bocje a kiryski
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Daniel
bocje a kiryski
czy bocje spelniaja taka samą role w akwa co kiryski .cz mozna np. same bocje czy miec i bocje i kiryski
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Re: bocje a kiryski
Bocje spełniają tą samą rolę co kiryski.....także wybierz albo bocje (jeśli masz odpowiednio duże akwa), albo kiryski...ja tych ryb bym nie łączył...
- macio
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Maciek
- Kontakt:
...ale bocje mają przynajmniej niektóre duży plus bo zjadają ślimaczkiBocje spełniają tą samą rolę co kiryski
Teraz kostka 

- Piwosz
- Rekin forum
- Kontakt:
macio, a kiryski plusów nie mają? Bo tak wynika z twojej wypowiedzi.....kiryski też są bardzo pożytecznymi rybami ponieważ zjadają resztki z dna akwarium,...
- macio
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Maciek
- Kontakt:
Oczywiście też mają tylko chciałem ten znaczący u bocji plus wymienić.macio, a kiryski plusów nie mają? Bo tak wynika z twojej wypowiedzi.....kiryski też są bardzo pożytecznymi rybami ponieważ zjadają resztki z dna akwarium,...
Teraz kostka 

-
- Zainteresowany
a czy bocje tez zjadaja resztki z dna akwa i ile ich moge trzymac w 200 litrach
- kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
To ja może trochę się nie zgodzę z wypowiedziami macio i Piwosz.
Kiryski jak i bocje nie zjadają resztek z dna, ale pobierają pełnowartościowy pokarm tak jak inne ryby, różni je tylko to, że zazwyczaj żerują na dnie. Jeśli planujesz w obsadzie takie ryby, to musisz się przygotować na to, że będziesz karmił te ryby oddzielnie.
Musisz wiedzieć jaki pokarm powinny dostawać i takim pokarmem je karmić.
Bocje jak i kiryski mogą bezkonfliktowo żyć w jednym akwarium, ale należy mieć odpowiednio duży zbiornik.
I jeszcze raz podkreślę, kirysy i bocje to nie śmietniki do zbierania pozostałości pokarmu. To ryby które wymagają świeżego pokarmu, jak każda inna ryba.
Kiryski jak i bocje nie zjadają resztek z dna, ale pobierają pełnowartościowy pokarm tak jak inne ryby, różni je tylko to, że zazwyczaj żerują na dnie. Jeśli planujesz w obsadzie takie ryby, to musisz się przygotować na to, że będziesz karmił te ryby oddzielnie.
Musisz wiedzieć jaki pokarm powinny dostawać i takim pokarmem je karmić.
Bocje jak i kiryski mogą bezkonfliktowo żyć w jednym akwarium, ale należy mieć odpowiednio duży zbiornik.
I jeszcze raz podkreślę, kirysy i bocje to nie śmietniki do zbierania pozostałości pokarmu. To ryby które wymagają świeżego pokarmu, jak każda inna ryba.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Ja dodam jeden dość istotny minus obu rybek.
Mianowicie dno musi być odmulane często i dokładnie. Rybki te grzebiąc w podłożu wzbijają syf, który na nim osiada w efekcie mamy cały czas "kurz" w akwa.
Dobra filtracja mechaniczna wskazana.
Dość istotne to jeżeli posiadamy mchy w baniaczku.
Mianowicie dno musi być odmulane często i dokładnie. Rybki te grzebiąc w podłożu wzbijają syf, który na nim osiada w efekcie mamy cały czas "kurz" w akwa.
Dobra filtracja mechaniczna wskazana.
Dość istotne to jeżeli posiadamy mchy w baniaczku.
-
- Zainteresowany
ile moge miec bocji w 200 litrach
[ Dodano: 2008-05-09, 13:43 ]
czy moge miec bocje z piskorkami ?
[ Dodano: 2008-05-09, 13:43 ]
czy moge miec bocje z piskorkami ?
- Eliza25
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: Urszula
- Kontakt:
Trzy sztuki, to napewno. Bocje to stadne, bardzo towarzyskie i wesołe rybki. Ja miałam trzy wspaniałe i zachowywały się jak papużki nierozłączki. Prawda, że zjadały ślimaki, ale niestety też bardzo często chorowały (ospa).
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Nazwisko: Olszewski
Których bocji?
Mozna mieć bocje i piskorki, ale trzeba zapewnic im odpowiednia powierzchnie dna - lepszy jest wtedy zbiornik nawet niski, ale o jak największej powierzchni...
Mozna mieć bocje i piskorki, ale trzeba zapewnic im odpowiednia powierzchnie dna - lepszy jest wtedy zbiornik nawet niski, ale o jak największej powierzchni...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Piwosz
- Rekin forum
- Kontakt:
Kbotr....jak pokarm opadnie na dno to kto go zjada? Kiryski lub bocje....a więc jedzą resztki.....kbtor pisze:Kiryski jak i bocje nie zjadają resztek z dna, ale pobierają pełnowartościowy pokarm tak jak inne ryby, różni je tylko to, że zazwyczaj żerują na dnie.
pisząc "resztki" nie chodziło mi o cały syf i odchody ryb tylko o te "resztki ze stołu" czyli niezjedzony pokarm który opadł na dno.....
- kasia_kaszalot
- Forumowicz
- Imię: Kasia
Jeśli chodzi o ten "plus" bocji, to nie jest to plus do końca, jak ktoś hoduje te ślimaki
Kiedyś miałam dwa duże, żółte ślimaki i bocje. Kilka dni póżniej były bocje z pełnymi żołądkami i dwie puste muszle :/ . Teraz nie mam bocji, ale kiedyś mialam i żyły z kirysami w najlepszej zgodzie. Mówię tu o bocjach wspaniałych i kirysach pstrych i spiżowych. I to prawda, że bocje bardzo się do siebie przywiązują. Jak jakaś zdychała, to czuwały przy niej, a potem nie pozwalały innym rybom (sobie też) podgryzac trupa. Co do pokarmu to najlepiej jest rzucac dwa rodzaje: opadający na dno i unoszący się na powierzchni wody. To wystarczy.

Nie trzymajcie welonów z ciepłolubnymi rybami!!! One są zimnolubne i wolą towarzystwo innych zimnolubnych (np. kardynałków , karasi).
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Nazwisko: Olszewski
A kto wpuszcza bobocje do akwarium, w którym slimaki maja przeżyc? To oczywiste, że ślimaczki zostana pożarte... Najpierw trzeba mysleć, potem robić... i warto cos wiedzieć o rybach, które sie do akwarium wpuszcza...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- kasia_kaszalot
- Forumowicz
- Imię: Kasia
Sorry, ale to było kiedyś, kiedy chyba z pięc lat miałam, a moi rodzice (bo to w gruncie rzeczy ich akwarium) je kupili.
Nie trzymajcie welonów z ciepłolubnymi rybami!!! One są zimnolubne i wolą towarzystwo innych zimnolubnych (np. kardynałków , karasi).