Moderator: ModTeam
Wode w akwarium podmienia sie co 5-7 dni na odstana minimum 3dni, 20%-25% objetości akwarium.SuperCool pisze:podmiany raz na 2 tyg ... co2 nie mam Emi,
Piwosz pisze:Wystarczy jak zostawisz na 24h.....za ten czas chlor na pewno odparuje......3 dni to lekka przesada...a wodę powinieneś podmieniać co tydzień....
Ja leje do akwa bezpośrednio kranówkę ale zawiera bardzo małe ilosci chloru...
Przesada, czyli robienie czegoś niepotrzebnie. ;)JARA pisze:Czemu przesada? Cos zlego sie z woda dzieje? Nie, wiec nie jest przesada.
Tym to akurat najmniej bym sie kierowal. Aby CO2 odgrywalo jakas role, musi byc zapewnione w o wiele wiekszych ilosciach niz ma to miejsce w wodzie z kranu i, ponad wszystko, musi byc zapewnione w ciaglej dostawie a nie jako jednorazowy "zastrzyk" przy podmianie wody. Wiele jest pozytywnych elementow przemawiajacych za regularnymi podmianami wody. CO2 do nich jednak nie nalezy ;)marthinez pisze:Woda czym dłużej stoi tym więcej co2 traci, jakże cennego dla roślinek.
Dodmieniasz wode i wlewasz 'świeża' kranowke?SuperCool pisze:róbcie co chcecie ja wlewam prosto z kranu
no ja tak robię między innymi... a w czym problem?JARA pisze:Dodmieniasz wode i wlewasz 'świeża' kranowke?SuperCool pisze:róbcie co chcecie ja wlewam prosto z kranu
Ja też tak robię i wszystko w akwa jest OK, żadnych problemów z rybami czy roślinami...oczywiście jeśli ktoś mieszka w wielkim mieście gdzie woda cuchnie chlorem to wskazane jest jej odstanie na 24h...ale jeśli ktoś ma czysta wodę to nic nie stoi na przeszkodzie żeby lać nieodstana kranówkę do akwa...JARA napisał/a:
SuperCool napisał/a:
róbcie co chcecie ja wlewam prosto z kranu
Dodmieniasz wode i wlewasz 'świeża' kranowke?
no ja tak robię między innymi... a w czym problem?