Neonarium 60l

Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Bizon
Forumowicz
Pojemność akwarium: 60
Imię: Krzysiek
Kontakt:

Neonarium 60l

Post autor: Bizon » 2008-04-14, 18:21

Witam. Dotarł właśnie do mnie zbiornik 60l i podczas zastanawiania się nad obsadą wpadłem na pomysł (w zasadzie to jeden z wielu) żeby stworzyć akwarium z samymi Neonami + ewentualnie jakieś drobne Kiryski albo krewetki.

Piszę o tym w osobnym temacie, bo interesuje mnie jedna, konkretna sprawa, a mianowicie łączenie w jednym zbiorniku kilku gatunków Neonków. Docelowo chciałbym mieć w nim wszystkie 4 (bo są tylko 4 prawda?) gatunki Neonków. Innesa, Czerwone, Zielone i Czarne. Wstępnie po 5 sztuk każdego, albo chociaż 3 z nich po np. 6 sztuk.

Wiem, że są to rybki bezkonfliktowe, i słyszałem już o traktujących się jak jeden gatunek Neonkach Innesa i Czerwonych, jednak chciałbym upewnić się czy to samo tyczy się pozostałych dwóch gatunków. Po 5 sztuk każdego gatunku Neonka to mało jeśli rybki nie będą traktowały się jak jedno stado. Czy ktoś próbował już czegoś takiego?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
pavelek
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Pawe³
Kontakt:

Re: Neonarium 60l

Post autor: pavelek » 2008-04-14, 18:38

Wiem że inessa i czerwone potrzebują innych parametrów.Sam pomysł jest pociągający do neonków jeszcze wielki bush z roślin. :-D

Awatar użytkownika
Bizon
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Bizon » 2008-04-14, 19:28

W zasadzie pomysł ten zainspirowany jest trochę tym akwarium:

http://free.of.pl/c/chesteraquarium/spring.htm

Jest tu zdaje się po 5 Neonków Czerwonych i Innesa. Nie mam jednak w planach wrzucać 6 samców Gupika i Otosków. Wydaje się więc, że mogą one ze sobą żyć. Z drugiej strony to akwarium wcale nie musi być dla nich odpowiednie, ale nie mi to oceniać.

Z tego co widzę w atlasie wszystkie Neony mają mniej więcej te same lub zbliżone do siebie preferencje odnośnie temperatury, pH i pokarmu, ale różnice pojawiają się w kwestii twardości wody. Najbardziej odpowiadają sobie parkami:

Neon Innesa i Neon Czarny:
Neon Innesa: Temperatura 22-28, pH 5,0-7,5 i "woda miękka do średnio twardej (15n)" (cytat)
Neon Czarny: Temperatura 23-27, pH 5,5-7,2 i woda "do 12n" (cytat)

Neon Czerwony i Neon Zielony
Neon Czerwony: Temperatura 24-27, pH 5,0-6,5, woda "miękka, 3-8n" (cytat)
Neon Zielony: Temperatura 23-27, pH 5,0-6,5, woda "miękka, 3-8n" (cytat)

Od razu mówię, że wiem, że podchodzę do tego bardzo matematycznie ale to tak, żeby zobrazować sprawę.

Gdybym chciał trzymać obsadę w ilości 20szt (po 5 każdego gatunku) teoretycznie musiałbym utrzymać docelowo parametry wody na następujących poziomach:
Temperatura - 26 stopni
pH 6,0 - 6,2
twardość wody - 6-7n

Czy jest to waszym zdaniem do zrobienia w zbiorniku takiej wielkości? Tzn. nie wiem jeszcze jakie dokładnie mam parametry wody w kranie (stawiam na "nie do końca miękką", ale to się okaże jutro). Czym mógłbym zmiękczać skutecznie wodę i ją zakwaszać i ewentualnie jak mógłbym odwracać ten proces gdybym przeholował? Czy też może samo użycie filtra biologicznego i odpowiednich elementów dekoracji wraz z CO2 dałoby odpowiednie parametry bez potrzeby kombinowania?

No i jeszcze jedno pytanie. Jakie mógłbym dodać do tej ekipy krewetki (bo Kiryski odpadają)? Najlepiej jakieś kolorowe :).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
pavelek
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Kontakt:

Post autor: pavelek » 2008-04-14, 19:46

Spokojnie możesz dać red cherry (fire red) gorzej będzie z młodymi mogą zostać zjedzone. :-|

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Pojemność akwarium: 0

Post autor: kbtor » 2008-04-14, 19:51

Jeśli w tym akwarium były by same neony, to można spróbować.
Te parametry są właściwie konieczne, jeśli mamy zamiar rozmnażać neony.
Gdybyś chciał utrzymać parametry które opisałeś wyżej, to raczej bez filtra RO, bym się tego nie podejmował. Jeśli tylko utrzymasz Ph na stałym poziomie, to możesz spróbować w zwykłej kranówie. ( Zależy jaką masz wodę, czyli koniecznie testy )
Zastosowanie CO2 pomoże w rozwinięciu flory ( szczególnie dla neonów są konieczne roślinki, które dają im poczucie bezpieczeństwa ) i w lekkim zbiciu PH.
Pamiętaj tylko, że każde wahnięcie parametrów może zakończyć się śmiercią neonek.

Kończąc, ustabilizowane akwarium i konsekwentna opieka nad zbiornikiem, powinna zaowocować zdrowymi neonkami.
Obrazek

Awatar użytkownika
Bizon
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Bizon » 2008-04-14, 20:01

Ehhh... niestety przy kosztach filtru do odwróconej osmozy, kosztach sprzętu do nawożenia CO2, cenie akwarium z filtrem i pokrywą, oraz dodatkowym oświetleniem (o rybach i wystroju już nie wspominając) chyba po prostu mnie nie stać.

Zresztą założenie było takie, że będę musiał zostawiać czasem na tydzień akwarium pod opieką współlokatorów co dobrym pomysłem IMO nie jest przy zbiorniku, który wymagałby tak starannej opieki. Więc pomysł niestety odpada (przynajmniej do zakończenia studiów... czyli najakieś 4-5 lat ^^' ).

Może kiedyś skorzysta z tego ktoś inny :).

croc
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Grzegorz

Post autor: croc » 2008-04-15, 00:30

zatem zacznij od mniej wymagającego. Możesz zrobić co planowałeś ale nie nastawiać się na rozmnażanie. Takie jedno lub dwu gatunkowe dobrze skomponowane akwarium.

Awatar użytkownika
RAMZES
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Kontakt:

Post autor: RAMZES » 2008-04-16, 18:22

Zacznijmy od tego iż o ile rzeczywiście neon Innesa i Czerwony jest spokojny o tyle neon czarny podczas tarła staje się agresywny (sam widziałem jak stadko neonów czarnych podczas przygotowań do tarła zabiło znacznie większą od siebie rybkę), a poza tym jestem zdania iż lepiej mieć mniej gatunków a więcej osobników z jednego gatunku, a przeciecz neonki to ryby typowo stadne i minimum dla nich wynosi 10szt z gatunku.

ODPOWIEDZ