Jak sadzić rośliny?
Moderator: ModTeam
- Luki_hacker
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: £ukasz
Jak sadzić rośliny?
Jak w akwarium sadzi się rośliny?Słyszałem, że pod żwir daje się glinę ale glina to taki syf robi i widziałem jeszcze takie specjalne ziemie do akwarium.Pytam bo chce w akwarium karmowym posadzić roślinki i dać CO2.
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Re: Jak sadzić rośliny?
Można dać glinę wymierzaną z piachem (jeszcze pod to można nać odrobinę torfu) i to przykryć żwirem. Jednak najlepsze i najmniej kłopotliwe są gotowe substraty pod żwir.Luki_hacker pisze:Słyszałem, że pod żwir daje się glinę ale glina to taki syf robi i widziałem jeszcze takie specjalne ziemie do akwarium
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Co to jest akwarium karmowe?Luki_hacker pisze:akwarium karmowym
Daj sam żwir i też będzie dobrze.
A jak naprawdę chcesz lepsze podłoże to szukaj w słowie SUBSTRAT.
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Andrzej
marthinez pisze:
Daj sam żwir i też będzie dobrze.
.
Pozwolę sobie nie zgodzić się z tą teorią rośliny z jakimś podłożem pod żwirem rosną znacznie lepiej i odpada problem nawożenia . Jakie podłoże wybrać to kwestia gustu i zasobności portfela najtaniej będzie ziemia ogrodowa .
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Zgadza się.rośliny z jakimś podłożem pod żwirem rosną znacznie lepiej
A to się nie zgadza.andypl33 pisze:i odpada problem nawożenia .
Stosowałeś?andypl33 pisze:najtaniej będzie ziemia ogrodowa .
Już wolał bym wciskac kilki nawozowe co jakiś czas.
jeżeli stosujemy ziemie to musimy jeszcze zastosować sie do kilku zasad na temat zbiornika Low-Tech.
Sama ziemia oznacza problemy.
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Andrzej
Dlaczego ? ziemia i ryby powinny zapewnić odpowiednią ilość nawozówmarthinez pisze:A to się nie zgadza.
Stosuję od stycznia rośliny rosną glony niestety trochę teżmarthinez pisze:najtaniej będzie ziemia ogrodowa .
Stosowałeś?
Można jeszcze zrobić hybrydę czyli wybrać to co najlepsze z wersji low i higmarthinez pisze:jeżeli stosujemy ziemie to musimy jeszcze zastosować sie do kilku zasad na temat zbiornika Low-Tech.
Nie ziemia tylko brak wiedzy lub umiejętności , glony można mieć zarówno w akwa z ziemią jak i bez ale rośliny w akwa z ziemią wyglądają zdecydowanie lepiej .Tyle na razie moich wnioskówmarthinez pisze:Sama ziemia oznacza problemy.
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Pawel
- Kontakt:
Czytalem na forum roslinyakwariowe.pl ze goscie stosuja ziemie,technika z low technik i oswietlenie, co2 nawozy light technik.Uzyskuja dobre rezultaty oczywisnie trzeba wiedzec jaka ziemie kupic z czym zmieszac, ogolnie jak ja przygotowac