Andrzej pyta, pierwsze akwarium:)
Moderator: ModTeam
- ankon91
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Andrzej
- Kontakt:
Andrzej pyta, pierwsze akwarium:)
Witam wszystkich.
Pierwszy poważniejszy post na forum...
Więc tak: właśnie zamówiłem akwarium na allegro. Dużo taniej, więc dlaczego nie? http://allegro.pl/item388788211_akwariu ... ratis.html
Zapytacie dlaczego tylko 60 litrów? Mam mały pokój... Jest jakie jest, o tym już niestety nie ma dyskusji Mam kilka pytań, odpowiedzcie...
widzicie, jaki jest w tym zestawie filtr? Z deszczownią... Czytałem taki fajny, długi tekst na forum o początkach, co i jak... I pierwsze pytanie. Czy mając taki filtr, muszę kupić pompkę, która będzie napowietrzać dodatkowo wodę?
Czy rady, które są pod tym linkiem (ten fajny, długi tekst) http://e-akwarystyka.pl/topics29/4037.htm rzeczywiście pomogą i sa przydatne?
Druga sprawa… Mieszkam w domu, wodę mam dobrą, z własnej studni, niczym nie zchemikaliowana… Czy musi przed podmienianiem odstać swoje? Było napisane, że to głownie po to, aby chlor odparował itd… Ale jeśli u mnie nie ma chloru to jak?
Akwarium przyjdzie do mnie w środę lub czwartek… Zacznę robić wszystko tak, jak opisane… I mam nadzieję, że będzie dobrze… W razie będę pytał i czekam na odpowiedzi:)
Pozdrawiam:)
Pierwszy poważniejszy post na forum...
Więc tak: właśnie zamówiłem akwarium na allegro. Dużo taniej, więc dlaczego nie? http://allegro.pl/item388788211_akwariu ... ratis.html
Zapytacie dlaczego tylko 60 litrów? Mam mały pokój... Jest jakie jest, o tym już niestety nie ma dyskusji Mam kilka pytań, odpowiedzcie...
widzicie, jaki jest w tym zestawie filtr? Z deszczownią... Czytałem taki fajny, długi tekst na forum o początkach, co i jak... I pierwsze pytanie. Czy mając taki filtr, muszę kupić pompkę, która będzie napowietrzać dodatkowo wodę?
Czy rady, które są pod tym linkiem (ten fajny, długi tekst) http://e-akwarystyka.pl/topics29/4037.htm rzeczywiście pomogą i sa przydatne?
Druga sprawa… Mieszkam w domu, wodę mam dobrą, z własnej studni, niczym nie zchemikaliowana… Czy musi przed podmienianiem odstać swoje? Było napisane, że to głownie po to, aby chlor odparował itd… Ale jeśli u mnie nie ma chloru to jak?
Akwarium przyjdzie do mnie w środę lub czwartek… Zacznę robić wszystko tak, jak opisane… I mam nadzieję, że będzie dobrze… W razie będę pytał i czekam na odpowiedzi:)
Pozdrawiam:)
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Tomasz
Re: Andrzej pyta, pierwsze akwarium:)
Filtr z deszczownica znacznie lepiej natlenia wode niż zwykły filtr więc nie trzeba żadnej pompki(nawet w tym bez deszczownicy)
A te rady pod tym linkiem co podałeś napewno pomagają.
A te rady pod tym linkiem co podałeś napewno pomagają.
- macio
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Maciek
- Kontakt:
Oczywiście ;) pochodzą z ust chyba najlepszego akwarysty na forum ;)ankon91 pisze:rzeczywiście pomogą i sa przydatne?
Licz się że pokrywe musisz przerobić dodajac co najmniej jeszcze jedną swietlówkę 15.
Filtr zmienił bym na kaskade (Aqua clear 20) albo inną.
Woda ze studni niby bez chloru ale czy nie ma w niej jakiś pasożytów?? W kranówce na 99,9% nie ma a tu nie można zagwarantować.
Teraz kostka 

- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Filtr jest OK...Pompki kupować nie musisz bo filtr wystarczajaco ją napowietrzyankon91 pisze:widzicie, jaki jest w tym zestawie filtr? Z deszczownią... Czytałem taki fajny, długi tekst na forum o początkach, co i jak... I pierwsze pytanie. Czy mając taki filtr, muszę kupić pompkę, która będzie napowietrzać dodatkowo wodę?
Możesz laćbezpośrednio do akwa....ale tak jak mówił Macio...nie wiadomo w jakim stopniu jest zanieczyszczona i czy nie ma w niej jakis pasożytów..ankon91 pisze:Druga sprawa… Mieszkam w domu, wodę mam dobrą, z własnej studni, niczym nie zchemikaliowana… Czy musi przed podmienianiem odstać swoje? Było napisane, że to głownie po to, aby chlor odparował itd… Ale jeśli u mnie nie ma chloru to jak?
Filtr zmienił bym na kaskade (Aqua clear 20) albo inną.
Tak..kaskada byłaby lepsza...ja proponuje Aquael FZN-2

- ankon91
- Akwarysta
- Kontakt:
Narazie musi być to, co jest... W przyszłości, jak będę miał środki:)
I jeszcze... Jak akwarium przyjdzie w środę, to mogę te wszystkie przygotowania tak zrobić, żeby rybki były w akwarium w środę 7 dni później?:)
I jeszcze kilka pytań... Jaki pokarm kupić? Rybki, jakie bym chciał to stado (jakieś 7 - 10) neonków, 2 gupiki (takie ładne, czerwone widziałem:)) i dwie paletki, chociaż nie wiem, czy to nie za małe akwarium dla paletek... Jeśli tak, to co zamiast nich?
I jescze czy często będą pojawiać się małe rybki? co wtedy robić?
I jeszcze... Jak akwarium przyjdzie w środę, to mogę te wszystkie przygotowania tak zrobić, żeby rybki były w akwarium w środę 7 dni później?:)
I jeszcze kilka pytań... Jaki pokarm kupić? Rybki, jakie bym chciał to stado (jakieś 7 - 10) neonków, 2 gupiki (takie ładne, czerwone widziałem:)) i dwie paletki, chociaż nie wiem, czy to nie za małe akwarium dla paletek... Jeśli tak, to co zamiast nich?
I jescze czy często będą pojawiać się małe rybki? co wtedy robić?
[31,50] Green Paradise
Mrozy, mrozy...
Mrozy, mrozy...
- linka
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Ewelina
Mało się znam ale raczej dla paletek to za małe akwarium :|
Cierpliwość czyni cuda !!!
- danielek001
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Daniel
- Nazwisko: Majewski
rybki możesz wpuścić co najmniej po 2 tygodniach
dla paletek co najmniej 300 l
dla paletek co najmniej 300 l
- Piwosz
- Rekin forum
- Kontakt:
7 dni to troszkę mało....min 2 tygodnieI jeszcze... Jak akwarium przyjdzie w środę, to mogę te wszystkie przygotowania tak zrobić, żeby rybki były w akwarium w środę 7 dni później?:)
10 noenkówI jeszcze kilka pytań... Jaki pokarm kupić? Rybki, jakie bym chciał to stado (jakieś 7 - 10) neonków, 2 gupiki (takie ładne, czerwone widziałem:)) i dwie paletki, chociaż nie wiem, czy to nie za małe akwarium dla paletek... Jeśli tak, to co zamiast nich?
4 otoski
4 kirysy
i nic więcej
A paletki są stanowczo za duze do tego baniaka...
- ankon91
- Akwarysta
- Kontakt:
Czyli otoski to popularne glonojady, tak?Piwosz pisze:10 noenków
4 otoski
4 kirysy
A kirysy?
chcialbym jednak ze dwa gupiki, nic z tego?
I ponawiam pytanie o pokarm i rozmnażanie...

-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Mariusz
- Kontakt:
Co do proponowanej wcześniej obsady to zostawiłbym neonki i otoski a dodałbym kilka malutkich krewetek. W akwa umieściłbym na początek jakieś szybko rosnące rośliny np. limfofilie i kilka ładnych korzeni. Jak zbiornik dojrzeje obsadziłbym korzenie mchami które są odpowiednimi kryjówkami dla krewetek. Tylko w tym akwa co zamówiłeś dołożyłbym jeszcze jedną świetlówkę T8 15W bo przy standardowej 1 x 15W żadna roślinka nie będzie chciała Tobie rosnąć.
Jeśli chcesz mieć piękne roślinne akwa to proponowałbym kupno obudowy aluminiowej (lub samodzielna budowa) z dwoma świetlówkami T5 24W co dało by Ci znacznie wieksze mozliwości w doborze roślin (0,8W/L).
Jeśli chcesz mieć piękne roślinne akwa to proponowałbym kupno obudowy aluminiowej (lub samodzielna budowa) z dwoma świetlówkami T5 24W co dało by Ci znacznie wieksze mozliwości w doborze roślin (0,8W/L).
- Piwosz
- Rekin forum
- Kontakt:
Nie...to nie sa te popularne glonojadki (zbrojniki niebieskie). Dokładna nazwa to Otocinclus sp.Czyli otoski to popularne glonojady, tak?

W ostatecznosci mogłyby byc tylko co z narybkiem?ankon91 pisze:chcialbym jednak ze dwa gupiki, nic z tego?
Co do pokarmu to polecam firmę Tropical: Ichtio-vit, bio-vit oraz ovo-vit, Vitality&Color.
- ankon91
- Akwarysta
- Kontakt:
Tutaj bardziej chodziło mi o to, wiem, nie wyrazilem sie dokładnie, o to, czy wszystkie rybki będą jadły z jednego worka?Piwosz pisze:Co do pokarmu to polecam firmę Tropical: Ichtio-vit, bio-vit oraz ovo-vit, Vitality&Color.
A jeśli chodzi o narybek... To nie można dwóch samiczek, lub dwóch samców?
[31,50] Green Paradise
Mrozy, mrozy...
Mrozy, mrozy...
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Te pokarmy co wymienił Konrad to tzw. podstawa, która będzie zjadana przez prawie wszystkie rybki. Dietę możesz urozmaicać np. mrożonym wodzieniem lub dafnią, a dla otosków sparzone warzywkaankon91 pisze:Tutaj bardziej chodziło mi o to, wiem, nie wyrazilem sie dokładnie, o to, czy wszystkie rybki będą jadły z jednego worka?
- ankon91
- Akwarysta
- Kontakt:
A jeśli chciałbym jakąś jedną większą rybkę? Nie ma takiej możliwości? Jak nie to OK:)
Jak myślicie, ładnie takie akwarium i te rybki, które podane zostały wyżej będzie wyglądać?
Jak myślicie, ładnie takie akwarium i te rybki, które podane zostały wyżej będzie wyglądać?
[31,50] Green Paradise
Mrozy, mrozy...
Mrozy, mrozy...
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Raczej nie ma.ankon91 pisze:A jeśli chciałbym jakąś jedną większą rybkę? Nie ma takiej możliwości?
Kwestia gustu.ankon91 pisze:Jak myślicie, ładnie takie akwarium i te rybki,
Ładnie wyglądają również pielęgniczki (ramirezy lub borelli).Możesz dać parkę zamiast kirysków.
Zamiast neonków mogą być bystrzyki lub miedziki. Jest parę możliwości.
Więcej tutaj: http://e-akwarystyka.pl/topics35/2692.htm