Problem z zestawem Co2 octowo sodowym

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
kiszczu
Forumowicz
Pojemność akwarium: 180
Imię: Marek
Kontakt:

Problem z zestawem Co2 octowo sodowym

Post autor: kiszczu » 2008-07-16, 19:48

Siemka wlasnie wzialem sie za budowanie "bimbrowni" CO2 wg waszego schematu na bazie octu i wody z soda. Zauwazylem jednak ze nie bedzie to proste bo juz trafilem na potyczke. Otoz jakim cudem woda (bo na probe wlalem wode zamiast octu) ma leciec z butelki powyzej jezeli nie jest wyrownywane w niej cisnienie? Jaki 'myk' zastosowaliscie? bo mi np leci kilka kropel i woda staje bo nie ma jak zassac powietrza. Hehe moze cos zle zrobilem :/ ?

Ok ;) wykombinowalem cos takiego. Na dnie butelki przykleilem zaworek zwrotny ktory dopuszcza powietrze do butelki wyrownujac tymsamym cisnienie i zawartosc z niej pieknie kapie. Sorki za niepotrzebny temat :)
Niedługo już nic nie będzie można ;P

Sorki za brak polskich liter ;)

Thierry Henry
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: dawid
Kontakt:

Re: Problem z zestawem Co2 octowo sodowym

Post autor: Thierry Henry » 2008-07-16, 22:23

Witam. Wystarczyło poszukać na forum odpowiedzi. W 2 tematach opisałem ten sam sposób co ty. PS ta bimbrownia i tak do kitu jest. Pozdro
I Still Haven't Found What I'm Looking For

Awatar użytkownika
kiszczu
Forumowicz
Pojemność akwarium: 180
Imię: Marek
Kontakt:

Re: Problem z zestawem Co2 octowo sodowym

Post autor: kiszczu » 2008-07-16, 22:39

Thierry Henry pisze:Witam. Wystarczyło poszukać na forum odpowiedzi. W 2 tematach opisałem ten sam sposób co ty. PS ta bimbrownia i tak do kitu jest. Pozdro
Szukalem na szybkiego bo bylem w polowie skladania jej do kupy. Czy jest do kitu nie wiem wiele osob ja poleca a na butle w tej chwili nie mam moze na swieta. Jak na razie chodzi az za dobrze tylko musze wyczaic ustawienie babli bo leca caly czas tylko raz maly struzek babelkow i co 3 moze 4 sek duzy :), ale to dopiero jak nawozy przyjda.

[ Dodano: 2008-07-18, 19:56 ]
Mam jeszcze kilka pytan odnosnie tego sposobu podawania CO2:
Jakiej sody uzywacie? Bo moja soda (soda oczyszczona DR Oetker) nie wymieszala sie z woda tylko osiadla na dnie i dopiero jak wstrzasne to CO2 sie wytwarza.
Co macie na mysli jako babel ?? Babel ktory wylatuje z "bimbrowni" do akwarium przez wezyk bez dyfuzora czy juz przez dyfuzor??
Mam akwarium 180L i czytalem ze taka "bimbrownia" jest niewystarczajaca lub nieodpowiednia - dlaczego??
Sorki za zawracanie glowy. DZ
Niedługo już nic nie będzie można ;P

Sorki za brak polskich liter ;)

ODPOWIEDZ