200L Elwiry i Krzysia
Moderator: ModTeam
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Re: 200L Elwiry i Krzysia
No akwarium jest fajne tylko Ty mi powiedz gdzie te ryby Ci się duszą i jaki jest sens stosować bimbrownie w akwarium 200L ;/
Ale powiem jeszcze raz jest ładnie.
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Czy tam za tym korzeniem po prawej stronie coś rośnie? Bo póki co tak jakoś tam pusto. 

I Still Haven't Found What I'm Looking For
- Elwira
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Elwira
wydaje mi się że brakuje im powietrza bo bardzo często nad ranem są tuż przy powierzchni (w nocy bimbrownia chodzi a światło nie więc rośliny nie przetwarzają CO2) i cięzko oddychają. Dopiero jak odwrócę deszczownię lub zwiększe przepływ w filtrze to zaczynają normalnie pływać. Poza tym zbrojnik co jakiś czas wypływa do powierzchni zaczerpnąć powietrza, wcześniej tego nie robił. Ślimaki też siedzą przy tafli co jest rzadkie w ich zachowaniu.Suja pisze:No akwarium jest fajne tylko Ty mi powiedz gdzie te ryby Ci się duszą i jaki jest sens stosować bimbrownie w akwarium 200L ;/
tam rosną moczarki ale na razie są bardzo malutkie bo je bardzo przycięłam bo marniały, za to polysperma mi się bardzo ładnie rozrasta więc niedługo wylecą moczarki a ona powędruje w to miejsce za korzeń. Wiem że tam jest jeszcze sporo "dziur" ale wkońcu to akwarium działa od 16 maja i nie wszystkie rośliny rosną tak szybko jak byśmy chcieli.Thierry Henry pisze:Czy tam za tym korzeniem po prawej stronie coś rośnie? Bo póki co tak jakoś tam pusto.
moje akwarium 200l
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#93964
-
- Akwarysta
- Imię: BD
Akwarium bardzo mi się podoba, ładne.
Jeśli chodzi o napowietrzanie, to wystarczy deszczownię umieścić nad powierzchnią wody, tak aby woda swobodnie spadała. Napowietrzanie wody to nie jest wielki problem. Wystarczy zapewnić ruch tafli wody, a ona sama się napowietrzy.
Jeśli chodzi o napowietrzanie, to wystarczy deszczownię umieścić nad powierzchnią wody, tak aby woda swobodnie spadała. Napowietrzanie wody to nie jest wielki problem. Wystarczy zapewnić ruch tafli wody, a ona sama się napowietrzy.
-
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
No to będziecie potrzebować troszkę tej hygrophili żeby obsadzić taki kawał. :hyhy:
-
- Rekin forum
- Kontakt:
A no to wiesz balansujesz na granicy ustaw deszczownicę tak aby ciągle ruszała powierzchnią wody a CO2 sie nie przejmuj, inaczej tak jak teraz rzeczywiście męczysz ryby.
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
- Adrian15
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Adrian
- Kontakt:
Tak naprawde pomysł bimbrowni w 200l nie jest dobrym rozwiązaniem. Tu już trzeba butle. Powiem to jeszcze raz. Akwarium jest cudowne 

./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics23/9005.htm Pomóż jednym kliknięciem...
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Jak ktoś lubi plusk wody i wybijanie cennego co2 to tak, ale zdecydowanie lepsze efekty są z deszczownią pod powierzchnia i wylotem skierowanym ku górze pod kątem 45'.hodowca_rybek pisze:Jeśli chodzi o napowietrzanie, to wystarczy deszczownię umieścić nad powierzchnią wody
Jakie masz KH wody??Elwira pisze:wydaje mi się że brakuje im powietrza bo bardzo często nad ranem są tuż przy powierzchni (w nocy bimbrownia chodzi a światło nie więc rośliny nie przetwarzają CO2) i cięzko oddychają.
- Elwira
- Stały bywalec
nie robiliśmy tych testów jeszcze (trochę drogie te testy, na razie kupilismy tylko PO4, FE, PH)
czy to możliwe żeby w 200l akwarium przy bimbrowni (1,5l butelka) stężenie CO2 było tak duże, że rybom brakuje powietrza?
Jak duze straty mogą być w CO2 jeżeli ustawię deszczownię aby powodowała lekki ruch tafli wody? Mogę go ograniczyć całkiem, np. poprzez ustawienie jej w odwrotną stronę (czyli w stronę szyby - u mnie jest ona w rogu, widać na zdjęciach) i wyjęcie koreczka, który dodatkowo zmniejszy ciśnienie wypływającej wody? Parę razy mieliśmy tak ustawioną, no i ryby rano były przy powierzchni ale czy jak będzie deszczownia normalnie (w strone akwa) to duzo zmarnuje się CO2?
Dodam, że weżyk z bimbrowni włożony jest do "dzwonu" zasysającego wode do kubełka.
czy to możliwe żeby w 200l akwarium przy bimbrowni (1,5l butelka) stężenie CO2 było tak duże, że rybom brakuje powietrza?
Jak duze straty mogą być w CO2 jeżeli ustawię deszczownię aby powodowała lekki ruch tafli wody? Mogę go ograniczyć całkiem, np. poprzez ustawienie jej w odwrotną stronę (czyli w stronę szyby - u mnie jest ona w rogu, widać na zdjęciach) i wyjęcie koreczka, który dodatkowo zmniejszy ciśnienie wypływającej wody? Parę razy mieliśmy tak ustawioną, no i ryby rano były przy powierzchni ale czy jak będzie deszczownia normalnie (w strone akwa) to duzo zmarnuje się CO2?
Dodam, że weżyk z bimbrowni włożony jest do "dzwonu" zasysającego wode do kubełka.
moje akwarium 200l
-
- Rekin forum
- Kontakt:
to się nabawicie jeszcze zapowietrzenia kubełka ;]
Lepiej było wbić igłę lekarska w wężyk wylotowy z kubełka.
Deszczownice przyczep do tylnej ściany akwarium normalnie zaślep ją i ustaw otworkami, aby waliła w tafle wody wypływająca woda.
Tak straty będą, ale jest to najbezpieczniejszy system ;)
Lepiej było wbić igłę lekarska w wężyk wylotowy z kubełka.
Deszczownice przyczep do tylnej ściany akwarium normalnie zaślep ją i ustaw otworkami, aby waliła w tafle wody wypływająca woda.
Tak straty będą, ale jest to najbezpieczniejszy system ;)
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Akwarysta
Plusk wody, to raczej uspokaja niż denerwuje... przynajmniej mnie ;) Z CO2 rzeczywiście może być problem, zwłaszcza, kiedy ma się bimbrownię w 200L. Ale chyba ryby są ważniejsze.marthinez pisze:Jak ktoś lubi plusk wody i wybijanie cennego co2
Pomysł ze skierowaniem rury od dołu jest fajny.
-
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
Moim zdaniem ta bimbrownia nie jest w stanie wyprodukować tyle CO2 aby ryby się przyduszały. Ewentualnie możesz wyłączać CO2 na noc.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Zdziwił byś się. Przy prawie zerowym KH i bimbrownia spowoduje duży spadek PH. To jest też bardzo groźne dla ryb. Wygląda to wtedy tak, jakby się dusiły.Thierry Henry pisze:Moim zdaniem ta bimbrownia nie jest w stanie wyprodukować tyle CO2 aby ryby się przyduszały.
Chociaż po części podzielam twoje zdanie. Przy kranówie to prawie nie możliwe "zagazować" rybki bimbrownią i to w 200 litrach. ;)
-
- Akwarysta
Elwira widzę, że masz tło piankowe (przynajmniej tak mi się wydaje). Powiedzy czy jesteś z niego zadowolona i ogólnie jak się sprawuje, czy jak byś miała teraz wybór to też byś je kupiła czy poleciłabyś coś innego?
- Elwira
- Stały bywalec
Hej,
to jest zwykłe tło strukturalne z zoologika, ono jest plastikowe (nie wiem jak miało by wyglądać piankowe
[ Dodano: 2008-08-08, 18:48 ]
witam po długiej nieobecności, niestety nie mam już tak dużo czasu jak wcześniej zeby odwiedzać forum bo pracuje cały dzień. Chcielibyśmy zaprezentować nowe zdjęcia po tym jak wreszcie zaczęła nam działać bimbrownia bo wcześniej był wężyk dziurawy i wszystko uciekało zanim dotarło do akwa. Muszę przyznać ze jak na 200litrów to bimbrownia ładnie się spisuje. Dorzucam jeszcze parę fotek naszych rybci

tutaj akwa w całej okazałości

razbory

widać trochę bąbelków

apisto viejita wreszcie dała się sfotografować. Przedstawiam Państwu Szoguna!!

nasz nowy nabytek. Okazał się być weteranem:) Jak sie nazywa roślinka za nim?

na spacerku

mniejszy zbrojniczek

tradycyjnie scalarito

towarzystwo

tak właśnie bąbelkują rośliny przy bimbrowni w 200l...

chyba wiedział że będzie na forum
))))
to jest zwykłe tło strukturalne z zoologika, ono jest plastikowe (nie wiem jak miało by wyglądać piankowe

[ Dodano: 2008-08-08, 18:48 ]
witam po długiej nieobecności, niestety nie mam już tak dużo czasu jak wcześniej zeby odwiedzać forum bo pracuje cały dzień. Chcielibyśmy zaprezentować nowe zdjęcia po tym jak wreszcie zaczęła nam działać bimbrownia bo wcześniej był wężyk dziurawy i wszystko uciekało zanim dotarło do akwa. Muszę przyznać ze jak na 200litrów to bimbrownia ładnie się spisuje. Dorzucam jeszcze parę fotek naszych rybci

tutaj akwa w całej okazałości

razbory

widać trochę bąbelków

apisto viejita wreszcie dała się sfotografować. Przedstawiam Państwu Szoguna!!

nasz nowy nabytek. Okazał się być weteranem:) Jak sie nazywa roślinka za nim?

na spacerku

mniejszy zbrojniczek

tradycyjnie scalarito

towarzystwo

tak właśnie bąbelkują rośliny przy bimbrowni w 200l...

chyba wiedział że będzie na forum

moje akwarium 200l