Zalanie akwarium.

Moderator: ModTeam

kawad
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 0
Imię: Katarzyna
Kontakt:

Zalanie akwarium.

Post autor: kawad » 2008-06-30, 21:16

Za dwa tygodnie mam zamiar zalać akwarium. I tu pojawia się pytanie. Czy muszę od razu wlać 90 litrów? Czy mogę robić to przez np 3 dni? Chodzi o to, że nie bardzo wiem w czym mam zgromadzić tyle wody na raz. Chyba że kupię kilka wiader ale gdzie ja potem będę je trzymać i po co? :niepewny:

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Re: Zalanie akwarium.

Post autor: marthinez » 2008-06-30, 21:20

Zalej od razu wszystko, uruchom wszystkie urządzenia (filtr, grzałka itp.) ale roślinki wsadź dopiero na drugi dzień.
Rybki oczywiście po minimum 2 tygodniach. ;)
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
Piwosz
Rekin forum
Pojemność akwarium: 216
Imię: Konrad
Kontakt:

Post autor: Piwosz » 2008-06-30, 21:47

Zalej od razu wszystko, uruchom wszystkie urządzenia (filtr, grzałka itp.) ale roślinki wsadź dopiero na drugi dzień.
Roślinki możesz zasadzić w ten sam dzień....nie musisz czekać...ale oczywiscie rybki po 2 tyg., warto nawet poczekać trochę dłużej.

Awatar użytkownika
black1diamond
Stały bywalec
Imię: Adrianna

Post autor: black1diamond » 2008-06-30, 22:02

kawad pisze:Chodzi o to, że nie bardzo wiem w czym mam zgromadzić tyle wody na raz. Chyba że kupię kilka wiader ale gdzie ja potem będę je trzymać i po co?
ale zeby zalac akwarium woda nie musi czekac w wiadrach 24godziny zeby odparowal chlor. mozesz odrazu bierzaca wode z kranu wlac
Pozdrawiam Wszystkich :)

kawad
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: kawad » 2008-07-01, 16:23

No i o taką informację mi chodziło. Myślałam, że ta pierwsza woda też musi się odstać. Dzięki black1diamond.

Tylko dlaczego wyczytałam w tekście maol, że rośliny wsadzamy dopiero po tygodniu :zdziwko: ?
"Właściwa kolejność to:
- przygotowujemy sobie akwarium, myjemy je, wsypujemy podłoże, instalujemy ozdoby i
osprzęt, ustawiamy je.
- wlewamy wodę
- włączamy osprzęt
- jeżeli mamy kolegę akwarystę, prosimy go o wyciśnięcie do naszego akwarium brudnej gąbki z jego filtra. To dziwne, ale prawdziwe i wyjątkowo skuteczne działanie przy zakładaniu akwarium.
- czekamy tydzień. To na razie najważniejszy punkt.
- woda bieleje, mętnieje, śmierdzi, nie przejmujemy się - tak ma być.
- zasadzamy rośliny. "

Maksior
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 216
Imię: Maksym
Kontakt:

Post autor: Maksior » 2008-07-01, 16:55

O jezu... Ludzie :P

Wode do akwarium wlewamy zimną z kranu (zawiera mniej metali ciezkich niż woda ciepła)
Rośliny wsadzamy dopiero na 2-3 dzień gdyż chlor nie tylko rybom szkodzi ale tez roślinom.
Z tym wyciśnięciem brudnej wody chodzi o to żeby zaszczepić bakterie nitryfikacyjne w akwarium. Można tez wpuścić np ze 2-3 gupiki które będą wytwarzały azot potrzebny do dojrzewania akwarium..
216l
5 paletek 3 blue turkusy i 2 red turkus
2 bocje wspaniałe

Nie gadaj z głupkiem bo ściągnie Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2008-07-02, 08:50

Dlaczego rośliny po tygodniu? Żeby jak najszybciej wytworzyć właściwą florę bakteryjną i nie tworzyć dla niej konkurencji pokarmowej w pierwszym momencie. Oczywiście, nic się nie stanie, jeżeli tak jak pisze Maksior, wsadzimy rośliny po 2-3 dniach. Ale najlepszym, najskuteczniejszym i przynoszącym najwięcej korzyści sposobem zakładania nowego akwarium jest się NIE SPIESZYĆ. Czym wolniej to zrobisz, czym więcej czasu zbiornik bedzie miał na dojrzewanie, tym lepszy będzie potem efekt. I tym mniej problemów na przyszłość :-)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

kawad
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: kawad » 2008-07-02, 09:26

Dziękuję maol za wyjaśnienie. Wiem, że nie należy sie spieszyć, kompletuję akwa od 2 miesięcy więc te trzy tygodnie od zalania do włożenia rybek spokojnie wytrzymam :-) gorzej będzie zmoimi synkami ale dadzą radę. ;)

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2008-07-02, 09:26

...i to jest właśnie prawidłowe podejście. Powoli bez pośpiechu, a efekty sa zaskakujaco pozytywne.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

ODPOWIEDZ