Ex700
Moderator: ModTeam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 120
- Imię: Dominik
- Kontakt:
Ex700
Witam, od 2-3 tyg mam swoje akwarium. Czytając forum natrafiłem na różne typy wkładów do filtrów, ale zrodziło mi się parę pytań.
1. czy org. wkłady z ex700 są złe?
2. czy ustawienie ich tak jak piszą w instrukcji jest złe lub nie, ale są np lepsze ustawienia?
3. po jakim czasie należałoby wyrzucić węgiel i co zamiast niego najlepiej włożyć?
4. w jaki sposób wypompować całą wodę z filtra aby np wyczyścić go czy wymienić wkłady?
Z góry dziękuję za pomoc.
Ah. I jak poprawić filtracje mechaniczną w filtrze? Cały czas jakieś małe brudki mi pływają i nie mogą się usunąć. Chciałbym po prostu otrzymać wodę prawie kryształ.
1. czy org. wkłady z ex700 są złe?
2. czy ustawienie ich tak jak piszą w instrukcji jest złe lub nie, ale są np lepsze ustawienia?
3. po jakim czasie należałoby wyrzucić węgiel i co zamiast niego najlepiej włożyć?
4. w jaki sposób wypompować całą wodę z filtra aby np wyczyścić go czy wymienić wkłady?
Z góry dziękuję za pomoc.
Ah. I jak poprawić filtracje mechaniczną w filtrze? Cały czas jakieś małe brudki mi pływają i nie mogą się usunąć. Chciałbym po prostu otrzymać wodę prawie kryształ.
"Nauka i religia nie pozostają w sprzeczności, nauka jest po prostu za młoda aby to zrozumieć"
- macio
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Maciek
- Kontakt:
Re: Ex700
Są dobre...zejnowski pisze:1. czy org. wkłady z ex700 są złe?
Nie wiem jak piszą w instrukcji ale ja bym ustawił tak gąbka wata i wkłady bio. bez węgla2. czy ustawienie ich tak jak piszą w instrukcji jest złe lub nie, ale są np lepsze ustawienia?
Możesz dołożyć jeszcze filtr wewnętrzny.zejnowski pisze:I jak poprawić filtracje mechaniczną w filtrze?
Teraz kostka 

-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Od dołu tak jak piszą w instrukcji:
I poziom: ceramika, biaktywna pianka
II poziom: biobale
III poziom: 2 bioaktywne elemety filtracyjne
IV poziom: bioaktywna pianka, węgiel, przędza
Co do filtra wew. spotkałem się z opiniami, że większość akwarystów tego nie stosuję i piszą, że wystarcza filtr zew.
I poziom: ceramika, biaktywna pianka
II poziom: biobale
III poziom: 2 bioaktywne elemety filtracyjne
IV poziom: bioaktywna pianka, węgiel, przędza
Co do filtra wew. spotkałem się z opiniami, że większość akwarystów tego nie stosuję i piszą, że wystarcza filtr zew.
"Nauka i religia nie pozostają w sprzeczności, nauka jest po prostu za młoda aby to zrozumieć"
- macio
- Przyjaciel forum
- Kontakt:
Wystarcza ale jeśli chcesz żeby w wodzie nie było maleńkich brudków radzę kupić również filtr wewnętrzny...zejnowski pisze:Co do filtra wew. spotkałem się z opiniami, że większość akwarystów tego nie stosuję i piszą, że wystarcza filtr zew.
Teraz kostka 

-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Ah to w ten sposób im wystarcza ;)
A czy mógłbyś się ustosunkować do tego co opisałem z instrukcji? Jak ty byś ty byś ustawił wkłady i dlaczego?
A czy mógłbyś się ustosunkować do tego co opisałem z instrukcji? Jak ty byś ty byś ustawił wkłady i dlaczego?
- macio
- Przyjaciel forum
- Kontakt:
Ja bym ustawił tak pierw gąbka (wyłapuje większe syfy) potem wata (wyłapuje mniejsze syfki) potem bio bale i na końcu bio kulki. Przy takim układzie mediów będziesz musiał płukać tylko media do filtracji mech. nie naruszając mediów bio.
Teraz kostka 

-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Od dołu? Poza tym mam dużo gąbek w tym zestawie? To nie ma różnicy?
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Nie zmieniaj kolejności wkładów. Broń boże. :zly:
jeśli chcesz poprawić mechanikę to proponuję wyrzucić ten wkład na górze (włóknina) i dać dobrą watę (polecam firmy Sera).
Filtracja mechaniczna zmieni się diametralnie.
Swoją drogą ta włóknina jakoś nie wyszła firmie.
Zamiast węgla ja dołożyłem więcej ceramiki, można też dać torf. Jak kto woli.
Żeby wyczyścić filtr/wkłady nie musisz nic wypompowywać.
Wyciągasz wtyczkę z gniazdka, zakręcasz zaworki, ściągasz pokrywę i finito. ;)
Nic nie wyleci.
jeśli chcesz poprawić mechanikę to proponuję wyrzucić ten wkład na górze (włóknina) i dać dobrą watę (polecam firmy Sera).
Filtracja mechaniczna zmieni się diametralnie.
Swoją drogą ta włóknina jakoś nie wyszła firmie.
Zamiast węgla ja dołożyłem więcej ceramiki, można też dać torf. Jak kto woli.
Żeby wyczyścić filtr/wkłady nie musisz nic wypompowywać.
Wyciągasz wtyczkę z gniazdka, zakręcasz zaworki, ściągasz pokrywę i finito. ;)
Nic nie wyleci.
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Kuba
- Kontakt:
Możesz dołożyć jeszcze filtr wewnętrzny.[/quote]
ale po grzyba znowu ziwekszac koszta jak mozna za 15 zl kupic wate akwarystyczna ktora zmieni to diametralnie ? ja wiecznie mialem problemy ze plywal mi maly syfek kupilem wate za dyche i mam swiety spokoj
ale po grzyba znowu ziwekszac koszta jak mozna za 15 zl kupic wate akwarystyczna ktora zmieni to diametralnie ? ja wiecznie mialem problemy ze plywal mi maly syfek kupilem wate za dyche i mam swiety spokoj

-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Czyli zamiast włokniny na samej górze dać watę. Ok kupuję. Sprawdzimy. Jak nie to was obciążę ;)
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 174
- Imię: Micha³
jak będziesz wymieniał wkłady to włóż sobie keramzyt, mi zbił NO3 z 150 na 10 w dwa tygodnie a nie robiłem większych podmian!! Jeśli to akwarium ma być roślinne, to po jakimś czasie usuń watę z góry.
112l roślinne - HM, HC, rotala rotundifolia, didiplis diandra, blyxa japonica
30l mcharium - erect moss, fontinalis antypyretica, flame moss, spiky moss oraz riccia sp. Dwaft
25l mcharium - taiwan moss, peacock moss, fissidens fontanus oraz subwassertang i riccardia chamedryfolia
7,5l - stringy moss
Pozdrawiam, Michał Danielczyk
30l mcharium - erect moss, fontinalis antypyretica, flame moss, spiky moss oraz riccia sp. Dwaft
25l mcharium - taiwan moss, peacock moss, fissidens fontanus oraz subwassertang i riccardia chamedryfolia
7,5l - stringy moss
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Nazwisko: Olszewski
Sam z siebie keramzyt raczej NO3 nie zbije. Szukałbym wyjasnienia tej nagłej poprawy gdzie indziej.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 174
- Imię: Micha³
no, keramzyt był z zaszczepionymi bakteriami, ale i tak dodaję bakterie do filtra przy podmianach wody i czyszczeniu. Tak i tak, po włożeniu keramzytu parametry zdecydowanie się poprawiły.
112l roślinne - HM, HC, rotala rotundifolia, didiplis diandra, blyxa japonica
7,5l - stringy moss
7,5l - stringy moss
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Nazwisko: Olszewski
Czyli przyczyna spadku NO3 były bakterie, nie sam keramzyt.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back