Jakie skutki może spowodować skraplająca się na świetlówce woda? Czy wyparuje i bedzie ok. czy może rura pęknie? Dlaczego pytam. Przerabiam właśnie pokrywe, a konkretnie dokłądam świetlówke i jestem zmuszony jedną rurę umieścić blisko wylotu z kaskady, a właśnie w tamtym miejscu skrapla się najwięcej wody i nie wiem jaki wpływ będzie to miało na pracę lampy. Wiem, że są tu pasjonaci zielska, którzy mają w tej kwestii sporą wiedzę. Ja jestem tylko bardziej elektronik
Świetlówka a skraplająca się woda
Moderator: ModTeam
- 
				hodowca_rybek
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: BD
Świetlówka a skraplająca się woda
Witam.
Jakie skutki może spowodować skraplająca się na świetlówce woda? Czy wyparuje i bedzie ok. czy może rura pęknie? Dlaczego pytam. Przerabiam właśnie pokrywe, a konkretnie dokłądam świetlówke i jestem zmuszony jedną rurę umieścić blisko wylotu z kaskady, a właśnie w tamtym miejscu skrapla się najwięcej wody i nie wiem jaki wpływ będzie to miało na pracę lampy. Wiem, że są tu pasjonaci zielska, którzy mają w tej kwestii sporą wiedzę. Ja jestem tylko bardziej elektronik ..... i to nie do końca.
 ..... i to nie do końca.

Jakie skutki może spowodować skraplająca się na świetlówce woda? Czy wyparuje i bedzie ok. czy może rura pęknie? Dlaczego pytam. Przerabiam właśnie pokrywe, a konkretnie dokłądam świetlówke i jestem zmuszony jedną rurę umieścić blisko wylotu z kaskady, a właśnie w tamtym miejscu skrapla się najwięcej wody i nie wiem jaki wpływ będzie to miało na pracę lampy. Wiem, że są tu pasjonaci zielska, którzy mają w tej kwestii sporą wiedzę. Ja jestem tylko bardziej elektronik
- Drottnar
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: £ukasz
Re: Świetlówka a skraplająca się woda
Na szkle to niewiele. Gorzej, jak się wilgoć dostanie do złącz. Dlatego konieczne są osłony bryzgoszczelne.

- 
				hodowca_rybek
- Akwarysta
Tak, wiem. Mam oprawki bryzgoszelne. Chodzi mi tylko o skraplającą się wodę na samej rurze. Nie uśmiechało by mi się, gdyby był zonk  :dontgetit:

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Nic się nie stanie. ;)hodowca_rybek pisze:Chodzi mi tylko o skraplającą się wodę na samej rurze.
- 
				hodowca_rybek
- Akwarysta
Ok. Dzięki. Zabieram się do roboty. Temat do zamknięcia.