Witam,mam akwarium 120litrowe z neonkami Innesa(13szt)i razborami klinowymi(7sztuk)Powiedzmy,że strefę przydenną mam "zarybioną",w środkowej pływają neonki i razborki,a co na górną część zbiornika mogłabym dodać?W zbiorniku jest dosyć dużo roślin,jednak ze względu na słabe oświetlenie nie są zbyt bujne(w najbliższym czasie planuję zmianę oświetlenia)
Wiem już,że gurami odpada-pozostają mi prętniki,bojowniki i skrzeczyki...Czy coś jeszcze?Jeśli bojownik,to czy może być np.harem?
Na ewentualne porady czekam jedynie do jutra,gdyż jadę do Trójmiasta i tam napewno jest większy wybór ryb niż u mnie(mała miejscowość) :-/
Co na górę?
Moderator: ModTeam
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
Re: Co na górę?
a co masz w tej strefie przydennej? Jakie to ryby i jaką termike lubią, może wpłynąć na decyzję o rybach w górnej strefie.
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Tak jak napisał croc, napisz jakie masz te ryby strefy dennej. Przy bojownikach potrzebna jest temperatura wyższa. Jeśli masz kiryski, to połączenie z bojownikami może się nie udać.
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Ewelina
- Kontakt:
hm,narazie mam zbrojnika niebieskiego i piskorka(wiem,że to ryba stadna)...Zamierzałam właśnie na dno kupić kiryski!!A może otoski?No to wtedy również pytanie co na dno do zbrojnika i piskorka?
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
No i jest mały problem.
Możesz mieć bojownika który na pewno bardzo ładnie będzie się prezentować w tym akwarium, ale będzie on w "konflikcie termicznym" z kiryskami.
Możesz dodać kiryski, ale wtedy bojownik nie jest najlepszym rozwiązaniem.
Zastanów się, czy po prostu nie zwiększyć ilości neonów i razbor i nic na wierzch nie dodawać, lub wrzucić z 5 szt danio. Danio będzie bardzo żywe i aktywne właśnie w strefie przypowierzchniowej (w zasadzie to w kazdej strefie, ale przy powierzchni zdecydowanie częściej niż neony, które raczej tak wysoko nie wypływają).
Możesz mieć bojownika który na pewno bardzo ładnie będzie się prezentować w tym akwarium, ale będzie on w "konflikcie termicznym" z kiryskami.
Możesz dodać kiryski, ale wtedy bojownik nie jest najlepszym rozwiązaniem.
Zastanów się, czy po prostu nie zwiększyć ilości neonów i razbor i nic na wierzch nie dodawać, lub wrzucić z 5 szt danio. Danio będzie bardzo żywe i aktywne właśnie w strefie przypowierzchniowej (w zasadzie to w kazdej strefie, ale przy powierzchni zdecydowanie częściej niż neony, które raczej tak wysoko nie wypływają).