dodatkowe oświetlenie do 63l
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Kaja
dodatkowe oświetlenie do 63l
Witam, mam kolejny "problem" z moim akwarium. Gdy je kupowałam, zdecydowałam się od razu kupić pokrywę -- jest to standardowa pokrywa firmy WROMAK o wymiarach 60x30cm, jest w niej jakaś zwykła świetlówka 15W (później się wymieni na coś bardziej porządnego), a to niestety za mało.
Planuję dodać SYLVANIA GROLUX 15W i trafiłam na ofertę zestawu z wszystkimi potrzebnymi duperelkami. W zestawie jest odbłyśnik i w związku z tym mam pytanie, czy to mi się w ogóle zmieści do mojej pokrywy (w tej "dziurze" z tyłu)? No i czy ten statecznik zmieści mi się tam, gdzie powinien? (wiem, że pytania może trochę dziwne, ale nie chcę kupić czegoś, co nie będzie pasowało.. [coś w stylu mojego pomysłu z świetlówką t5 24W..])
Kolejne moje pytanie wiąże się z tym, że chcę dokupić także odbłyśnik do tej świetlówki, która już jest zamontowana w pokrywie: czy odbłyśnik może być przyczepiony tylko tymi obejmami do świetlówki? Czy jednak będę musiała zrobić kilka dziur więcej? Aha, od razu może zapytam o to, czy właśnie taki asymetryczny się nadaje (przypominam, że ta świetlówka jest na środku pokrywy)?
No i mam jeszcze jedno pytanie, tym razem o zegar sterujący XD Myślałam o takim zwykłym, mechanicznym. Czy w takim urządzeniu jest możliwość ustawienia włączenia i wyłączenia światła dwukrotnie w cyklu dobowym? W sensie czy da się ustawić to tak, aby np. włączało się światło o 8, gasiło o 12, później zapalało o 16 i wyłączało o 22. Zależy mi na tej przerwie, ponieważ często siedzę wieczorem przy komputerze i chciałabym sobie na rybcie popatrzeć XD No a jeśli nie ma takiej opcji, to czy dobrym pomysłem jest, aby światło włączało się dopiero o 12?
Od razu mówię: proszę się nie martwić o to, jak taki osiołek (czyli ja), który nic nie wie, sobie dołoży tę świetlówkę -- ja to tylko kupuję, wykona Ktoś inny, dla kogo to nie będzie problemem (co nie zmienia faktu, że nie chcę Mu zawracać dodatkowo głowy "zakupami").
Z góry dziękuję za wszelką pomoc [;
Planuję dodać SYLVANIA GROLUX 15W i trafiłam na ofertę zestawu z wszystkimi potrzebnymi duperelkami. W zestawie jest odbłyśnik i w związku z tym mam pytanie, czy to mi się w ogóle zmieści do mojej pokrywy (w tej "dziurze" z tyłu)? No i czy ten statecznik zmieści mi się tam, gdzie powinien? (wiem, że pytania może trochę dziwne, ale nie chcę kupić czegoś, co nie będzie pasowało.. [coś w stylu mojego pomysłu z świetlówką t5 24W..])
Kolejne moje pytanie wiąże się z tym, że chcę dokupić także odbłyśnik do tej świetlówki, która już jest zamontowana w pokrywie: czy odbłyśnik może być przyczepiony tylko tymi obejmami do świetlówki? Czy jednak będę musiała zrobić kilka dziur więcej? Aha, od razu może zapytam o to, czy właśnie taki asymetryczny się nadaje (przypominam, że ta świetlówka jest na środku pokrywy)?
No i mam jeszcze jedno pytanie, tym razem o zegar sterujący XD Myślałam o takim zwykłym, mechanicznym. Czy w takim urządzeniu jest możliwość ustawienia włączenia i wyłączenia światła dwukrotnie w cyklu dobowym? W sensie czy da się ustawić to tak, aby np. włączało się światło o 8, gasiło o 12, później zapalało o 16 i wyłączało o 22. Zależy mi na tej przerwie, ponieważ często siedzę wieczorem przy komputerze i chciałabym sobie na rybcie popatrzeć XD No a jeśli nie ma takiej opcji, to czy dobrym pomysłem jest, aby światło włączało się dopiero o 12?
Od razu mówię: proszę się nie martwić o to, jak taki osiołek (czyli ja), który nic nie wie, sobie dołoży tę świetlówkę -- ja to tylko kupuję, wykona Ktoś inny, dla kogo to nie będzie problemem (co nie zmienia faktu, że nie chcę Mu zawracać dodatkowo głowy "zakupami").
Z góry dziękuję za wszelką pomoc [;
-
- Stały bywalec
- Imię: Kamil
- Kontakt:
Re: dodatkowe oświetlenie do 63l
Zoolight.pl - dobry wybór, ale ja kupowałem wszystko oddzielnie, wychodzi taniej chyba, zależy czego się potrzebuje.
Pokaż fotę pokrywy od spodu, mam chyba też wromaka (bo nic na niej nie ma
) i świetlówki obie mam z przodu, bo do tyłu to by tylko T5 wcisnął, chyba, że masz inaczej tą rynnę.
Statecznik lepiej bierz elektroniczny, nie potzreba starterów, mniej się grzeje i nie hałasuje.
W tych mechanicznych też tak można ustawić, ale elektroniczne to prawie ta sama cena, a więcej opcji
Pokaż fotę pokrywy od spodu, mam chyba też wromaka (bo nic na niej nie ma

Statecznik lepiej bierz elektroniczny, nie potzreba starterów, mniej się grzeje i nie hałasuje.
W tych mechanicznych też tak można ustawić, ale elektroniczne to prawie ta sama cena, a więcej opcji

-
- Forumowicz
Haha, wiem, że dobry [; w końcu od czegoś mam to forum XD Co do kupowania oddzielnie, hm, no z moim talentem to może nie wypalić, skoro nie byłam pewna czy ta świetlówka będzie pasowała do tego zestawu..Kyle pisze:Zoolight.pl - dobry wybór, ale ja kupowałem wszystko oddzielnie, wychodzi taniej chyba, zależy czego się potrzebuje.
Postaram się wrzucić wieczorem (teraz w pracy jestem). Nie wiem tylko, czy Mama nie weźmie aparatu.. więc w ostateczności wrzucę fotki z komórki XD Mam nadzieję, że to coś pomoże, bo chciałabym mieć to gotowe na moje urodziny XDPokaż fotę pokrywy od spodu, mam chyba też wromaka (bo nic na niej nie ma) i świetlówki obie mam z przodu, bo do tyłu to by tylko T5 wcisnął, chyba, że masz inaczej tą rynnę.
Niby tak, ale ten jest tańszy XD A ja niestety nie zarabiam 5k zł (wiem, że jeśli patrzy się na zestawy w zoolight, to różnica jest niby 30zł, ale to zawsze kwota, za którą mogę kupić normalną świetlówkę). Co do hałasu: mój filtr i tak wszystko zagłuszy XD (coś chyba go uszkodziłam podczas sobotniego czyszczenia --') Troszkę martwi mnie tylko to grzanie się, ale może da radę. I tak wszystko zależy od tego, czy się zmieści. (BTW który statecznik jest mniejszy?)Statecznik lepiej bierz elektroniczny, nie potzreba starterów, mniej się grzeje i nie hałasuje.
Mam tylko nadzieję, że jak da się ustawić, to nie znaczy, iż będę to musiała robić dwa razy na dzień XD A najtańszy elektroniczny w tym sklepie kosztuje 50zł, więc znowu różnica to równowartość świetlówki..W tych mechanicznych też tak można ustawić, ale elektroniczne to prawie ta sama cena, a więcej opcji
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Nie będzieszskillya pisze:Mam tylko nadzieję, że jak da się ustawić, to nie znaczy, iż będę to musiała robić dwa razy na dzień XD

Na allegro zobacz, powinno wyjść ze 3 dychy z wysyłką. Ja wszystko mam z allegro oprócz oświetleniaskillya pisze:A najtańszy elektroniczny w tym sklepie kosztuje 50zł, więc znowu różnica to równowartość świetlówki..

-
- Forumowicz
Ok, w końcu udało mi się gdzieś do neta wrzucić zdjęcia mojej pokrywy nieszczęsnej. Nie są może najlepszej jakości, ale o co chodzi, chyba widać [;
W każdym razie pytanie pozostaje aktualne: czy ten zestaw, o którym pisałam w poprzednim poście będzie pasował? Jeśli nie, to może ktoś ma jakiś pomysł lub gotowe rozwiązanie? Bardzo zależy mi na tym dodatkowym oświetleniu, bo przy tym standardowym roślinki nie dają rady :/
Aha, w razie potrzeby mogę zrobić rysunek z wymiarami pokrywy -- wszystko dziś dokładnie wymierzyłam.
W każdym razie pytanie pozostaje aktualne: czy ten zestaw, o którym pisałam w poprzednim poście będzie pasował? Jeśli nie, to może ktoś ma jakiś pomysł lub gotowe rozwiązanie? Bardzo zależy mi na tym dodatkowym oświetleniu, bo przy tym standardowym roślinki nie dają rady :/
Aha, w razie potrzeby mogę zrobić rysunek z wymiarami pokrywy -- wszystko dziś dokładnie wymierzyłam.
- arturusrex
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Artur
- Kontakt:
Jeśli chcesz zamontować świetlówkę z tyłu to wersja T8 ci się nie zmieści. Ja mam taka samą pokrywę i dodałem 2 świetlówki 8W T5. Jedna wraz z odbłysnikiem weszła do tyłu za korytko a druga na sam przód przed otwór do karmienia.
http://e-akwarystyka.pl/topics12/2096.htm - tak to wygląda
Jeśli chodzi o różnicę miedzy T8 a T5 to ta pierwsza jest rurą o średnicy 26 mm a druga 16mm.
http://e-akwarystyka.pl/topics12/2096.htm - tak to wygląda
Jeśli chodzi o różnicę miedzy T8 a T5 to ta pierwsza jest rurą o średnicy 26 mm a druga 16mm.
Ostatnio zmieniony 2008-06-21, 11:25 przez arturusrex, łącznie zmieniany 1 raz.
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Mi w takiej pokrywie świetlówka 15W t8 bez większych problemów się zmieściłaJeśli chcesz zamontować świetlówkę z tyłu to wersja T8 ci się nie zmieści.
.arturusrex pisze:Jeśli chodzi o różnicę miedzy T5 a T8 to ta pierwsza jest rurą o średnicy 26 mm a druga 16mm.
Chyba na odwrót... T5 16mm a T8 26mm ;)
- arturusrex
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Artur
- Kontakt:
Ale nie powiesz mi ze T8 wraz z odbłyśnikiem ci weszła z tyłu za korytko.
Poprawiłem błąd w poprzednim poście odnośnie różnicy miedzy T5 a T8. Teraz jest zgodnie z prawdą.
Poprawiłem błąd w poprzednim poście odnośnie różnicy miedzy T5 a T8. Teraz jest zgodnie z prawdą.
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Z odbłyśnikiem....co prawda do świetlówki t5 8W (pozostałość z poprzedniej instalacji). Wszystko weszło bez problemów.Ale nie powiesz mi ze T8 wraz z odbłyśnikiem ci weszła z tyłu za korytko.

-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Marcin
Mam ten sam problem i nie wiem co zrobić z tą pokrywą, a chciałbym mieć ładne rośliny. :/
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
po prostu zrobić własną pokrywę i ma się po sprawie.
I Still Haven't Found What I'm Looking For
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: BD
Teraz, gdybym miał zakładać akwa od początku, to napewno nie kupiłbym poktrywy. Za tą samą kasę co nowa pokrywa + koszt przeróbki oświetlenia, spokojnie można samemu popełnić całkiem niezłą czapę.Thierry Henry pisze:po prostu zrobić własną pokrywę i ma się po sprawie.
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Chciałbym zauważyć, że te pokrywy się różnią, jest kilka rodzajów, niektóre tą rynnę mają po środku, inne z tyłu, wtedy za nią nic już nie wchodzi.
-
- Forumowicz
Wiem, jak już będę myślała o kolejnym akwarium, to na pewno nie kupię tego typu gotowej pokrywy. Jak tę kupowałam, to nie zdawałam sobie oczywiście sprawy z tego, jaki później będę miała kłopot. W tej chwili kombinuję jak koń pod górę, co mam zrobić.Thierry Henry pisze:po prostu zrobić własną pokrywę i ma się po sprawie.
Rozważam także opcję kupna zestawu ze statecznikiem 2x15W, no ale jeśli ten swój miałabym wymienić, to zestaw byłby w wersji "pro" (elektroniczny), a taki niestety w chwili obecnej przekracza raczej moje możliwości finansowe T_T Nie chcę dłużej czekać, bo moje rośliny umierają, poza tym ogólnie mało mam roślin w zbiorniku, więc to dodatkowe oświetlenie jest mi BARDZO potrzebne.
Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?