2xT5 w odbłyśniku dla T8
Moderator: ModTeam
- Drottnar
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: £ukasz
2xT5 w odbłyśniku dla T8
Witam,
kombinuję, jak zwiększyć ilość oświetlenia w moim akwarium bez rozwalania pokrywy. Na razie mam 3xT8, ale właśnie mi przyszło do głowy, że może da się zrobić tak, żeby w odbłyśnik T8 wsadzić dwie świetlówki T5. Kombinował już ktoś w ten sposób? Jakie były efekty? Ewentualnie, może ktoś ma jakieś uwagi mimo, że nie próbował ;)
kombinuję, jak zwiększyć ilość oświetlenia w moim akwarium bez rozwalania pokrywy. Na razie mam 3xT8, ale właśnie mi przyszło do głowy, że może da się zrobić tak, żeby w odbłyśnik T8 wsadzić dwie świetlówki T5. Kombinował już ktoś w ten sposób? Jakie były efekty? Ewentualnie, może ktoś ma jakieś uwagi mimo, że nie próbował ;)
- macio
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Maciek
- Kontakt:
Re: 2xT5 w odbłyśniku dla T8
Wątpię żęby się zmieściły :/Drottnar pisze:odbłyśnik T8 wsadzić dwie świetlówki T5.
Teraz kostka 

-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
odbłyśniki można rozgiąć tak, żeby pasowało. Ale czy to się zmieści w pokrywie?
- Drottnar
- Akwarysta
Ja myślałem żeby zrobić to tak, że założę takie osłony jak te, które dostałem od Ciebie, czyli niewiele zwiększające średnicę (są takie dla T5?). Wtedy można by T5 dać na pewno na przód, a może by się też dało na środek. Z tyłu też można by pokombinować tak, żeby obniżyć nieco odbłyśnik i wtedy po rozgięciu powinny się T5 zmieścić, a byłyby na tej samej wysokości co środkowe świetlówki.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Rozumiem, ze chcesz dać 2x24W zamiast jednej 18W.
Jeżeli tak to daj bez odbłyśnika i będzie dobrze.
Tak sobie myślę. :/
Jeżeli tak to daj bez odbłyśnika i będzie dobrze.
Tak sobie myślę. :/
- Drottnar
- Akwarysta
Hm, ale jak bez odbłyśnika, to będę musiał kombinować, jak to zamocować ;) A tak odbłyśnik montuję do obudowy (dwie śrubki) a świetlówki do odbłyśnika ;) Mniej dziur w obudowie ;) Zresztą, wtedy część światła idzie w obudowę i się marnuje, a chodzi o zupełnie przeciwny efekt ;)
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Czyli twój odbłyśnik ma już mocowania na dwie T5. Aha.;) A tak odbłyśnik montuję do obudowy (dwie śrubki) a świetlówki do odbłyśnika
Nie jest tak źle.Drottnar pisze:Zresztą, wtedy część światła idzie w obudowę i się marnuje
Z tego co kojarzę to miałbyś 2x18 i 2x24, a to już jest rewelacja. :]
- Drottnar
- Akwarysta
Nie ma
dopiero bym robił

Pomysły mam dwa. Albo 2x18W i 2x24W, albo 1x18W i 4x24W, ale ta druga opcja daje ponad 1W/l a to już chyba za dużo, nie? 0,75W/l wygląda chyba lepiej.Z tego co kojarzę to miałbyś 2x18 i 2x24, a to już jest rewelacja. :]
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Imię: Piotr
- Kontakt:
witam nie jestem pewien ale chyba widziałem gdzieś właśnie dwie T5 w odbłyśniku z T8 z tym że ten odbłyśnik był symetryczny
to zależy 0,75 wystarcza w zupełności ale można zaszaleć z tym 1W ale tu zaczynają się schody nie jest tak prosto opanować zbiornik po pierwsze rośliny rosną w tępię błyskawicznym co oznacza ciągłe przycinki i do tego bardzo ciężko regulować z dawkami nawozu podczas wzrostu później odpowiednie zmniejszenie po dużej przycince itd. trzeba nabrać wprawy w tych kwestiach bo przy takim świetle błąd może spowodować wielki wysyp glonów.Drottnar pisze:daje ponad 1W/l a to już chyba za dużo, nie? 0,75W/l wygląda chyba lepiej.
miłego dnia 

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
To wystarczy. Nie ma potrzeby kombinowć dalej.Drottnar pisze:0,75W/l wygląda chyba lepiej
Z mojej strony jedna rada. Nie chę żebyś pomyślał, ze się wymądrzam, ale czy nie lepiej zostawic na razie to co masz w podpisie i pomyśleć w pierwszej kolejności nad filtrem zewnętrznym?
Póki zbiornik nie jest w pełni zastartowany.
Zapewniam Cie, ze róznice poczuł byś od razu.
Ostatnio widziałem jak na allegro roczny ex700 z gwarancją poszedł za 90 zeta. ;)
Moim zdanie to jest priorytet dla Ciebie. ;)
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
nie idź powyżej 0,75W/L. Powyżej tej wartości, żeby "dotrzymać kroku" będziesz musiał dać RO i dobre nawozy.
- Drottnar
- Akwarysta
Na razie to są tylko pomysły, bo ich realizację odkładam na przyszłość. Po prostu takie coś mi przyszło do głowy i chciałem się dowiedzieć, czy się da. Niestety koszty są wysokiemarthinez pisze:Z mojej strony jedna rada. Nie chę żebyś pomyślał, ze się wymądrzam, ale czy nie lepiej zostawic na razie to co masz w podpisie i pomyśleć w pierwszej kolejności nad filtrem zewnętrznym?

A co do zewnętrznego filtra, to marzy mi się taki i mam nadzieję, że z czasem uda się takowy nabyć. Jednak to przyszłość, bo teraz czekają mnie znacznie poważniejsze nieakwarystyczne wydatki

[ Dodano: 2008-07-31, 09:36 ]
Pojawiła się gotówka, którą mogę przeznaczyć na filtr albo na oświetlenie. Na czym miałaby polegać ta odczuwalna różnica? Bo zastanawiam się, co kupić ;)marthinez pisze: Zapewniam Cie, ze róznice poczuł byś od razu.
[ Dodano: 2008-07-31, 12:42 ]
Dobra, pytanie nieaktualne ;) Nabyłem okazyjnie za 165 złych używany przez ok 2 miesiące Tetra Ex 700 ;)