor: cube » 2008-04-04, 12:01

ej ej maol zbastuj troszkę skoro sprzedawca mu tak doradził to o co chodzi? 90% ludzi którzy zaczynają przygodę ze zwierzakami pytają sprzedawcę bo to on siętym zajmuje więc powinien wiedzieć jak je karmić utrzymywać itp a sprzedawca zazwyczaj to najgorszy doradca,
napi4 pozbądź się wszystkich rybek zobacz jakie Ci się najbardzije podobają i dowiedz się czy mogą u Ciebie żyć i co potrzebują wtedy dopiero je kup.

Pzdr

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2008-04-04, 12:06

cube, Maol ma całkowitą rację. poczytaj sobie ten temat

http://e-akwarystyka.pl/topics65/6595.htm

To na kupującym spoczywa obowiązek zdobycia wiedzy przed zakupem ryb. A w tej chwili kolega napi4 wyciąga martwe ryby z akwarium, bo zabrakło czasu na dokształcenie.
Obrazek

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2008-04-04, 12:47

Nieistotne, kto ma racje w sporze o sprzedawcę :-) Tu chodzi o padające wskutek najprawdopodobniej fatalnej obsady ryby.

Czyli:
Krok pierwszy - jak najszybciej pobądź się ryb - najlepiej oddając do sklepu lub znajomym, chętnym na ich przyjęcie akwarystom.

Krok drugi - pomyśl jakie ryby Ci się najbardziej podobają

Krok trzeci - zadaj nam w tym temacie pytanie, pomożemy Ci dobrać sensowną i właściwą obsadę zgodna z parametrami Twojego zbiornika i upodobaniami.

Krok czwarty - jeszcze jedna wycieczka do sklepu, tym razem po już z góry upatrzone ryby.

...i będzie dobrze :-)

napi4
Nowicjusz

Post autor: napi4 » 2008-04-04, 23:29

Dziekuje wsystkim za wypowiedz hoc nie oto mi chodziło kto jest winny a kto nie hodzi w tym wszystkim o to ze umieraja niewuinne rybki i nie mieraja z powodu takiego ze któraz z rybk zagryza inna rybke. Postaram sie zrobic akwarium jedno gatunkowe (co moim zdaniem jest najprostrzym z rozwiazan) i dziekuje wszystkim za pomoc i czas poswiecony mojej osobie

Awatar użytkownika
lolek
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 126
Imię: Karol
Kontakt:

Post autor: lolek » 2008-04-05, 10:49

napi4 pisze:Postaram sie zrobic akwarium jedno gatunkowe (co moim zdaniem jest najprostrzym z rozwiazan)
Niekoniecznie musi to być akwarium jednogatunkowe. Musisz wybrać rybki które pasują do litrażu i same do siebie.

Szukaj jak najszybciej kogokolwiek kto przyjmie twoje rybki.
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat

ODPOWIEDZ