Jakie oświetlenie wybrać
Moderator: ModTeam
- maciekdziuba
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Maciek
- Kontakt:
Jakie oświetlenie wybrać
Siemka!! Chcialem zadać pytanie odnosnie oswietlenia do akwarium okolo 130 litrow. W pokrywie mieszcza sie 2 swietlowki 18W 600mm. Narazie ta sa zwyczajne swietlowki lecz chce je wlasnie wymienic. Co mi doradzacie abym zrobil ?? chce aby rosliny w moimakwa rosly prawidlowo a tak teraz nie jest (to nie dziwne przy takim oswietleniu). Czy potrzebne bedzie przerabianie pokrywy ?? Jakie swietlowki wybrac ??
P.S. chce sie zmiescic tak do 80zl .
Prosze o jak najszybsza odpowiedz !!
P.S. chce sie zmiescic tak do 80zl .
Prosze o jak najszybsza odpowiedz !!
Pozdro :-D
Maciek
Maciek
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Kuba
- Kontakt:
Re: Jakie oświetlenie wybrać
80 zl to bida bedzie
ja mam 112 prawie to samo co Ty no 15 l roznicy
i robie tak dwie standardowe 18 W zmieniam na 20 W plus do tego dodaje jedna 18 W
mysle ze wystarczy

ja mam 112 prawie to samo co Ty no 15 l roznicy

i robie tak dwie standardowe 18 W zmieniam na 20 W plus do tego dodaje jedna 18 W
mysle ze wystarczy

- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
Musisz dodać oświetlenia, a dopiero później wymieniać świetlówki. Najlepiej dołożyć jeszcze jedną belkę 2x18W. Za 2 świetlówki Philips Aquarelle i 2 Philips TLD 860 zapłacisz razem ok 70zł. Do tego ten zestaw: http://zoolight.pl/sklep/product_info.p ... cts_id/325 (najuboższy, bez elektronicznego statecznika i odbłyśników, ale świecić będzie).
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
- maciekdziuba
- Stały bywalec
- Kontakt:
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
Kupić świetlówki T8 20W, ale u Ciebie trzeba dodać oświetlenia, więc nie ma sensu teraz kupować świetlówek bo i tak to nic nie zmieni, polepszy trochę światło ale to i tak będzie za mało żeby rośliny dobrze rosły.
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
- maciekdziuba
- Stały bywalec
- Kontakt:
no to co mam zrobic ?? powiedzcie... niech bedzie... nie bede taki chytr i moge przeznaczyć troche wiecej pieniedzy xD
Maciek
Maciek
- Drottnar
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: £ukasz
To, co koledzy napisali - zanim kupisz mocniejsze świetlówki dodaj jeszcze oświetlenie.
- maciekdziuba
- Stały bywalec
- Kontakt:
no ale przerobic pokrywe to nie takie proste... jest ona nowa a jak wloze w nia swoja robote to zaraz zacznie sie topis plastik albo wogole sie rozsypie... jutro postaram sie dac fotki tej pokrywy
Maciek
Maciek
- Drottnar
- Akwarysta
Zobacz: http://e-akwarystyka.pl/download.htm?id=2818
Tam jest dodana jeszcze jedna świetlówka, która niczego nie topi. A pokrywa jest wyjątkowo niewygodna do przerabiania, bo jest do profilowanego akwarium i dodatkowo nie jest na górze płaska, ale ma z przodu spadek (tam, gdzie jest wizjer do karmienia). Mimo to udało mi się dodać świetlówkę (ta na środku), a na dniach dodam jeszcze odbłyśniki. Tak naprawdę nie jest to trudne. Dobrym rozwiązaniem jest wyciągnięcie elektroniki na zewnątrz, tzn. dławik i starter poza obudową (np. zasilacz do świetlówek Aquael'a). Wówczas nie musisz się bawić w mocowanie tych elementów do obudowy, a przez to nie podnosisz temperatury pod obudową i nie zwiększasz jej masy. Jedyny minus, to drugi włącznik oświetlenia, ale i to da się ominąć montując np. rozgałęziacz na elektronicznym/automatycznym wyłączniku światła.
Tam jest dodana jeszcze jedna świetlówka, która niczego nie topi. A pokrywa jest wyjątkowo niewygodna do przerabiania, bo jest do profilowanego akwarium i dodatkowo nie jest na górze płaska, ale ma z przodu spadek (tam, gdzie jest wizjer do karmienia). Mimo to udało mi się dodać świetlówkę (ta na środku), a na dniach dodam jeszcze odbłyśniki. Tak naprawdę nie jest to trudne. Dobrym rozwiązaniem jest wyciągnięcie elektroniki na zewnątrz, tzn. dławik i starter poza obudową (np. zasilacz do świetlówek Aquael'a). Wówczas nie musisz się bawić w mocowanie tych elementów do obudowy, a przez to nie podnosisz temperatury pod obudową i nie zwiększasz jej masy. Jedyny minus, to drugi włącznik oświetlenia, ale i to da się ominąć montując np. rozgałęziacz na elektronicznym/automatycznym wyłączniku światła.
- maciekdziuba
- Stały bywalec
- Kontakt:
moja pokrywa wyglada tak:
http://www.allegro.pl/item356899019_pok ... _cena.html
http://www.allegro.pl/item356899019_pok ... _cena.html
Maciek
Maciek
- Drottnar
- Akwarysta
Czyli masz to samo co ja, tyle, że ja mam profilowaną przednią szybę. Jak chcesz dodać jedną świetlówkę, to w tej listwie na środku wiercisz dwa otworki, i do nich mocujesz uchwyty na świetlówkę (na zdjęciu, które pokazywałem wcześniej dobrze widać, co mam na myśli. Jak sobie jeszcze dokupisz odbłyśnik, to wsadzasz go pomiędzy uchwyt a listwę. Do tego jeszcze trzeba podłączyć napięcie przez urządzenie, o którym pisałem wcześniej. Nie jestem pewien, czy będziesz tam miał 14 cm. U mnie wysokość całej instalacji, włącznie z dodatkową świetlówką zajmuje ok. 9,5cm i minimalnie wystaje poza dolną krawędź obudowy. Możliwe, że u Ciebie będzie ciut więcej, bo masz większą pokrywę, ale nie liczyłbym na te 14cm.
- maol
- Moderator
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
mod_ostrzeżenie
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kamil
- Kontakt:
(nie chcialem zakładać nowego tematu)mam w 112 4x18 T8 i moge założyc 4 Gro Lux czy nie bardzo bo te swietlówki ładnie wybarwiają
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
I kolejny post o wybarwianiu
Oświetlenie w akwarium jest głównie dla roślin. Jeśli założysz same groluxy to możesz mieć tylko glony. Daj dwa groluxy i dwie Philips 860, wtedy będzie dobrze.

-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kamil
- Kontakt:
wiem wiem ale tyle jest tego na necie ze nie moge sie zdecydowac co wybrac żeby było dobrze:D:D :hyhy: