woda destylowana
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 40
- Kontakt:
woda destylowana
Szukałem na forum ale nie moge znaleźć... Wiem, że woda destylowana zmniejsza twardość wody (GH) ale czy również ją zakwasza? (Ph)? Prosze o szybką odpowiedź bo pilne... :roll:
P@weł
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
Re: woda destylowana
Nie, woda destylowana jest obojętna PH=7, zmniejsza KH i GH
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Brak
Zakwasic wode mozesz torfem, szyszkami olchy, liscmi buku, debu albo migdalecznika. Ale nie destylka ;)
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 40
- Kontakt:
Tzn. może źle sie wyraziłem... Chodziło mi o to, że mając np. PH 8.0 i dolweając destylowanej PH mi sie obniży...? Wnioskuję, że tak ;-) Aha i jeszcze jedno pytanko. Czy można zalać zały zbiornik samą wodą destylowaną i jeśli tak to co by się stało / co by się nie stało... Planowałem przy starcie akwa zalać pół na pół destylką i kranówką, bo u mnie kranówka ma GH ok.22° i PH ok. 8° :roll:
P@weł
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
Możesz lać czystą destylowaną wodę, ale trzeba wtedy wodę mineralizować odpowiednią mieszaniną soli.
-
- Stały bywalec
- Imię: Brak
Bardziej by bylo polecane pol na pol. Sama destylka nie moze byc, bo rosliny potrzebuja zwiazkow do zycia, a destylowana jest pozbawiona wszystkiego.
-
- Przyjaciel forum
- Imię: Grzegorz
Ja uzywam 100% wody RO przy podmianach ale wode taka czy destylowana trzeba rekonstytuowac wapniem i magnezem. Mozesz obejsc sie bez Kh jesli masz tylko ryby z dorzecza Amazonki. Wiekszosc roslin nie potrzebuje Kh.
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem przy starcie zbiornika jest 50%RO na 50% Kranówa.
Nie będziesz musiał wtedy specjalnie przygotowywać wody. Przy podmianach 2:1 RO:kranówa. Postaraj się utrzymać KH na poziomie 3.
Nie będziesz musiał wtedy specjalnie przygotowywać wody. Przy podmianach 2:1 RO:kranówa. Postaraj się utrzymać KH na poziomie 3.
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat