Brązowa Woda , dlaczego ?
Moderator: ModTeam
- Lunatic_86
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Dariusz
- Kontakt:
Re: Brązowa Woda , dlaczego ?
Sory, że odświerzam ale macie jakieś pomysły na to, żeby korzeń przestał farbować wode bez jego gotowania ? Mam korzeń od 2 dni i od 2 dni jest w świeżym baniaku, woda - herbata, był wymyty, wyparzony, jeśli chodzi o wygotowanie raczej nie możliwe ponieważ ma 80cm długości i nie mam poprostu gdzie, co robic ?
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Czekać. Za jakiś czas - kilka dni/tygodni/miesięcy przestanie. Nie ma innej metody. A kolor pochodzi z garbników i niczym nie szkodzi - a nawet pomaga :-)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Lunatic_86
- Stały bywalec
- Kontakt:
to wiem ale nie każdemu się podoba a ja do takich osob sie zaliczam, OK poczekamy zobaczymy jak nie ma innego sposobu, dziękimaol pisze:A kolor pochodzi z garbników i niczym nie szkodzi - a nawet pomaga

-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: U4
a czy taka brazowa woda nie ogranicza promieni swietlnych docierajacych do niskich roslin??
- maol
- Moderator
Nigdy nie słyszałem o takim problemie.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 120
- Imię: Konrad
Jeśli to Cie pocieszy Lunatic_86 to moja woda wygląda identycznie, mam zamiar wpuścić ryby którym to nie przeszkadza, ale ja rozumiem nieco zabarwiona a nie brązowa. Nie wytrzymałem dziś i otworzyłem filtr kubełkowy wypłukałem gąbki, nie płucząc zeolitu (podobno wiekszość bakterii na nim się osadza).
W moim przypadku dochodzi jeszcze zmętnienie (chyba pierwotniaki), ale akwa jest 8-9 dni po starcie więc cierpliwie czekam.
Jak sądzicie wstrzymać się z chemią (mam na myśli zmętnienie). Bo zdaje sobie sprawę z faktu że może być mętna ale po 9 dniach?
Rośliny zasadziłem dopiero dwa dni temu, rybki poczekają aż nabiorę nieco pewności co do stabilności zbiornika.
W moim przypadku dochodzi jeszcze zmętnienie (chyba pierwotniaki), ale akwa jest 8-9 dni po starcie więc cierpliwie czekam.
Jak sądzicie wstrzymać się z chemią (mam na myśli zmętnienie). Bo zdaje sobie sprawę z faktu że może być mętna ale po 9 dniach?
Rośliny zasadziłem dopiero dwa dni temu, rybki poczekają aż nabiorę nieco pewności co do stabilności zbiornika.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
U4 pisze:a czy taka brazowa woda nie ogranicza promieni swietlnych docierajacych do niskich roslin??
I słusznie, bo silne światło i duże ilości garbników się nawzajem wykluczają. Nie wolno ich łączyć.maol pisze:Nigdy nie słyszałem o takim problemie.
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 120
- Imię: Konrad
marthinez
Wspominałeś o silnym świetle i dużej ilości garbników.
Co do ilości garbników - już wspominałem dużo.
Ale oświetlenie chyba bezpieczne przy tym - 2*24W T5 na akwa 120 L?
Wspominałeś o silnym świetle i dużej ilości garbników.
Co do ilości garbników - już wspominałem dużo.
Ale oświetlenie chyba bezpieczne przy tym - 2*24W T5 na akwa 120 L?
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
Ok. Nic się nie stanie.Gorthol pisze:Ale oświetlenie chyba bezpieczne przy tym - 2*24W T5 na akwa 120 L?
- Lunatic_86
- Stały bywalec
- Kontakt:
Spoko wymieniłem całą wode w akwa i korzeń 2gi raz jej tak nie zafarbował w sumie to wogóle nie widze żeby była brązowa. 

- maol
- Moderator
Po co wymieniłeś CAŁĄ wodę??? jaki to miało sens, oprócz praktycznie restartu? Nie prościej było przeczekać ten miesiąc co najwyżej robiąc trochę większe cotygodniowe podmiany (np. po 40%)? Jak jeszcze raz zafarbuje, to znowu restart zrobisz?
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Lunatic_86
- Stały bywalec
- Kontakt:
Baniak stał 1 dzień, jest totalnie świerzy także mogłem pozwolić sobie na wymianę CAŁEJ wody.