System filtracji

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Kazio
Akwarysta
Pojemność akwarium: 0
Imię: Kazio

System filtracji

Post autor: Kazio » 2008-07-15, 22:06

Siedzę w domu i się nudzę bo nie mam już tyle akwariów do obrobienia wiec postanowiłem do mojej 60 wstawić nowy system filtracji. Są tam ryby które będą zdolne znosić testy i experymenty (nie myślcie że będę je męczył) ale jak np filtr przestanie działać na kilka godzin to im nic złego się niestanie.

SCHEMAT:
Obrazek

Mam nadzieje że go zrozumiecie ale jak co to pisać wytłumaczę słownie.

Wiec tak:

Zastosować chcę komin przelewowy z 2 powodów pierwszy jest taki że ten komin umożliwia pobieranie wody z dna lub środka akwa a nie z samej góry a po drógie niechce wiercić dziur w akwarium.

Systemem zabezpieczającym będzię komputer który bedzie uzyty dopiero w 40l poniewaz do budowy jego bede potrzebował jakiegoś człowieka który sie na tym zna jego zadanie będzie na podstawie danych z czujek poziomu wody włanczac lub wyłanczać pompe w skrajnych wypadkach będzię on włanczał napowietrzać który bedzie zapowietrzał cały system
Twórca wielu złotych ciach. Przynajmniej jest wesoło ;]

Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l

Danio12345
Akwarysta
Pojemność akwarium: 174
Imię: Micha³

Re: System filtracji

Post autor: Danio12345 » 2008-07-15, 22:36

coś podobnego zamierzałem robić w mojej 112l :)
112l roślinne - HM, HC, rotala rotundifolia, didiplis diandra, blyxa japonica
30l mcharium - erect moss, fontinalis antypyretica, flame moss, spiky moss oraz riccia sp. Dwaft
25l mcharium - taiwan moss, peacock moss, fissidens fontanus oraz subwassertang i riccardia chamedryfolia
7,5l - stringy moss
Pozdrawiam, Michał Danielczyk

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: dzidek1983 » 2008-07-16, 08:36

wiesz ile będzie kosztowało wykonanie tego eksperymentu? :/

do 60 litrów mija się to wogóle z celem.. cena kompletnej instalacji przebije kilkakrotnie cenę kubełka..

Awatar użytkownika
Kazio
Akwarysta
Pojemność akwarium: 0
Imię: Kazio

Post autor: Kazio » 2008-07-16, 09:16

Przecież wiadomo że komputeryzacji pełnej w 60 niebedzie komputer wsadze dopiero do 400l Koszty jakie będę musiał ponieść to tylko za kawalki szkła z ktorych zrobie komin oraz przedzialki w sumpie oraz zakup rurek to zrobienia instalacji. Filtr denitryfikacyjny mam ze starego akwa wiec koszt też odchodzi. A biobali i ceramiki tez troche umnie leży wiec koszty będa minimalne
Twórca wielu złotych ciach. Przynajmniej jest wesoło ;]

Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l

ODPOWIEDZ