Witam
Chcialem sie zapytac jak poznac oznaki nadmiaru lub niedoborow mikro elementow.Poniewaz w nawozach makro mozemy zrobic testy i wiemy czy zwiekrzac czy zmniejszac dawkowanie nawozu a przy mikro nie mamy takiej mozliwosci, wiec z kad mam wiedzec czy sa niedobory czy nadmiar mikro.Wiem ze trzeba obserwowac rosliny,ale czy jest jeszcze jakas inna wskazowka.??
Zrobilem testy na no3-9,1 Fe-0,11 Po4-1,74 ph-7,2 mysle ze po4 jest za duze.?? zastanawiam sie nad zelazem....???.Mam glony w akwarium nitki i nie chce przesadzci z nawozeniem mikro
Dawkowanie mikro
Moderator: ModTeam
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
Re: Dawkowanie mikro
Nitki właśnie biorą się od nadmiaru micro, w akwarium towarzyskim zbędne jest podawanie nawozu micro, jeśli używamy wody z kranu.
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Pawel
- Kontakt:
to juz nie wiem sam...tzn. w cale nie podawac nawozow mikro tylko makro .??? a jesli wystepuja niedobory to co w tedy.??tak uzywam wody z kraru odstanej i robie podmiany raz w tygodniulolek pisze:Nitki właśnie biorą się od nadmiaru micro, w akwarium towarzyskim zbędne jest podawanie nawozu micro, jeśli używamy wody z kranu.
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
Tzn. microelementy potrzebne dla roślin w akwarium ogólnym w którym podmianę robimy wodą z karanu, są od razu w wodzie i są tworzone przez rybki. Tak więc IMO podawanie nawozu micro jest niepotrzebne w "zwykłym" akwarium. No chyba że występują niedobory.
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Pawel
- Kontakt:
Ok zrobie jak mowisz.Glony moze wystepuja dla tego poniewaz jest nadmiar makro i tez rosliny moze nie rosna prawidlowo poczekam miesiac, dwa moze sie cos zmieni.Walka ciagle trwa :hyhy:lolek pisze:Tzn. microelementy potrzebne dla roślin w akwarium ogólnym w którym podmianę robimy wodą z karanu, są od razu w wodzie i są tworzone przez rybki. Tak więc IMO podawanie nawozu micro jest niepotrzebne w "zwykłym" akwarium. No chyba że występują niedobory.