Paletki a reszta obsady?
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Adam
- Kontakt:
Paletki a reszta obsady?
Witam,mam akwarium 240 lit( wi innym dziale jest opisany caly sprzet jak i sa dodane zdjecia)chcialbym sie dowiedziec czy moge trzymac 30szt neon innesa,3 szt bocja wspaniala,4 szt kirysek spizowy i 4 glonojady z czego najwiekszy ma 12 cm i wiekszy nie bedzie,razem z 5 szt paletek(nosze sie z zamiarem kupna)?
Byle do przodu i nie cofać sie przed niczym!!!
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
Re: Paletki a reszta obsady?
Możesz, choć musiałbyś dodać kilka kirysków. Chociaż glonojadów (zapewnie zbrojniki niebieskie) ja bym zrezygnował, lub kupił tylko jednego. Jeśli chcesz mieć paletki to potrzebujesz filtra RO, bo te ryby muszą mieć miękką wodę.
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Bocje wspaniałe są za duże na 240 litrów, poszukaj mniejszych. Są to tak jak kiryski ryby stadne. Minimum 5 osobników. Reszta tak jak napisał lolek, koniecznie filtr RO.
-
- Forumowicz
- Kontakt:
dzieki za podpowiedzi,moze to sie wydac smieszne ale co tojest ten filtr RO bo nie wiem?,mam teraz kubelek tetry!
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
filtr RO to urządzenie które zmiękcza wodę i usuwa z niej prawie wszystko. A oto samo urządzenie:
http://www.allegro.pl/item337215983_osm ... za_eu.html
http://www.allegro.pl/item337215983_osm ... za_eu.html
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Kamil
- Kontakt:
filtr ro zmiękcza wodę, usuwa bakterie, metale, ciężkie, chlor
- kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
Dodam że jest drogi i wymaga stworzenia pewnej małej instalacji hydraulicznej.gizun pisze:filtr ro zmiękcza wodę, usuwa bakterie, metale, ciężkie, chlor
najkus, Mam nadzieję że zdajesz sobie sprawę że hodowla paletek to dość skomplikowana sprawa, Zastanów się czy Twoja wiedza i doświadczenie są wystarczające. Inaczej możesz stracić pieniądze i zapał do akwarystyki.
- ŁukaszInterista
- Forumowicz
- Imię: £ukasz
- Kontakt:
Hej :-) Paletki wymagają wysokiej temperatury, więc z neonków możesz trzymać czerwone. Są odpowiedniejsze dla dysków.
-
- Forumowicz
- Kontakt:
musze powiedziec ze troche zescie mnie zmartwili tym filtrem,a co do samej hodowli,to oczywiscie zdaje sobie sprawe ze porywam sie na bardzo ciezkie ryby ale odkad pamietam marzylem o paletach ale nigdy nie mialem odpowiedniego zbiornika,u mnie w miescie jest hodowca z ktorym mam kontakt i sprzeda mi palety za 17zl/szt mlode ,chce wziasc 5 szt takze jest to wydatek do przelkniecia jezeli bym nie dal rady ich utrzymac,a jak gadalem z tym hodowca i pytalem sie go czy uzywa jakis specjałów do tej hodowli,to powiedzial ze trzyma je na kranowie i pilnuje zeby ph bylo 7 a reszta w rekach Boga(hehe)!
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
ekstra... pożałowania godny "hodowca". Proponuję zmienić dostawcę, na bardziej wiarygodnego...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Forumowicz
- Kontakt:
Maol,nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi,facet jest w porzadku,rybek nie wybieram w ciemno tylko jade do niego do domu i sobie sam wybieram,kupowalem juz u niego i wszystko bylo ok,a z drugiej strony zaczolem sie troche bardziej interesowac paletami i troche poszperalem i sa rozne opinie,jedni twierdza ze te ryby w hodowli to masakra a inni ze jest to mit,takze pozostaje mi tylko sie przekonac na sobie!!!!!!
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Powiem tak - paletki to nie masakra (znam trudniejsze ryby w hodowli), ale łatwe też nie są. To powiedzmy górna granica tego, co jeszcze można nazwać akwarystyką amatorską. Są paletki hodowane na kranówie - chorowite, słabe okazy przeznaczone do szybkiej sprzedaży. Jak chcesz mieć piękne, zdrowe, silne i wybarwione palety, bez RO sie nie obejdzie. Druga rzecz, to dobór Twojej obsady. Paletki to ryby wymagajace przede wszystkim spokoju. Źle czują sie nawet w akwarium położonym w ruchliwym miejscu w pokoju, a co dopiero łaczone w jednym zbiorniku z gatunkami mogącymi zachowywać się agresywnie. Nie wróżę z tego nic dobrego dla Twoich palet... Z istniejącej obsasdy zostawiłbym co najwyzej kiryski - jeżeli koniecznie chcesz te paletki mieć. I nastawiłbym się bardziej na 1 dobraną parę w takiej pojemności. Z drugiej strony, 240l to fajna pojemnosc na wiele inych, również bardzo widowiskowych, a znacznie prostszych w utrzymaniu ryb... więc się zastanów.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back