Krewetki i rybki
Moderator: ModTeam
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: Bogus³aw
- Kontakt:
Krewetki i rybki
Był okres gdy na forum dość często pojawiało sie pytanie jakie rybki można wpuścić razem z krewetkami zwłaszcza jeżeli chodzi Red Cherry , postanowiłem trochę poszperać w necie i zgłębić temat na bardzo dużej ilości zdjęć z red cherry można dostrzec neonki inessa i czerwone ,kolega wpuścił do redek żyworódki Endlera ,Ja postanowiłem poeksperymentować i zasiedliłem zbiornik z krewetkami kardynałkami chińskimi.
Wnioski jakie wyniosłem ja i kolega i jakie sie daje zaobserwować to :
1. dno akwarium moćmo zarośnięte odmiany mchu i roślin niskich i gęstych takich nie wyższych niż 5-7 cm nad dno
2.Na pewno można ( przy zachowaniu punktu pierwszego )wpuścić neona innesa , neona czerwonego , kardynałka chińskiego i żyworódkę englera.
Jeśli ktoś ma inne gatunki , własne spostrzeżenia to zapraszam do podzielenia się tym z innymi użytkownikami forum.
Wnioski jakie wyniosłem ja i kolega i jakie sie daje zaobserwować to :
1. dno akwarium moćmo zarośnięte odmiany mchu i roślin niskich i gęstych takich nie wyższych niż 5-7 cm nad dno
2.Na pewno można ( przy zachowaniu punktu pierwszego )wpuścić neona innesa , neona czerwonego , kardynałka chińskiego i żyworódkę englera.
Jeśli ktoś ma inne gatunki , własne spostrzeżenia to zapraszam do podzielenia się tym z innymi użytkownikami forum.
Ostatnio zmieniony 2008-04-29, 14:50 przez oleq_30, łącznie zmieniany 1 raz.
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#92598 --- moje akwarium
./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona
Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy
./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona
Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Re: Krewetki i rybki
u mnie nawet bocje kubotai nic nie robią krewetkom. Croc ma w swoim akwa najróżniejsze ryby w tym i dość spore a mnoży mu się zaraza niepojęcie. Ja myślę, że jeśli ma się dużo mchu i trawniczek, to można trzymać krewetki z każdą rybą, co najwyżej przyrost będzie mniejszy niż normalnie, bo część padnie ofiarą ale krewetki rozmnażają się bardzo szybko. Nie ryzykował bym może z bardziej cennymi krewetkami jak np CR ale redki przy mchu i trawniku chyba wszędzie można... Gorzej jeśli akwa jest nie przygotowane...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Na forum o krewetkach powstała "encyklopedia ryb przyjaznych krewetkom i ich maluchom"
Wypisze ryby, które (według opinii użytkowników) nie robią nic złego kreweciom:
Boraras Brigitae
Corydoras Habrosus
Microrasbora "Galaxy"
neon simulans
Pseudomugil Gertrudea
Heterandria formosa
Nannostomus marginatus
Dermogenys pusillus
Oczywiście zdarzało sie ze i te rybki czasem zaatakowały krewetki...
A największym przyjacielem krewetek jest Otosek...i co do tego nie mam wątpliwości..
Wypisze ryby, które (według opinii użytkowników) nie robią nic złego kreweciom:
Boraras Brigitae
Corydoras Habrosus
Microrasbora "Galaxy"
neon simulans
Pseudomugil Gertrudea
Heterandria formosa
Nannostomus marginatus
Dermogenys pusillus
Oczywiście zdarzało sie ze i te rybki czasem zaatakowały krewetki...
A największym przyjacielem krewetek jest Otosek...i co do tego nie mam wątpliwości..
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
Ja radzę nie trzymać w akwarium Ramirezek i krewetek. Co prawda akwarium mam gęsto zarośnięte, ale krewetki miałem może dzień. Ramirezki urządzały sobie polowania na krewetki. Teraz trawnik w moim akwarium jeszcze bardziej się rozrósł i znów spróbuję mieć krewetki. Obsada akwarium się trochę zmieni będzie harem ramirezy do tego 15 neonków i otoski no i krewetki (mam nadzieję że teraz się uda utrzymać krewetki).
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 28
- Imię: Staszek
ja miałem kiedyś 2 krewetki szkliste (prawdopodobnie). Nie jest dobrym pomysłem trzymanie ich z gupikami i innymi rybami podobnej wielkości. Raz widziałem jak złapała jedną: siedziała sobie w dogodnym miejscu i jak rybka przepływała to "od niechcenia" chwyciła za ogon ... nim zdążyłem ją odstraszyć rybka już miała nadjedzony ogon i takiego szoku dostała, że pożyła około miesiąc.
Na początku z nich byłem zadowolony, bo tępiły ślimaki i zbierały żarcie, co już inne nie mogły wybrać z zakamarków, ale po kilku miesiącach zasmakowały w rybkach
Zastanawiam się, czy krewetki red cherry można trzymać z glonojadem - jak ten piernik się rozpędzi, gdy coś go spłoszy, to nie spodziewam się, że krewetki przeżyją zderzenie czołowe ... chociaż jak urządzę akwarium to może nie będzie on tak szalał ...
Na początku z nich byłem zadowolony, bo tępiły ślimaki i zbierały żarcie, co już inne nie mogły wybrać z zakamarków, ale po kilku miesiącach zasmakowały w rybkach

Zastanawiam się, czy krewetki red cherry można trzymać z glonojadem - jak ten piernik się rozpędzi, gdy coś go spłoszy, to nie spodziewam się, że krewetki przeżyją zderzenie czołowe ... chociaż jak urządzę akwarium to może nie będzie on tak szalał ...
- Piwosz
- Rekin forum
- Kontakt:
KBum, krewetka szklista to krewetka wielkoramienna...a te lubią polować na mniejsze rybki
Odradzam takie połączenie....zbrojnika zamień na otoski...KBum pisze:Zastanawiam się, czy krewetki red cherry można trzymać z glonojadem - jak ten piernik się rozpędzi, gdy coś go spłoszy, to nie spodziewam się, że krewetki przeżyją zderzenie czołowe ... chociaż jak urządzę akwarium to może nie będzie on tak szalał ...
Ostatnio zmieniony 2008-04-29, 14:08 przez Piwosz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Kontakt:
- Mariusz86
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Mariusz
- Kontakt:
a nie żyworódki Endlera?? ;-)oleq_30 pisze:żyworódki Englera
Doścignąć niedoścignione...
- Piwosz
- Rekin forum
- Kontakt:
szalinski_2005, literówka już poprawiona.....a spowodowana była ubogim zasobem wyrazów w słowniku Mozilli...
PS: Strasznie sie czepiacie....
PS: Strasznie sie czepiacie....
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Kontakt:
to tylko po to aby nikt później nie szukał po sklepach krewetek wieloramiennych :mrgreen:Piwosz pisze:PS: Strasznie sie czepiacie...
miłego dnia 

-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 28
- Imię: Staszek
glonojada nie mogę oddać :| . Myślę, że jak krewetki będą miały gdzie uciekać, to przeżyją.Piwosz pisze:Odradzam takie połączenie....zbrojnika zamień na otoski...KBum pisze:Zastanawiam się, czy krewetki red cherry można trzymać z glonojadem ...
W jednym zoologu trzymają glonojady z tymi krewetkami, ale ostatnio nie miałem się kogo spytać, czy taki skład na dłuższą metę przejdzie.
Prosiłbym o wypowiedź kogoś, kto już ma doświadczenie z takim połączeniem.