Witam wszystkich.
Potrzebuje fachowej porady dotyczącej chodowli roślin akwariowych.
Mam akwarium 240 litrów i chciałbym,żeby to akwarium ładnie wyglądało.
Oświetlenie 2 x 30 wat cool white.
Filtr zewnętrzny i wewnętrzny(napowietrzam wode tylko w nocy z filtra wewnętrznego,a w dzień wyłanczam napowietrzanie)
Żwirek o grubości około 3-5mm.
Nawoże przy każdej podmianie wody nawozem tetra planta-min.
Zaznaczam,że nie posiadam nawożenia co2(myślę cały czas nad tym),ale oprucz co2 może coś nie tak robie.Kiedyś sobie posadziłem na dnie akwarium bardzo gęsto trawek bo chciałem żeby ładnie rozrosły się po całym dnie.
Po jakiś 2 tygodniach mi zgniły.
Pomocy.
Słabo rosnące roślinki
Moderator: ModTeam
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: BD
Re: Słabo rosnące roślinki
Przyczyną jest oświetlenie. Jest stanowczo za słabe. W przypadku takiego litrażu dobrym rozwiązaniem byłoby HQI. Tylko wtedy zbiornik musiałby być otwarty i należałoby dobrać obsadę, która nie wyskoczy z akwarium ;)
Bez odpowiedniego (mocniejszego) oświetlenia podawanie CO2 nie ma sensu.
Lepiej doinwestować w lepsze światło, a nie wymieniać roślin co dwa tygodnie. Jeśli chcesz koniecznie pokrywę, to trzeba dorzucić tyle świetlówek, aby ich łączna mocy wynosiła co najmniej 120W.
Bez odpowiedniego (mocniejszego) oświetlenia podawanie CO2 nie ma sensu.
Lepiej doinwestować w lepsze światło, a nie wymieniać roślin co dwa tygodnie. Jeśli chcesz koniecznie pokrywę, to trzeba dorzucić tyle świetlówek, aby ich łączna mocy wynosiła co najmniej 120W.
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Re: Słabo rosnące roślinki
cinu77,jesteś w stanie powiedzieć jakie to były rośliny? Jesli powiesz mniej więcej jakie to rośliny to będe w stanie coś wiecje powiedzieć.
Z tego co widzę masz w akwa tylko 60W a przydałoby sie drugie tyle. bardzo możliwe ze to od tego zgniły rośliny.
Z tego co widzę masz w akwa tylko 60W a przydałoby sie drugie tyle. bardzo możliwe ze to od tego zgniły rośliny.