Optymalny filtr do 72 l
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Adam
Re: Optymalny filtr do 72 l
wysokosc stolika to 65 cm.
mam nadzieje ze wytrzyma ciezar akwa.
croc a zadowolony jestes z tego Eheima 2224 ? i jaki wklad masz w nim wsadzony?
Dzieki za odp.
mam nadzieje ze wytrzyma ciezar akwa.
croc a zadowolony jestes z tego Eheima 2224 ? i jaki wklad masz w nim wsadzony?
Dzieki za odp.
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
Jestem zadowolony ze wszystkich Eheimów jakie mam, choć uważam, że Proffesional 2,3 są przerostem formy nad treścią (przynajmniej w mniejszych litrażach). Professional (2224) jest cichym i bardzo wydajnym filtrem. Trochę duży jak do 72l, więc zdławiłem wypływ o 50% i dałem deszczownię. Nie mam pralki, ale wyraźnie ukierunkowany prąd, który w przypadku microrasbor galaxii okazał się zbawienny, bo rybki zaczęły po prostu pływać, a nie tylko się chować. Na noc chowają się w roślinach, ale za dnia wychodząc w toń wody zmagają się z prądem i dość efektownie to wygląda. Nie to żebym męczył ryby, bo prąd aż taki to nie jest.
Jeśli chcesz mniej zabawy z prądem to weź modej 2222 (dla 150l). Też będzie ok.
Nie pamiętam, czy w tych modelach miałem wkłady w standardzie, ale jadę na:
mechanika -ceramika;
gąbka;
substrat pro;
wata;
Jeśli chcesz mniej zabawy z prądem to weź modej 2222 (dla 150l). Też będzie ok.
Nie pamiętam, czy w tych modelach miałem wkłady w standardzie, ale jadę na:
mechanika -ceramika;
gąbka;
substrat pro;
wata;
-
- Forumowicz
Wydaje mi sie ze ta moja szafka (stolik) jest bardziej stabilna niz te ktore sprzedaja w zoologu np w Manufakturze (Kakadu) w Lodzi. Ogladalem te szafki i nie wygladaja na zbyt stabilne, waskie, male i jakies brzydkie a na dodatek jeszcze w takiej cenie - 280 zl pod akwa 60 l.
Poszedlem troszke na latwizne i za ok .40zl (okleinai farba) zrobie sobie stoliki chyba bardziej stabilniejszy.
Zdam relacje jak postawie baniak i go napelnie....a to juz niedlugo.
A co do filtra to caly czas mam matwe w glowie mam na niego do przeznaczenia 100 zl i nie wiem co brac....ehhh...
Czy Tetra Tec to dobra filma?? jaka jest wlasciwie najlepsza czyt. najmniej awaryny sprzet.
Poszedlem troszke na latwizne i za ok .40zl (okleinai farba) zrobie sobie stoliki chyba bardziej stabilniejszy.
Zdam relacje jak postawie baniak i go napelnie....a to juz niedlugo.
A co do filtra to caly czas mam matwe w glowie mam na niego do przeznaczenia 100 zl i nie wiem co brac....ehhh...
Czy Tetra Tec to dobra filma?? jaka jest wlasciwie najlepsza czyt. najmniej awaryny sprzet.
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
Ja mam EX700 od dobrych kilku miesięcy. Filtr jest bezgłośny, czyściłem go raz z przymusu.
Do twojego akwarium starczy EX600. Mogę Ci go z czystym sumieniem polecić.
Do twojego akwarium starczy EX600. Mogę Ci go z czystym sumieniem polecić.
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
-
- Zakręcony forumowicz
za 100 to Eheima nie kupisz. Do Tetry EX600 też trochę trzeba będzie dołożyć, ale jest to zdecydowanie dobry stosunek jakości do ceny.
-
- Forumowicz
co powiecie na temat Eheim-a 2010
oto link:
http://www.allegro.pl/item343663162_ehe ... atis_.html
nadalby sie do tego mojego akwa??
prosze o pilne odp.
Musze miec jednak filtr wewnetrzny, nie da rady inaczej. Co polecicie ewentualnie innego -dobrego (wewnetrznego) przede wszystkim malo awaryjnego i o dobrych parametrach filtracyjnych.
oto link:
http://www.allegro.pl/item343663162_ehe ... atis_.html
nadalby sie do tego mojego akwa??
prosze o pilne odp.
Musze miec jednak filtr wewnetrzny, nie da rady inaczej. Co polecicie ewentualnie innego -dobrego (wewnetrznego) przede wszystkim malo awaryjnego i o dobrych parametrach filtracyjnych.
-
- Zakręcony forumowicz
na pewno się szybko nie zepsuje, ale jest to filtr jedynie gąbkowy. Raczej poszedł bym w jakiś taki gdzie można różnych wkładów nasypać.
Coś w takim stylu:
http://www.allegro.pl/item341174395_tur ... nowy_.html
Coś w takim stylu:
http://www.allegro.pl/item341174395_tur ... nowy_.html
-
- Forumowicz
No to decyzja prawie podjeta . bedzie TURBO FILTER 650 AQUAELA ale mam pytanie czy nie jest zbyt "silny" do tego akwa moze wziazc model nizszy czyli 350?? Dajcie znac ktory lepszy.
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Na wylot dasz deszczownię i będzie dobrze. Lepiej mieć mocniejszy model, niż potem się wściekać że wydaliśmy pieniądze na marne.
-
- Forumowicz
Czy ten AQUAEL FILTR TURBO 650l mozna calkowcicie zanurzyc w wodzie. Chodzi mi o ta niby zawieszke ona ma byc na zewnatrz?? czy moze byc zanurzona calkowicie razem z tym wezykiem.
Filtr chcialem zamontowac na bocznej sciance akwarium i nie wiem czy przez ta zawieszke domkne sie pokrywa? bo wezyk ten przezroczyst bedzie przeszkadzal.??
Mam nadzieje ze nie namieszalem zbytnio.
Oto pomocne zdjecie

Filtr chcialem zamontowac na bocznej sciance akwarium i nie wiem czy przez ta zawieszke domkne sie pokrywa? bo wezyk ten przezroczyst bedzie przeszkadzal.??
Mam nadzieje ze nie namieszalem zbytnio.
Oto pomocne zdjecie

- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Możesz spokojnie wyjąć tą zawieszkę i zamocować filtr na przyssawkach. Jeśli tylko zamocujesz deszczownię ( polecam ) to zniknie również ten gumowy wężyk.
A sam filtr spokojnie zatop w całości.
A sam filtr spokojnie zatop w całości.
-
- Forumowicz
Po dlugich namyslach, przegladzie forum podjalem decyzje o zakupie takiego filterka:
EHEIM AQUABALL 2210
Mozliwosc wypelnienia:
Koszyki filtra jak również pojemnik filtra mogą być wypełnione węglem Eheim EHFIAKTIV dla filtracji absorbcyjnej lub Eheim EHFISUBSTRAT pro dla oczyszczania biologicznego wody.
Co sadzicie o tym filtrze, moze ktos z was go ma w swoim akwa i dalby kilka fotek jak on wyglada a przede wszystkim jak sie sprawuje.
Aha jeszcze jedno jak te zloza umiejscowic chodzi o kolejnosc np zaczynajac od koszyczka dolnego. Dzieki za pomoc.
Zaraz wrzuce fotki z przebudowy stolika i zakupionego akwa:-)
[ Dodano: 2008-04-19, 12:46 ]
Oto zdjecia:
Zdjecie 1
Zdjecie 2
Zdjecie 3
Zdjecie 4
Teraz pozostaje czekac na reszte...czyli sprzet, a potem pierwszy wysyp zwiru, kamieni, korzeni (juz zakupione) i roslinek (tez plywaja w sloikach).
EHEIM AQUABALL 2210
Mozliwosc wypelnienia:
Koszyki filtra jak również pojemnik filtra mogą być wypełnione węglem Eheim EHFIAKTIV dla filtracji absorbcyjnej lub Eheim EHFISUBSTRAT pro dla oczyszczania biologicznego wody.
Co sadzicie o tym filtrze, moze ktos z was go ma w swoim akwa i dalby kilka fotek jak on wyglada a przede wszystkim jak sie sprawuje.
Aha jeszcze jedno jak te zloza umiejscowic chodzi o kolejnosc np zaczynajac od koszyczka dolnego. Dzieki za pomoc.
Zaraz wrzuce fotki z przebudowy stolika i zakupionego akwa:-)
[ Dodano: 2008-04-19, 12:46 ]
Oto zdjecia:
Zdjecie 1
Zdjecie 2
Zdjecie 3
Zdjecie 4
Teraz pozostaje czekac na reszte...czyli sprzet, a potem pierwszy wysyp zwiru, kamieni, korzeni (juz zakupione) i roslinek (tez plywaja w sloikach).
-
- Zakręcony forumowicz
trzy pojemniki. Na dół gąbka, do dwóch pozostałych substrat pro lub inne bioballe,