Witam.
Chciałbym się spytać, czy ktoś próbował redukować filtr zewnętrzny na noc ? Chodzi o to, żeby pracował, ale cicho (niesłyszalnie). Może połączyć 2 o różnej mocy (jedne mocniejszy, a drugi słabszy), albo przełączyć ten jeden z 230V na 12V czy coś w tym stylu ... a może zainwestować w coś do podtrzymania ilości tlenu w filtrze i w akwarium ?
Filtr chce zrobić własnym wg. własnego projektu...
Macie jakieś doświadczenia w tym kierunku ?
Za pomoc z góry dziękuje.
PS. Zdaje sobie sprawę z potrzeby ciągłej filtracji 24/7.
Redukcja filtru na noc
Moderator: ModTeam
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Re: Redukcja filtru na noc
nie wiem czy produkcja filtra e własnym zakresie to dobry pomysł, trzeba się naprawdę na tym znać, a ryzyko zawsze pozostaje... Nie lepiej kupić od razu filtr, którego głośność nas satysfakcjonuje przez 24h/d? zwłaszcza jeśli to filtr zewnętrzny to przecież wystarczy kupić najcichszy filtr, do tego schować go w szafce, w ekstremalnym wypadku szafkę wytłumić i niema problemu... Zwłaszcza w akwa roślinnym to w nocy jest duże zapotrzebowanie na tlen, bo wtedy rośliny nie tylko go nie produkują, ale co więcej pobierają tlen z wody...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
nie wolno redukować filtracji na noc. Po prostu musisz z tym żyć, lub zmienić filtr na cichszy.
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Andrzej
- Kontakt:
Ja swojej Tetry EX600 w ogóle nie słyszę... Muszę ucho do kubła przystawić, żeby wyłapać jakiś dźwięk.
pozdrawiam
Kalito
Obsada (54l):
9 neonów
5 krewetek amano
Kalito
Obsada (54l):
9 neonów
5 krewetek amano